2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Profesyonel Psikolojik Destek Süreci Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #10377 © Yazan Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN | Yayın Şubat 2013 | 8,137 Okuyucu
Profesyonel Psikolojik Destek Süreci Nasıl Olmalıdır?

İnsan psikolojisi, belli uyaranlar, iç veya dış faktörlerin etkisi ile ciddi travmalara, sorunlara veya sosyal problemlere maruz kalabilmektedir. Toplumumuzda bu problemleri yaşayan kişiler, farklı duygu durumları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlar karşısında farklı tutum sergileyen kişilik tiplerini şu şekilde belirtebiliriz:

-Psikolojik sorun yaşadığını bilmeyen bu sorunun farkında olmayan kişiler.


-Psikolojik sorun yaşadığının farkında olan ancak yardım almanın gereksiz ya da faydasız olacağını düşünen kişiler.


-Psikolojik sorunun farkında olan, yardım alma konusunda istekli ancak kimden ne şekilde psikolojik yardım alacağını bilmeyen bireyler.


-Psikolojik sorununun farkında olan, kimden profesyonel yardım alacağı konusunda girişimde bulunan araştırmacı bireyler.


Bazı kişiler, kaygı duygu durumu içinde, uykusuzluk, yeme bozuklukları, öfke kontrol sorunları, antisosyal davranış örüntüleri gibi durumlar yaşamasına karşın, yaşadığı bu karmaşanın kendisinde meydana gelen psikolojik sorunlardan kaynaklandığını düşünmezler. Daha çok çevreyi ve şartları sorunun merkezine koyma davranışı sergileyebilmektedirler. Bu kişilerin “Sorunun bende olmadığını düşünüyorum, çevremdeki insanlar asıl sorunun merkezinde, onlar bir uzmana başvursun” gibi cümleleri kullanabildiğini görebilirsiniz.


Psikolojik sorun yaşadığının farkında olan ancak psikolojik yardım almasının kendisine bir fayda sağlamayacağını düşünen kişiler de mevcuttur. Bu kişiler, sorun yaşadığını, hayatlarının normal psikososyal denge içinde devam etmediğini bilmektedirler. Bunu bilmelerine karşın bir uzmandan psikolojik destek alma konusunda “Terapiste gitsem ne faydası olacak. Ben anlatacağım o dinleyecek ne sorunuma çözüm bulunacak, ne bir şey olacak. Bu yüzden hayatta terapiste gitmem, hem deli miyim ben.” gibi önyargı içeren cümleler kurduklarını rahatlıkla görebilirsiniz.


Yaşadığı psikolojik problemin farkında olan yardım alma konusunda istekli ancak hangi kaynaktan destek alacağını bilmeyen bireyler, profesyonel psikolojik destek alacağı merkezi bilememekte ve sorunların çözümünü erteleme davranışına gitmektedir. Bilinç kazanmak için bir araştırma içerisine girme konusunda üşengeç davranan bu bireylerin, “ Bulunduğum şehirde benim yaşadığım psikolojik sorunla ilgilenen profesyonel bir terapist/uzman yok sanırım.” İfadesini ortaya koyduklarını görebilirsiniz.


Psikolojik bir sorun yaşadığının farkında olan, bu sorunun yaşam sürecini zorlaştırdığını bilen, sorunu hakkında araştırma içerisine giren kişiler, sorunun çözümü için ilk adımı atmış bulunmaktadır. Bu kişiler genellikle bir uzman arayışı içerisine girmekte, profesyonel psikolojik yardım alma konusunda bilinçli davranış sergilemekte ve sonuç olarak aradığı profesyonele ulaşmaktadır. Bilinçli davranan bu bireylerin; “Araştırmalarım sonucunda bu uzmanı/terapisti buldum. Bu kapsamlı araştırmayı yaparken çevremdeki uzmanlara danışarak sonuca ulaştım.” cümlesini kurabildiğine şahit olabiliriz.


Konunun en can alıcı noktası, kişiye en uygun doğru psikolojik yardımın hangi terapist/uzmandan alınacağının belirlenmesidir. Bunun belirlenmesi için birkaç aşamadan geçerek kişinin kapsamlı bir araştırma gerçekleştirmesi gerekmektedir. İnsan psikolojisi gibi uzman yardımı alınmaması durumunda olumsuz sonuçların ortaya çıkabileceği hassas bir konuda, profesyonel yardım arayışında olan kişilerin şu adımları takip etmesi faydalı olacaktır:


1) Psikolojik sorunun içeriği hakkında araştırma içerisine girmek faydalı olacaktır. Bu araştırma farkındalık düzeyini artıracaktır.


