2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Quinoa (Kinoa): Faydaları, Besin Değeri, İçerdiği Mağnezyum ve Pişirme Şekilleri
MAKALE #10368 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2013 | 26,341 Okuyucu
Quinoa Faydaları Neler ? Kinoa nedir?


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) resmen 2013 yılını Quinoa(Kinoa) yılı olarak ilan etmiştir


Quinoa tarihi


Quinoa tarihi ,açıkça şu anda Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador ve Peru ülkeleri Güney Amerika'da Andes bölgesinde yatmaktadır. Mısır ile birlikte, quinoa MS 1200 lü yıllarda Antik İnka ve Aztek Uygarlıkları döneminde buğday ve pirinç gibi kullanılmıştır.


"Kinoa" susamgillerden bir bitki olmasına rağmen yağ aranı düşük, buna karşın protein içeriği oldukça yüksektir. Üstelik protein yapısı buğdayda olduğu gibi "gluten" şeklinde değil ve hazmı çok daha kolaydır. Bu bitki son üç yıldır Amerika'da mısırı dahi gölgede bırakan bir popülariteye sahip olmuş durumdadır.

Şişmanlatmaması, buna karşın besleyici değerinin yüksek olması onu Amerikan tüketicisinin gözdesi haline getirmiştir. Talebi gören tarım girişimcileri şimdi hızlı biçimde "kinoa" yetiştiriciliğine soyunmaktadır. Hâlihazırda "kinoa" Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal edilmektedir.


Quinoa (Kinoa) büyüme koşulları ne kadar zor olursa olsun hayatta kalabilen bir bitkidir.Onun sıradışı besin zenginliği ile birlikte, suyu sevmesi, yüksek yerlerde bile yetişmesi yüzlerce ve yüzlerce yıldır İnkalar arasında popülerlik kazanmasına neden olmuştur.


ABD'de tüketilen Quinoanın çoğu hala Güney Amerika'dan geliyor. Peru, 2010 yılında 41.079 ton kinoa hasat ederek en büyük ticari üreticisi oldu.Bolivya 29,500 metrik ton ile ikinci büyük üreticisi oldu.Birlikte, bu iki Güney Amerika ülkesi 2010 yılında tüm ticari olarak yetiştirilen Quinoanın yaklaşık% 99 nu üretti.

Quinoaya ilgi son zamanlarda Hindistan’a da yayıldı (Kuzey-Hindistan Ovaları ve Himalayaların yüksek irtifa alanları dahil), diğer Asya bölgelerinde (Japonya dahil) yanı sıra, Afrika ve Avrupa'nın bir parçası.


Birleşmiş Milletler (FAO) Gıda ve Tarım Örgütü tarafından "Quinoa Uluslararası Yılı" olarak 2013 yılının adlandırması aynı zamanda dünya çapında bu yemeği daha fazla dikkat çekici hale getirebilir.


Bolivya ve birçok Orta ve Güney Amerika ülkelerinde güçlü bir destek alarak üretilen Quinoa artık başarılı bir gıda "yüksek besin değeri," etkileyici biyo çeşitlilik ve önemli bir rol olarak FAO tarafından öne çıkarılması gıda güvenliği dünya çapında artmıştır. Bizim ülkemizde quinoa özellikle yemek tarifleri açısından nasıl pişirilip yenmesi gerektiği ,pratik anlamda, pek çok kişi için yabancı kalmaktadır. Ama bu besinin hazırlaması kolay, besin değeri açısından zengin , olağanüstü doğası göz önüne alındığında, bu durumun değişeceğini umuyorum

Sağlık ve Faydaları

Besin Zenginliği


Belki de quinoa tarafından sağlanan en çarpıcı sağlık yararı, genel besin zenginliğidir.

Bu gıdanın besin kompozisyonu derinlemesine incelendiğinde, sonuçlar sıra dışı ve çarpıcıdır.


Lisin ve izolösin (özellikle lizin) 'nin önemli ölçüde daha fazla miktarda, quinoa tam bir protein kaynağı olarak hizmet verir.

