2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Popüler Diyetler
MAKALE #10329 © Yazan Dyt.Habibe TUĞCU | Yayın Ocak 2013 | 5,024 Okuyucu
POPÜLER DİYETLER

KARATAY DİYETİ:


Yağ yasaklandı obezite arttı diyor Karatay hocamiz ; doğal köy tereyağı, zeytinyağı, saf fındık yağı ve omega-3 dediğimiz balık yağınin faydalari hakkinda biz de ayni düşüncecedeyiz fakat aşırı yağ tüketimi malesef ülkemizde ve dünyada ciddi boyutlara gelmistir . Bunun için ayçiçek yağı tüketimi ve özellikle margarin konusunda kısıtlama boyutuna gelmiş bulunmaktayız .


GÜNDE EN AZ İKİ YUMURTA diyor hocamiz , neden iki ve daha fazla ? Neden 2 den fazla yumurta yiyeyim ki ? Günlük 1 yumurta ihtiyacımızı karsılıyor . Yumurta kan kolesterolunu yükseltmez diyor hocamız , fakat fazla yumurta diyabet riskini ortaya çıkarır . Harvard Üniversitesi arastirmalari bu riskin %77 olduğu kanısında .


SIK YEMEK BÜYÜK YANILGI


Hocamız bir mantık yürütürken diğer durumları hiçe sayıyor . Özellikle bizim öğün sayısını arttırma sebebimiz yavaş olan metabolizmayı artırmak . Bir motoru düşünelim mazotunu koymadığımızda nasıl calışır , nasıl işlev görür ?


İnsan vücudunu da bu şekilde düşünebiliriz eğer biz onu beslemezsek nasıl calışmasını bekleriz ? Metabolizmayı hızlandırmamız için beslememiz gereklidir . Asla bu bol bir öğünle değil azar azar fakat kısa süreli aralıklarla olmalıdır .


MEYVE DE ÇOK MASUM DEĞİL


Faydalı diye çoğu kez akşam televizyon izlerken bir tabak meyveyi yeriz. Oysaki meyve şekeri yani früktoz da çok tehlikeli diyor hocamız , ilk defa katılıyorum diyecekken yine olaya farklı baktığımızı anladım .


Direk yasaklamaktansa bunun ölçüsünün 1 kase olmadığını her meyvenin kendi ölçüsü olduğundan bahsetmiyor . Meyvelerdeki vitamin ve mineralleri alamamamızın sorun yaratacağından bahsetmiyor .


KAHVALTI ÖNEMLİ


Sabah çok kuvvetli kahvaltı yapılacak. İki yumurta, tereyağında veya zeytinyağında pastırma veya menemenle yapılabilir. Herkes kendi avuç içi kadar peynir yiyecek. Peynirin yanına ekmek yerine bir fincan ceviz veya fındık çok yakışır. Ya da mevsimine göre bir meyve. En aşağı 10-15 zeytin yenecek diyor hocamiz yine .


Başlık süper fakat burada sizce de bir yanılgı yok mu ? Ekmek yerine ceviz ? Cevizdeki CHO miktari %5-10 arasındadır . Ekmekteki CHO miktari tam bir CHO deposudur . Ne kadar korkunçmuş gibi gözüksede vücudumuzun CHO ihtiyacı %55 -60 civarindadır . Beynimiz CHO la calıştığını unutmayalım .


TAŞ DEVRİ DİYETİ:


Genel ilke: Tuz, şeker ve un yasaktır ya da çok azaltılmalıdır. Her yiyecek doğadaki şekline en yakın olarak tüketilmelidir. Yasaklar haricinde yeme sınırı yoktur. Doyuncaya kadar yiyebilirsiniz. Çiğ yiyecekler toplam diyetin en az %60’ını oluşturmalıdır. Yasaklı ürünler haricinde herşeyi patlayana kadar ye. Bunun sonucunda kolesterol değerlerimiz ? Dukan sadece CHO i hayatımızdan çıkarmayı hedef alıyor . Oysaki daha önce de belirttiğimiz gibi diyetimizin %55 i CHO dan oluşur bu açığı protein ve yağdan kapatmamız bize ne gibi sonuçlar getirir ?


İnsulin/glukagon hormonlarının birbirlerine oranlarında değişikliler meydana gelir. İnsülin bir depolama hormonudur. Yıkımı (yağ yakımını) engelleyici özelliği vardır. Karbonhidrat yiyip, kan şekeriniz yükseldiğinde, kandaki şekeri hücrelerin içine iterek azaltır. Glukagon ise insülinin tam tersi yıkıcı (yağ yakıcı) bir hormondur. Yağların metabolizasyonunu ve yakımını teşvik eder. Yani kanda insülin yüksekse yediğiniz şeyler depolanır.


DUKAN DİYETİ


Bu diyet tek yönlü beslenmeyi hedef aliyor . Benim tüm diyete ilişkin görüşüm şudur; Atak aşaması olarak nitelendirilen birinci bölümde sadece proteine dayalı beslenme önerilmektedir. Protein yağ yakımında hızlandırıcı bir etmendir ancak bazı koşullarda sınırsız kullanımı vücudun dengesini önemli ölçüde bozar;örneğin kolestrol ,ürik asit yükselir, karbonhidrat yeteri kadar alınamadığından enerji yanlış yollardan sağlanmaya başlar.Yine kalsiyum eksikliği görülen kişilerde yüksek protein alımında emilim oldukca fazla düşer.


2.Aşamada eklenen nişaştasız sebzelerin o döneme kadar tüketilmemesi fazla miktarda vitamin ve mineral yoksunluğuna neden olur. 3.aşamaya kadar olan süreçte karbonhidratın yetersiz kullanımının zararı için karbonhidratların görevlerini unutmayalım; karbonhidratlar vücut tarafından parçalanıp basit şekerler haline dönüşürken, enerji halini alır.Üç aşamada yaklaşık 15 kg veriliyormuş , peki bunların ne kadarını geri aldın diye sorduğumuzda 15 kg diye cevap alacağımdan hiçbir şüphem yok !



Diyetisyen
Habibe Handan TUĞCU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Popüler Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Habibe TUĞCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Habibe TUĞCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Habibe TUĞCU'nun Makaleleri
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Popüler Diyetler; Karatay Diyeti Dyt.Güler ENGİN
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Popüler Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top