2) Yaşanan psikolojik sorunla ilgili hangi noktaya yönelmesi gerektiği hakkında profesyonellerden Psikolojik Danışman/Psikolog/Terapistlerden bilgi alınmalıdır.


3) Psikiyatrik tanı ve tedavi ihmal edilmemelidir. Psikiyatrist değerlendirmesi ve tanısına gidilmeli sorunun çözümü için uzman doktorun ön gördüğü tedavi süreci uygulanmalıdır. Çocuk ve yetişkin sorunları ayrı ele alındığı için, alınacak tıbbi destek eğer çocuk ile ilgili ise Çocuk Psikiyatristinden psikiyatrik destek alınması gerekmektedir.


4) Tıbbi tanı ve tedavi süreci gerçekleştikten sonra, doktorun ön gördüğü tedavi sürecinin yanında uygun psikoterapi teknikleri uygulayan terapistlerden alınacak yardımın iyileşme sürecini hızlandırdığı bilinen bir gerçektir. Terapi yardımı alınacak uzmanın Psikoloji/Psikolojik Danışmanlık (Psikolog/Psikolojik Danışman) alanlarında eğitim görmüş ilgili terapi alanında uzmanlaşmış ve uygulama şart ve yeterliliklerini yerine getirmiş, ilgili ciddi sertifikasyona sahip kişiler olmasına dikkat edilmelidir.


5) Kişisel gelişim uzmanı, yaşam koçu, öğrenci koçu, eğitim danışmanı vb. gibi unvanlar kullanarak “Psikoterapi/Psikolojik Danışma/Psikolojik Destek” sağladığını iddia eden kişilerden bu yardımların alınması, düzeltilmesi güç sorunları da beraberinde getirebilecektir. Bu konuda bilinçli davranılması insan psikolojisi gibi hassas bir konuda büyük önem taşımaktadır.


6) Psikolojik destek sağlayan terapistin hangi konuda uzmanlaştığına dikkat edilmelidir. Psikolojik sorun alanlarının hepsinde uzmanlaşan bir Terapist/Psikolog/Psikolojik Danışmanın olmasının mümkün olmadığı bilinmelidir. Örneğin: Aile içi sorunlar yaşayan bir kişinin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu alanında uzmanlaşmış bir terapistten/danışmandan/psikologdan yardım alması sorunun çözümünde etkin ve işlevsel bir sonuç ortaya koymayacaktır.


7) Sosyal ve günlük yaşamında sorunlar yaşayan kişiler tıbbi tedavi sürecine girmeden de uzmanlığa sahip Terapistlerden/Psikolojik Danışman/Psikologlardan psikolojik direk destek alabilirler. (Psikopatolojik ciddi sorunlar yoksa)


Sonuç olarak profesyonel psikolojik yardım alma sürecinde; öncelikle bilinçlenmek, gelişen bilinçle ciddi araştırma içerisine girmek gerekmektedir. Tıbbi tedavi sürecinden geçen kişiler bunun yanında Psikoterapi/Psikolojik Danışma desteği alarak sağaltım sürecini güçlendirebilir. Bütün bu etkilerin yanında sportif ve kültürel aktivitelerin psikolojik dengenin sağlanmasındaki olumlu katkısı göz ardı edilmemeli ve bu aktivitelere etkin katılım sağlanmalıdır. Sosyalleşen kişilerin sorunlarıyla baş etme becerilerini daha güçlü biçimde kazabildikleri bilinmektedir. Profesyonel psikolojik destek alma sürecinde bütüncül yaklaşım farklı aşamalarda uygun profesyonellerden alınacak desteğin sorunların aşılmasında en etkin sonucu vereceği açıktır. Gelecek günlerin hepimize, iç bütünlüğü ve kendini gerçekleştirme içerisinde, mutluluk getirmesi diliyorum. Sevgiyle kalın.(1)



Kaynak:
(1) Makalede belirtilen tüm ifadeler ve bilgiler Psikolojik Danışman/Uzm. Hasan Turgut ERDOĞAN’ın Bireysel Psikolojik Danışma vaka tecrübelerine dayanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Profesyonel Psikolojik Destek Süreci Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Turgut ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Profesyonel Psikolojik Destek Süreci Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Saplantılı Aşk Sendromu Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top