2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Japonlar Sağlıklı Beslenme Sayesinde Artık Daha Uzun Boylular!
MAKALE #1035 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Mayıs 2008 | 18,816 Okuyucu
JAPONLAR SAĞLIKLI BESLENME SAYESİNDE ARTIK DAHA UZUN BOYLULAR!

Boy uzaması, kemiklerin uçlarındaki büyüme plaklarının (kıkırdak dokunun) gelişmesiyle olur. Bu büyüme plakları ergenlik dönemin sonunda kapanır ve büyüme durur. Kişi nihai boyuna ulaşır. Peki bu büyüme plaklarının gelişmesini neler etkilemektedir? Bunların başında kişinin Anne ve Babadan aldığı genetik mirası yer alır. Kişinin ulaşacağı boyu büyük ölçüde genetik miras belirler.

Ancak, boyu etkileyen genetik miras dışında ve insanoğlunun kontrolünde faktörlerde vardır. Bunların başında beslenme ve çevresel şartlar gelmektedir. Bu güne kadar yapılan birçok araştırma beslenmenin boy üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. Boy uzamasının genetik mirasın ötesine taşıyarak, genetik olarak ulaşılabilecek maksimum seviyeye, beslenme ve çevre koşullarını değiştirerek ulaşmanın mümkün olabileceğini Japonlar tüm dünyaya kanıtlamışlardır.

Tarih boyunca Japon denilince ilk akla gelen çekik gözleri ve kısa boyları gelir. Günümüzde çekik gözleri değişmedi ancak boyları çok değişti. Bu başarının arkasındaki sır İkinci Dünya Savaşına kadar dayanmaktadır. Savaşın etkileri, savaş sonrası hızlı kalkınma, ekonomik ve sosyal refahın yükselmesi, Japon halkının beslenmesini çok etkilemiştir.

Japon erkekleri ve kadınlarının, Amerika’da yaşayan yaşıt bireylere göre 10 cm kadar daha kısa olduğu günümüze kadar iyi bilinen bir gerçekti. Yıllar geçtikçe Japon gençlerinin boylarının daha uzun olmaya başladığı dikkatleri çekti. Çünkü 1975 yılında 14 yaşındaki bir erkek çocuğunun ortalama boyu 161 cm iken, 1992 yılında 14 yaş grubu erkeklerin boyunun yaklaşık 5 cm daha fazla olduğu gözlendi. Bu durumun kız çocukları içinde farklı olmadığı kısa zaman içinde anlaşıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, boy uzamasının 21 yaşına kadar uzamaya devam ettiği ve Japonların giderek daha uzun boylu ve daha yapılı olmaya başladıkları ortaya çıktı.

Japonlarda nesilden nesile artan boy uzunluğunun nedenleri araştırıldığında; bunun bir rastlantı olmadığı, Japon halkının endüstrileşmeye başladıkları zaman içerisinde “sağlıklı beslenme” bilinçlerinin arttığı ve bu yönde toplumsal çalışmalar yaptıkları belirlendi.

Bu boy uzamasına; Japonya’nın ikinci Dünya Savaşından sonra ekonomik, sosyal alanlardaki hızlı gelişmesi, alım gücünü yükselmesi ve buna bağlı olarak yeme alışkanlıklarında değişiklikler ve gelişmelere neden olmuştur. Ayrıca Japon devletinin İkinci Dünya Savaşında karşılaştıkları uzun Amerikan askerlerinden de etkilenmesi konu üzerine eğilmesine neden olmuştur. Boy uzaması konusunda genetik miras dışında Amerikalıların neler yaptığını araştırmasına neden olmuştur. Japon devletinin halkını beslenme konusunda bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalar ile birlikte, yeni besin kaynaklarının elde edilmesi ve “sağlıklı beslenme” konusunda duyarlılığın ve bilincin artması; çocuk ve genç nesillerin protein ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çalışmalar ile sonuçlanmıştır.

1948 yılında 17 yaş grubunun boy ortalaması 160 cm iken, sağlıklı beslenme uygulamalarından sonra 1980 yıllarında aynı yaş grubunun boy ortalaması 170 cm’ye ulaşmıştır. Sağlıklı beslenme ile ilgili toplumsal uygulamalar (okullarda düzenli süt dağıtımı vs.) bireysel düzeyde de “sağlıklı beslenme” bilincinin oluşmasını sağlamıştır. Toplumsal sağlıklı beslenme uygulamalarının evlere de girmesi sonucunda Japon halkının boy ortalaması artmıştır.

