2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birey, Toplum, Grup ve Toplumsallaşma Kavramı
MAKALE #10330 © Yazan Psk.Senem ÖZDEMİR | Yayın Ocak 2013 | 9,583 Okuyucu
Canlılar belirli bir çevre içinde doğar, yaşar ve ölürler. Yaşamları boyunca da, varlıklarını sürdürebilmek için, o çevreyle en iyi uyum sağlamalarına olanak veren davranışlar geliştirirler. Benzer biçimde canlılar bilip, tanıdıkları çevrenin değişmesiyle birlikte ortaya çıkan yeni koşullara da uymaya çalışırlar. Bu uyumun gerçekleşebilmesi için de yeni davranışlar geliştirirler. İnsan da bir organizma olduğu için, o da çevresine uyum sağlamak ve bu uyum için gerekli davranış kalıplarını oluşturmak durumundadır. İnsan için çevre, içinde yaşadığı toplumdur. Toplum kısaca, sürekli birarada yaşayan ve varlıklarını sürdürebilmek için birbirlerine gereksinim duyan insanlar topluluğu, olarak tanımlanmaktadır ( İsen, Batmaz; 2002 ).

İnsan dünyaya gözünü açtığı andan başlayarak çevresindeki varlıklarla birtakım ilişkiler içine girer. Bu varlıklar arasında en önemlisi diğer insanlardır. Bir toplumun bireyleri için önde gelen en belirgin ve belirleyici ilişkiler diğer insanlarla kurulanlardır. Dolayısıyla, çocuğun toplumun bir bireyi haline gelmesinde en büyük ağırlığı taşıyan etken “ toplumsal kuralların öğrenilmesi”dir. Bu da “toplumsallaşma” olarak adlandırılmaktadır. Toplumsallaşmanın yapı taşları diğer insanlar, özellikle de çocuğun anne-babası, öğretmenleri, arkadaşları ve onun için önem taşıyan kimselerdir. Onlarla kurduğu ilişkiler sonucu, bilinçli ve sistemli bir şekilde çocuk, toplum içinde varlığını nasıl sürdürebileceğine ilişkin bilgileri yani toplumsal yaşama uyumu etkin bir biçimde öğrenir. Sonuç olarak toplumsallaşma, “ kişinin, üyesi olduğu toplumun veya grupların beklentilerine uyum sağlayan davranışları öğrendiği, oluşturduğu ve değiştirdiği bir etkileşim süreci” olarak tanımlanmaktadır ( İsen, Batmaz ; 2002). Toplum içinde değişik konumlarda bulunan bireyler, kendi özelliklerine en uygun düşünce ve davranış biçimlerine girerek, o toplumda yaşamasını öğrenirler. Yani toplumsallaşma bir “öğrenme süreci”dir.

Toplumsal yapı bireyleri, birbirinden bağımsız, yalıtılmış, ilgisiz kum taneleri gibi kendi başına hareket edebilen öğeler olmaktan çıkararak gruplar içinde toplar. Bireyin toplumsal yaşamı, gruplar içinde bir anlam ve belirginlik kazanır. Her toplumsal yapı, birden fazla grubu içeren, canlı ve yaşayan bir organizmadır. Toplumsal yaşam, gruplar aracılığyla gerçekleşmektedir.

Okul öncesi dönem çocuğu, toplumsallaşma sürecine gerçek anlamdaki ilk adımını kreş ve anaokulu yoluyla atar. Farklı kültür düzeylerinden gelen çocuklar, okullarındaki sosyal gruplarını oluştururlar. Çocuk bu yolla, diğer çocukları, diğer anne-babaları tanır, insanların çeşitliliği ve farklılığı konusundaki farkındalığı artar. İnsanların çeşitlilik ve farklılıklarını benimseyip kabullenmede çocuk olmanın avantajlarını taşır. Henüz önyargı kalıpları gelişmemiş olduğu için çocuk bu yaşta daha benimseyicidir. Ve bu yaş çocuğu, diğerleri ile ne kadar karşılaşır, onları tanır ve benimserse o kadar önyargı ve ayrımcılıktan uzak bir davranış örüntüsü dolayısıyla kişilik yapısı geliştirir. İleriki yaşamında da önyargıdan uzak, hoşgörülü ve esnek bir bakış açısına, yaklaşımına sahip olur.

Çocuğun dünyaya ilk geldiği andan itibaren tüm davranış kalıplarını öğrendiği, toplumsallaşma sürecinin temelini attığı modellerinin anne-babası olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Önyargısız, ayrımcılıktan uzak ve hoşgörülü çocuklar yetiştirmek istiyorsak önce bizim bu doğrultuda davranış kalıplarına sahip olmamız gerekmektedir. Hepimiz ve çocuklarımız için hoşgörülü, ayrımcılıktan uzak, esnek, kabullenici, sevgi ve barış dolu bir dünya dileğiyle!!!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Birey, Toplum, Grup ve Toplumsallaşma Kavramı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Senem ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Senem ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Senem ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
► Grup Psikoterapisi Psk.Ulaş KONDAKÇI
► Grup Psikoterapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Grup Psikoterapisi Psk.Zümrüt GEDİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Birey, Toplum, Grup ve Toplumsallaşma Kavramı' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top