2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üst Çene Azı Bölgesinde Yeterli Kemiğim Yoksa Nasıl İmplant Sahibi Olabilirim?
MAKALE #10363 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Şubat 2013 | 5,121 Okuyucu
SİNÜS TABANINI YÜKSELTME İŞLEMLERİ;
İmplant tedavilerinin başarıza ve komforu daha çok hasta sahibini implant kullanmaya yönelttiği kesin. Her hasta implant sahibi implant istemesine rağmen her hastanın çene kemiği buna uygun olmayabiliyor. Erken diş kayıpları implant uygulanacak çene kemiğinde erimeye neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle üst çene dişleri bölgesinde ortaya çıkan kemik kayıplarında sinüs tabanının aşağı doğru sarkması etkindir. İmplant tedavisi yapabilmek için mutlaka sinüs tabanının yükseltilmesi gerekir.
Günümüzdeki implant diş hekimliğindeki gelişmeler diş hekimlerine üst çene arka bölgelerdeki kemik defektleri olan hastalara dental implant yerleşimini mümkün kılabilecek çeşitli tedavi seçenekleri sunuyor. Günümüzde yetersiz kemik yüksekliğinin yeterli hale getirilmesinin en yaygın yolu sinüs tabanı yükseltme işlemleridir.
İKİ YÖNTEM ÖNERİLİR
A) TRANSKRESTAL TEKNİKLE ÜST ÇENE SİNÜS TABANI YÜKSELTİLMESİ;
Dişsiz boşluğun yeterli genişliği sahip olduğu yüksekliğinin ise minumum 5mm olduğu, sinüs tabanının yapısının da düz olduğu bölgelerde transkrestal yöntem ile sinüs tabanı yükseltilebilir.
Bu tekniğin başlıca dezavantajı;
Sinüs zarının delinmesi riskidir. Fakat deneyimli ve dikkatli bir şekilde uygulandığında bu risk minimaldir.
B) LATERAL PEXICERE TEKNİĞİ KULLANILARAK ÜST ÇENE SİNÜS TABANININ YÜKSELTMESİ;
İmplant yerleştirilecek dişsiz boşluğun kemik genişliği yeterli fakat uzunluğu 4-5mm den kısa ise lateral pencere tekniği kullanılarak sinüs tabanı yükseltilebilir.
Üst çenede kemik uzunluğunun olmaması ve kemiğin erimesi 3 boyutlu olarak oluşur. Dişsiz pasterior üst çene, sadece maksiller sinüsün altında yer alan başlangıç kemik yüksekliği ile değil, aynı zamanda dikey ve yatay olarak ta değerlendirilebilir. Eğer ciddi bir dikey boyutta sorun var ise üstelik yatay boyutta yeterli değil ise yeterli kemik hacmiyratmak ve implant yerleşimini sağlamak ve önerme protez yapmak için mutlaka kemik artırımı yapmak gerekirki bunun için sinüs tabanı yükseltilip kemik grefti yerleştirilerek implant aynı seansta yerleştirilebilir. Ya da ilk önce sinüs tabanı yükseltilip kemik konulup ardından kemik oluşumu tamamlandıktan sonra implant yerleştirilebilir.
LATERAL PENCERE TEKNİĞİNDE
İmplant Başarısı; İmplantın başarısının değerlendirilmesinde protezler yapılıp takipleri yapıldığında bir yıl yada uzun sürekli takip verilerinde 85 çalışmada görülmüştürki (Bu çalışmalarda 4807 hastada, greftlenmiş sinüslere yerleştirilmiş 14944 implant hakkında bilgi sunar)12-107 ay (ortalama 31,2 ayı medion 29 ay) protetik yükleme sonrası %61,2 ile %100 arasında değişmektedir.(ortalama %94,2 medion %95)
LATERALPENCERE TEKNİĞİNDE KULLANILAN KEMİK MATERYALLERİ:
OTOJEN GREFT(OTOGREFT);Kişinin kendi vücudundan yani ağız bölgesi ya da kalça kemiği gibi uygulama yapılarak alanın dışından alınarak uygulama yapılacak bölgeye yerleştirilmesi.