Quinoagenel Phytonutrient yararları açısından eşit derecede etkileyici bir besindir.Birçok Orta ve Güney Amerika ülkesinde, quinoa bitkisinin yaprakları, parlak kırmızı tonları bazı verin kendi betacyanin pigmentler için değerlenir. Ama yinetohumlar kendi Phytonutrient-zengin olabilir ve ferulik, kumarik,hidroksibenzoik, ve vanilik asit gibi antioksidanlar önemli miktarda sağlayabilir.


Quinoa
42.50 g
42.50 gram
156,40 kalori
Besin
Miktar
DV
(%)
Besin
Yoğunluk
Dünyanın en sağlıklı
Gıdalar Değerlendirme
manganez
0.86 mg
43.0
4.9
çok iyi
triptofan
0.07 g
21.9
2.5
iyi
magnezyum
83.72 mg
20.9
2.4
iyi
folat
78.20 mcg
19.6
2.3
iyi
fosfor
194.22 mg
19.4
2.2
iyi


Buğday gibi tahıl otları ile karşılaştırıldığında, quinoanın yağ içeriği yüksektir ve tekli doymamış yağgibi kalp-sağlıklı yağlar (oleik asit formunda) değerli miktarda bulunur.


Quinoa Ayrıca omega-3 yağ asidi,alfa-linolenik asit (ALA), az miktarda sağlar. Bu yüksek yağ içeriği göz önüne alındığında, araştırmacılar başlangıçta quinoa fazla oksidasyona duyarlı ve besin hasarına neden olacağı varsayılmıştır. Ancak son çalışmalar, daha yüksek yağ içeriği verilen tahmin edilebileceği gibi quinoa gibi hızla okside olmadığını göstermiştir. Bu bulgu, beslenme açısından harika bir haberdir .

Kaynama ve buhar quinoa yağ asitlerinin kalitesini etkilemiyor. Bilim adamları alfa-, beta-, gamma-ve delta-tokoferol gibi quercetin vekaempferol-böyle flavonoidler Bu katkı gibi E vitamini ailesinin çeşitli üyeleri dahil Quinoa da bulunan antioksidanların çeşitli bir dizi olduğunu spekülasyonlar var oksidatif Quinoa


Anti-inflamatuar polisak karitlerarabinans ve rhamnogalacturonans içerir.

E vitamini tokoferol ailesine mensup birçok gama-tokoferol önemli meblağlarda dahil olmak üzere quinoa tarafından sağlanmaktadır.

Quinoa antioksidan destekleyici manganezin çok iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda kalp sağlığı için magnezyum,folat ve lif, fosfor ve bakır için iyi bir kaynaktır.
Manganez minerali kemik oluşumu ve bakımı, bağ dokuları için çok gereklidir. Protein ve genetik malzemelerin sentezine katkıda bulunur ve besinlerden enerji üretmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan görevi görür ve normal kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Manganez glikoz metabolizmasının anahtar enziminde önemli bir yardımcı faktördür.

MAGNEZYUMUN FAYDALARI


Magnezyumun faydalarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır.
• Hücrelerin enerji üretiminde rol oynar.
• Stresi önleyici özelliği vardır. Kalsiyumla birlikte doğal sakinleştirici olarak kullanılır.
• Magnezyum kalp atış hızını iyileştirir,
• Kan damarlarını açar ve kan pıhtılaşmasını ve kalp krizlerini önler.
• Kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi gerginlik ve osteoporozis dâhil birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
• Kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun kullanılabilmesi için gereklidir.
• Dinlenme ve rahat bir uykuya yardım eder.
• Stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.

Bireysel Endişeler


Quinoa yaygın alerjen gıda değildir ve pürin ölçülebilir miktarlarda içerir.
Quinoa buğday, yulaf, arpa ve çavdar içeren bitki familyasına ait olmadığından, aynı zamanda glütensiz besindir.

Bazı çalışmalar da advers reaksiyonlar üretmek için (Bir beşeri tıbbi ürünün hastalıktan korunma, bir hastalığın teşhis veya tedavisi veya bir fizyolojik fonksiyonun iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kabul edilen normal dozlarda kullanımında ortaya çıkan zararlı ve amaçlanmamış bir etki görülmesi)daha az muhtemel bir yemek , quinoa daha yüksek-daha-beklenen sindirilme göstermektedir. Ancak, Amaranthaceae-Chenopodiaceae bitki ailesi (ıspanak, pazı ve pancar dahil) tüm üyeleri gibi, quinoa önemli miktarda oksalatlar içermiyor. Bu da böbrek taşından korunmada tüketilecek bir besin.


