2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Yardım Ne Zaman Gereklidir?
MAKALE #10335 © Yazan Psk.Dnş.Serap ALTU | Yayın Ocak 2013 | 4,669 Okuyucu
Hayata geldiğimizden beri bir çok problemle karşılaşmış ve bunları kendi bulduğumuz yöntemlerle çözüme ulaşmışızdır. Çevremizdeki sevdiklerimiz, aile ve arkadaşlarımızın da yardımlarını almış olabiliriz. Öyle bir gün gelir ki, karşılaştığımız problemin çözüm yöntemini ne kendimiz, ne de çevremizdeki kişiler anlasalar da kendimizi rahatlatacak bir nokta bulamayabiliriz. Belki çözümsüzlük duygusunun vermiş olduğu yorgunluk,bir çok problemin aynı zamanda üst üste gelmesi, belki terk edilmek, belki de hiçbir zaman düzgün gitmediğine inandığımız ya da başlatamadığımız ilişkiler. Bir şeylerin yanlış gittiğine dair olan inancımızın bizi çözümsüz kıldığı gerçeği ile baş başa kaldığımız zaman tıkanma duygusunu hissederken, vücudumuzun herhangi bir yerini feda etme şekline dönüştüğünü de görebiliriz; baş ağrısı, mide ve bağırsak problemleri, enerji düşüklüğü, yeme ve uyku problemleri ,cilt hastalıkları, cinsel problemler ... vs .
Yas, kayıp durumu, evlilik, çocuklarla yaşanan sıkıntılar, kendi kişiliğimizle ilgili problemler, yinelenen veya atlatılamayan travmalar, korkular,kaygılar,takıntılar, panik atak,depresyon , öfkeyle baş edememe,istediğiniz şekilde gitmeyen mutsuz ilişkiler, cinsel problemlerin olduğu durumlarda bir uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Bu problemlerle baş edemediğiniz zamanlarda, her zaman orada olacağını bildiğiniz bir kişi olmasını ve tekrar ruh sağlığınıza kavuşmayı istersiniz. Kendi kendinize çok düşünüp, çözüm için çaba harcamanıza rağmen problemlerin yerli yerinde durduğunu gördüğünüz zaman, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissetmekten daha normal bir his olamaz.
Benzer problemlerin daha önce milyonlarca yıldır yaşandığını ve çözüm yollarının var olduğunu bilmek ,”Evet bu doğal , ben de yaşayabilirim” duygusu yaşatırken,bu çözüm yolları bireysel yaşantınızdaki farklılıklardan dolayı değişiklik gösterecektir. Hali hazırda yaşadığınız problemi internet arama motoruna kaç kez yazmış bir çok bilgi edinmiş , farklı forum sitelerinde yorumlar okumuş olsanız da problem sanki bir dağ gibi ortada duruyorsa başka bir göze ihtiyacınız olabilir. Başka bir göz, herkesten farklı olan yaşantınızın getirdiği problemlerin hangi döngülerle,nasıl sorunlar yaşadığınızı sizle beraber inceleyerek , daha güçlü, daha sağlıklı, daha pozitif ve daha huzurlu olmanıza yardımcı olacaktır. Bu başka bir göz , sizi asla yargılamayan, eleştirmeyen, sakin ve birlikte yol alacağınız bir uzman olmalıdır. Yaşadığınız problemin bir çözüm yolunun var olduğunu ve sizin kendinize ait yaşantınızın getirdiği özel durumların etkisinden dolayı uzmanınızla birlikte ayrı bir yol haritası çizerek çözüme ulaşacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Nasıl ki ameliyat edilecek kişilere anestezi uzmanı herkese aynı miktar narkozu vermiyorsa , baştan tetkiklerini yapıyorsa; psikolojik yaşantılar da o kadar kişiye özeldir. Herkes farklıdır, herkesin aynı durumlarda etkilenme derecesi, kişiliği ve baş etme becerisine göre değişir. Baş etme becerinizin artması ; durumları daha çok irdeleyerek, neler yaşadığınızı anlamlandırarak , sebebi buymuş dediğiniz zamanlarda farkındalık kazanmanızla olacaktır. Daha önce çok sinirlendiğiniz, ağlamadan duramadığınız, dayanamadığınız , bedeninize kadar yansıyan sorunlarla daha rahat baş edebilmek hedef olurken, baş etme becerilerinin gelişimindeki zaman da kişiden kişiye değişecektir. Sonuç olarak ameliyattan önce anestezi uzmanı tarafından verilecek narkozun dozu ne kadar önemliyse, psikolojik yaşantıların ve kişiliğin öznelliği de o kadar önemli ve hassastır.

Yardım almanın yardım etmek kadar erdemli bir davranış olduğunu vurgulayarak;

Her türlü sıkıntınızda bir uzmana başvurmada çekinme duygusunun olmadığı , rahat, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeniz dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Yardım Ne Zaman Gereklidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap ALTU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap ALTU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap ALTU Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap ALTU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap ALTU'nun Yazıları
► Psikolojik İlk Yardım Psk.Damla KANKAYA
► Psikolojik Yardım Nedir? Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Yardım Ne Zaman Gereklidir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Eylül 2014
◊ Döngülerin Oyunu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:25
Top