ALLOJEN GREFT (ALLOGREFT);Aynı türün genetik olarak birbirine benzemeyen bireyler arası greft transferi yani insandan insana yapılan kemik transferi.
ZENOGREFT (ZENO GREFT);Bir başka tür dönordan alına greft.
ALLOPLIST; Dokuya yerleştirilen inorganik, sentetik veya inört yabancı materyal (günümüzde oldukça popüler olmaya başlamıştır).
SİNÜS TABANI YÜKSELTME İŞLEMLERİ İÇİN TEDAVİ ÖNCESİ DEĞERLENDİRME VE PLANLAMA
RADYOLOJİK DEĞERLENDİRME;
Sinüs tabanı yükseltme işlemlerinde hasta seçimi implant tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Diş hekiminin hem sinüsün komşu yapılarla birlikte anotomisinin, hem de diş çekimi sonrası çene kemiğinin değişimlerinin değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle farklı radyolojik tetkiklerin yapılması gerekir.
Radyolojik Muayenede →Sinüs
→Dişsiz olanın tetkikleri yapılır.
GENEL SAĞLIK DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ;
Sinüs tabanı yükseltilecek hastalarda kemik iyileşmesini etkileyecek lokal yada sistemik herhangi bir sağlık problemi olmamalıdır.
Bu Rahatsızlıklar→Kontrolsüz şeker hastalarında.
→Baş boyun bölgesini kapsayan radyoterapi gören hastalarda.
→Transplantasyon hastalarında uzun sürekli immunasuprasyon tedavisi görmüş iseler.
→Osteoprozlü hastalar doktor değerlendirilmesine göre kara verilir.
Naropsikiyatrik sorunları olan hastalar ameliyat sonrasında uyması gereken kurallara uyum sağlayamayacaklarından değerlendirilmelidir.
KULANILAN İLAÇLAR;
Cerrahi işlemden çok önce kullanılan ilaçların tam bir listesi elde edilmelidir. Bu sayede dişhekimi herhangi bir işlemin cerrahi müdehaleye engel teşkil edip etmediğine karar vererek ona göre önlemler alır. Eğer şayet hasta kisfonatları i.v. olarak kullanıyor ise yada kemoterapi yada esasen kemik iyileşmesini ve immun yanıtı baskılayabilecek herhangi bir ilaç alıyor ise bu tip hastlarda cerrahi müdehale yapılmaması gerekir.
Antitrambatik ilaçlar gibi medikasyon tipleri, cerrahi sırasında daha fazla dikkatli olmayı gerektirir. Aşırı kanama riski olmayan antitrombatikler genellikle tedavi esnasında kesilmemelidir.
ALERJİLER
Kişinin hangi ilaç ve antibiotiklere karşı alerjisi olduğunun tetkiki yapılmalıdır ki tedavi sonrası verilen ilaçlarda sıkıntı olmasın
TÜTÜN ve ALKOL; Sigara hem orijinal kemik, hem de greftlenmiş paterior üst çenede yerleştirilen implantlar için bir risk faktörüdür.
Alkol kemik greftini etkilediği bilinmektedir. Bununla birlikte implant hastalrında alkolizmle ilgili temel sorun beslenme bozuklukları, kötü ağız hijyeni ve uyum problemi gibi tamamlayıcı faktörlerdir. Bu nedenle alkolizm sorunu olan bireyler doktorlarıyla bu konuda uyum içinde olmalıdırlar.
UYUM SORUNU OLANLAR;
Tedavi sonrası uyum sorunu taşıyan hastalarda uygulamada sıkıntı olabilir. Ağız bakımı yapmayan v.b.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üst Çene Azı Bölgesinde Yeterli Kemiğim Yoksa Nasıl İmplant Sahibi Olabilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Çene Eklemi Tedavisi Dr.Dt. Uygar BAKŞİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Üst Çene Azı Bölgesinde Yeterli Kemiğim Yoksa Nasıl İmplant Sahibi Olabilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:55
Top