RİSK FAKTÖRLERİ


Bazı hastalıklar ve alışkanlıklar bir kişide böbrek taşı oluşum riskini tetikliyor. Özellikle yaşamında daha önce kalsiyum taşı olan bir hastanın tekrar taş hastalığına sahip olma riski çok daha yüksek. Öyle ki geçmişte taş hastalığı olan hastalarda ikinci kez taş oluşma olasılığı bir yıl içerisinde%15 iken 10 yıl içerisinde % 80’lere çıkıyor.

“Bazı hastalıklar kişinin taş hastalığı riskini arttırır. Gut hastalarında ve idrarında yüksek ürik asit bulunanlarda da böbrek taşı riski fazladır. Ayrıca kristallerin oluşumuna yol açan bazı ilaçlar taş hastalığı riskini artırır. Sık veya sürekli ishal durumunda, ya da sıvı kaybı sonucu yoğun, asidik idrar çıkaran kişilerde böbrek taşı gelişebilir.”

BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN


Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının de rolü büyük. Beslenme düzenine dikkat ederek büyük ölçüde taş oluşumunu önlemek mümkün.

Başlıca su olmak kaydıyla bol miktarda (günde 2,5 litre) sıvı alın.

Kola, gazoz gibi asitli içecekleri haftada 1 litreden fazla tüketmeyin.

Çay tüketimi azaltın.
Greyfurt suyu ve elma suyunun taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur.
Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini arttırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir.
Bol lifli besinleri tercih edin.
Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık,maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen vs besinleri aşırı tüketmeyin.
Taş hastalığınız varsa bira ve diğer alkollü içecekler, ançuez, sardalya, sakatat, kurubakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnı bahar ve et tüketimini kısıtlayın.
Tuz kullanımını azaltın.

Quinoa(Kinoa) Nasıl Yenmeli? J

Barbunya, kabak çekirdeği, yeşil soğan ve kişniş ile soğuk Quinoa yemeği.
Pişmiş kinoanın içine fındık ve meyve ekleyin ve kahvaltıda afiyetle yiyin.
En sevdiğiniz makarna tarifini, quinoadan yapılan eriştede kullanın.
Filizleri sadece yonca filizi gibi salata ve sandviçte kullanılabilir.
En sevdiğiniz sebze çorbalarının içine Quinoa ekleyin.
Quinoa unu ile kurabiye veya çörek yapılabilir.


Pişmiş Quinoanın


Pişmiş makarnada karbonhidrat ve protein, aynı miktarda sahip olmakla birlikte, quinoada çift makarna lifi bulunmaktadır.


Hayvanların sağlıklı yaşamaları ve verimleri için gereksinim duydukları fakat organizmada çok az veya hiç sentezleyemedikleri için yemlerle almaları zorunlu olan valin, histidin, lösin, izolösin, treonin, metionin, fenilalanin,triptofan, lizin'den oluşan dokuz amino asit,
O dokuz temel amino asitlerin tümünü içeren anlamına gelen "tam" protein, quinoa protein profili dikkate değerdir. Quinoa bir tam buğday tohum olduğu için, aynı zamanda doğal olarak iyi bir demir kaynağı, magnezyum, E vitamini ve potasyum içerir.
Quinoa diyabetik diyet için mükemmel bir seçenektir. - Ben genellikle beyaz pirinç veya makarna yerine kullanmanızı öneririm.Tip2 diyabet riskinin de tam tahıl sık yendiği zaman% 31 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu yarar tahıl tanelerinin magnezyum içeriğinden ve lif içeriğinden kaynaklanmaktadır. Magnezyum kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmakla birlikte vücudun bir çok metabolik süreçlerinin bir parçasıdır.
Kinoa taneleri yüksek oranda demir,kalsiyum, protein, magnezyum, çinko içerir.