Burada göz ardı edilemeyecek bir gerçekte; Japonya’da sekizinci yüzyılda Budizm’in yaygınlaşmasıyla et tüketiminin çok azalmasıdır. Bu süreç yirminci yüz yılın başlarında Budizm’in etkisini azaltmaya başlamasıyla Japonya’da et tüketimi artmaya başlamıştır. Et tüketimi 1950 yıllardan sonra Budizm’in etkisini azaltması ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak hızla artmaya başlamıştır. Hayvansal proteinler kaliteli proteinler olup, aynı zamanda et demir içeriği ve kalitesi yüksek bir yiyecektir. Kemiklerin ve kasların gelişmesinde ve büyümenin maksimum gelişmesinde çok etkilidir.

Japonya’nın öğrencilerin sağlığıyla ilgili yayınladığı bir raporda aşağıdaki tespitlere yer verilmiştir.
· 17 yaşındaki erkek çocukların boyları yüz yılda 12.9 cm uzayarak ortalama 170.8 cm ulaşmıştır.
· Kız çocukların boyları yüz yılda 11.1 cm uzayarak ortalama 158.1 cm ulaşmıştır.

Bu uzamanın nedeni et ve süt ürünleriyle beslenmenin yaygınlaşması ve artmasına bağlanmıştır.


Sağlıklı beslenme, spor, sağlıklı yaşam şartları genetik boyu 5–10 cm arasında etkilemektedir. Bu şartlar Japonya’da son 50 yıl içerisinde her geçen gün artarak sağlandığı için Japon halkının boyunun uzamasına neden olmuştur.

Japonların “sağlıklı beslenme” sayesinde arttırdıkları boy ortalaması; dikkatleri bir kez daha sağlıklı beslenmenin üzerine çekmiştir. Sağlıklı beslenme ile genetik mirasın bazı özelliklerinin değiştirilebileceği bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Soru-Cevap
Selin Öztürk:Merhaba Nil Hanım,
Ben 18 yaşındayım. Boyum 1.63 civarında kilom da 55. Aslında fazla kilolu olmadığımın farkındayım ama son zamanlarda bu bende bir takıntı haline geldi. Bunun sebebi aslında çok kilolu gözükmem değil, bacaklarımın çok dolgun oluşu. Üst bedenim normal ölçülerde hatta memnunum ama bacaklarım çok kalın ve sıkı değil. Özellikle baldırlarım çok geniş. 6 ay önce çok sağlıklı bir diyetle diyetisyen kontrolünde 60 kilodan 54 kiloya indim. Metabolizamın da yavaş olması nedeniyle 6 ay içinde 6 kilo verdim. Şu anda kilomla çok sıkıntım yok. 2-3 kilo daha versem yeterli gibi geliyor, fakat bacaklarım bir türlü incelmiyor. Spor yaparsam da bu sefer kas olacağından daha kalınlaşacağından korkuyorum. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.


Cevap: Kendinizle barışık yaşamanız, kendinize takıntı yapmamanız çok önemli. Sizi bilinçli bir şekilde sağlıklı bir yolla kilo vermenizden dolayı tebrik ederim. Diyetisyeninizin size hazırladığı sağlıklı beslenme proğramını takip etmeye devam edin. Spor en azından yürüyüş hayatınızın her döneminde olmalıdır. Yapısal olarak bacaklarınız kalın olabilir. Spor yaparsanız bacak kaslarınız güçlenecektir. Bu da bacaklarınızın daha sağlıklı görünümünü sağlayacaktır. Ayrıca spor metabolizmanızı hızlandıracaktır. Sağlıklı beslenme ve spor selülit oluşumunu engeller.

Seda Sessiz:Merhaba ben Seda 20 yaşındayım,Boyum 150 kilom 63 ve tüm ölçülerim aynı,yani vücut kıvrımlarım olmadığından,daha kısa boylu ve daha kilolu görünüyorum.Kendi kandime diyet yapmayı deniyorum ama 1 kilo versem 2 kilo alıyorum ne yapmam gerek bana yardım edebilirmisiniz.

Cevap:Öncelikle kendi kendinize diyet yapmamanızı öneririm.Diyet kişinin günlük kalori ihtiyacı,boyu,yaşı vs.İle orantılı bir programdır.Yani standart diyetler yaparak metabolizmanızı yavaşlatıp kilo verişinizi engelleyebilirsiniz.Sağlıklı beslenme yaşam tarzınız olmalı.Bir diyetisyen eşliğinde sizin için hazırlanmış özel bir diyet porğramı ve spor eşliğinde istediğiniz kiloya kolayca uşaşabileceğinizi söyleyebilirim.Yaşınızın genç olması avantaj sağlayacaktır.Genel önerilerim,bol bol su içmeniz,spor yapmanız ve dengeli beslenmeniz olacak.Kilo verdiğiniz zaman inceleceğiniz için boyunuzda daha uzun görünecektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Japonlar Sağlıklı Beslenme Sayesinde Artık Daha Uzun Boylular!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Japonlar Sağlıklı Beslenme Sayesinde Artık Daha Uzun Boylular!' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:48
Top