Protein oranı çok yüksektir; 100 gramında 13.10 gram protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursak; 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein bir ortaboy hamburgerdekinden daha fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yaparsak pirincin protein içeriği %7.5, darının %9.9, buğdayın % 14'dür. Bazı kinoa türlerinin protein içeriği %20'ye dek ulaşabilir.

Kinoanın protein özelliği sadece miktarı ile sınırlı kalmıyor. Bir bardak süte denk.

Yine, içerdiği kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin.


Kinoa liften de zengin olup 100 gramında 6 gram lif var.

Kinoa gluten içermez ve bu onu önemli sayılacak bir hasta populasyonu için çok önemli bir alternatif besin yapar (yakında buraya gluten ve intoleransı hakkında birkaç not aktarabilirim).

İşte bu saydığım özelliklerinden ötürü; İnkaların "tahıl ana" dediği(belki ‘tane ana’ ) NASA tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay aracında yetiştirilecek tahıl olarak seçilmiş.


Quinoa nasıl pişiriliyor?


Kendine özgü hoş bir tadı var ve ceviz sevenler bu tadı da severler.

Pişirilmesi: Kinoa kolay pişen bir tahıl, taneler 15 dakikada yenecek kıvama geliyor. 1 ölçüye 2 ölçü su konularak pişiriliyor. İster sebze suyu ,isterseniz et suyu ile pişebiliyorsunuz. Pirinç pilavı gibi pişiyor. Yalnız içine havuç ,patates rendeleyerek ve bezelye ekleyerek denemelisiniz. Piştiğini taneleri çevreleyen beyaz halkanın ortaya çıkmasından anlıyorsunuz.


Quinoa taneleri küçük, bulgur sarısı, yassı halkalar şeklinde. Pirinç, bulgur gibi pişiriliyor. Ama onlara göre çok daha hızlı pişen bir tahıl, aynı zamanda piştiğinde çok büyüyor. Tadı çok hoş, kuskusu andırıyor. Eğer paket olarak satın alırsanız genelde üzerinde çeşitli pişirme yöntemleri de yazıyor.


Ancak tanelerin çeperinde bulunan buruk tatlı saponinlerin arıtılması için birkaç saat sıcak suda bekletilmesi ve ardından birkaç su durulanması gerekiyor. Gerçi işlenmiş kinoada bunlara gerek kalmıyor.

Besin değeri nedir?

* Eğer filizlendirirseniz besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş quinoa’nın protein gücü etinkinden yüksek.
* Proteinden zengin, yağdan fakir, kolesterol yok.
* A , B, C , D,E, K vitaminlerini içeriyor.
* Güçlü bir demir kaynağı; kansızlığa bire bir.
* Kalsiyumdan zengin; kemik ve dişleri güçlendiriyor.
* Tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.
* Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor.
* İçerdiği bitkisel kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
* 100 gramında 372 kalori var.


Pişmiş Quinoa Bir fincanda :· 222 kalori
· 8.14 gram protein
· Yağ 3.55 gram
· 5.2 gram lif
· 32.62 gram nişasta
· 31 miligram kalsiyum
· 2.76 miligram demir
· 118 miligram magnezyum
· 318 miligram potasyum
· 2.02 miligram çinko
· 1.167 miligram manganez
· 5.2 mikrogram selenyum
· 0.198 miligram tiamin
· 0.204 miligram riboflavin
· 0.762 miligram niacin
· 0.228 miligram B6 vitamini
· 78 mikrogram folat
· 2.2 miligram E vitamini

Et yemeyenler için soya ile birlikte tüketilecek mükemmel bir besin.


Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Quinoa (Kinoa): Faydaları, Besin Değeri, İçerdiği Mağnezyum ve Pişirme Şekilleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Kinoa: Süper Besin mi ? PDF Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Değerli Besin Kinoa Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Harika Besin:Kinoa Dyt.Merve TIĞLI
► Batırık ve Besin Değeri? Dyt.Atilla ZEYREK
► Bulgur ve Besin Değeri Dyt.Atilla ZEYREK
► Kinoa Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Quinoa (Kinoa): Faydaları, Besin Değeri, İçerdiği Mağnezyum ve Pişirme Şekilleri' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:47
Top