2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ölmeden Önce Pişman Olduğumuz 5 Şey ve Mutlu İnsanların Ortak Özellikleri
MAKALE #10420 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Şubat 2013 | 8,551 Okuyucu
Yukarıdaki başlık Bronnie Ware isimli sıradan bir insanın ilham veren yaşam yolculuğunda öğrendiklerini bizlerle paylaştığı kitabının adı. Bronnie bir bankadaki güvenli işini bırakmaya karar verir. İstediği yere gidip arabasında yaşadığı, bulduğu herhangi bir işte çalıştığı sıradışı sayılabilecek bir dönem geçirir. Bu seçimlerin ve deneyimlerin sayesinde kendilik farkındalığında sıçramalar yaşar. Sonunda bir gün kendisini ölüm döşeğindeki hastalara bakıcılık yaparken bulduğunda ölüm, yaşam, hastalık, yaşlılık gibi konularda hissettiği özgürleşmenin de etkisi ile bu insanlarla arasında çok özel bir yakınlık oluşur. Bu kitap bu özel yakınlık içinde, ölmekte olan insanların Bronnie ile sohbetlerinde paylaştıklarına dayanıyor

Bronnie bu samimi sohbetlerde yaşamın sonuna gelindiğinde yaşanılan pişmanlıklarda benzerlikler olduğunu keşfediyor. Bu paylaşımlar daha yaşayacak zamanı olan bizler için çok değerli bir armağan. Bugün bizlerle olmayan ama yaşanmamışlıkları ile bizim yolumuza ışık tutan bu insanlara ve bu bilgeliği yazıya dökerek bize ulaştıran Bronnie Brown’a müteşekkirim.
Aşağıda okuyacağınız 5 madde benim günlük yaşamımda, hayata bakışımda önemli bir fark yarattı. Ben de, hayatınızın bundan sonrasında karar ve seçimlerinizde bu insanların yaşam bilgeliklerinden yararlanabilmeniz için bu armağanı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bronnie’nin dostları diyorlar ki: ‘Tekrar dünyaya gelsem:
1. Başkalarının benden beklediği gibi değil de kendi istediğim gibi yaşama cesaretine sahip olmak isterdim.
2. Bu kadar çok çalışmazdım.
3. Duygularımı ifade etmekte daha cesur olurdum.
4. Arkadaşlarımla bağlantımı koparmaz, onlarla daha çok zaman geçirir, kendimi paylaşırdım.
5. Daha mutlu bir hayat yaşamak için kendime izin verirdim.’

Bu farkındalık bana Pozitif Psikoloji anlayışının kurucusu Martin Seligman’ın çalışmalarını hatırlattı. Seligman hayatın getirdiği zorlanmalar ve sorunlar karşısındaki gereksiz olumsuz tutumların başarımızı ve mutluluğumuzu sınırladığını söylüyor. Bu karamsar düşünme alışkanlığını değiştirip olumlu düşünmeyi, iyimserliği öğreten alıştırmalar geliştiriyor.

Seneler önce karşılaştığım bir kitapta yazarların dünyanın çeşitli yerlerinde mutlu olarak kabul edilen kişilerle yaptıkları bir araştırmanın sonuçları paylaşılmıştı. Bu mutlu insanların ortak özellikleri ne sağlıklı bir ailede büyümek ne ekonomik rahatlık ne de iyi bir eğitim idi. Beni o zaman da çok etkileyen bu 9 ortak özelliği de sizlerle paylaşıyorum:
1. Kafaya koymak: Bu özellik güçlü bir mutlu olma isteği ve bunun için harekete geçmeye hazır olmayı gerektirir. Mutluluğu tümüyle bilinçli bir şekilde mutsuzluğa tercih etmektir.
2. Üzerine almak Davranışlarınızın, düşünce ve duygularınızın tüm kişisel sorumluluğunu taşımayı seçmek; başkalarını suçlamayı kesinlikle reddetmek. Kendinizi koşullara maruz kalmış şekilde düşünmemek. Onun yerine hayatınızın kontrolünü elinizde bulundurduğunuza inanarak yaşamayı seçmek.
3. Farkına varmak Sık sık kendi içinize dönüp size neyin mutlu ettiğini belirlemek. Gün içinde kendinize şu soruyu soruyor musunuz:
4. Merkezde olmak Kişinin kendini mutlu eden aktiviteleri merkeze alma konusundaki tartışmasız ısrarı. Mutlu insanlar kendilerine mutluluk verecek şeyleri ertelemezler; veya emekli olmayı beklemezler.
5. Yeni bir çerçeveye koymak Günlük sorunları fırsatlara çevirme, geçmişte yaşanmış olan travmaları anlamlı, önemli, hayat veren bir enerji kaynağı olacak şekilde bir çerçeveye koyma seçimi
6. Yeni deneyimlere açık olmak Hayatta yeni olasılıklara açık olmaya ve hayat yolculuğuna esnek bir şekilde yaklaşmaya karar vermek.
7. Değerini bilmek Mutlu kişiler yaşamlarına ve etraflarındaki kişilere değer verirler. Her anı sorgularlar ve gündelik olanı harika bir şeye dönüştürürler.
8. Paylaşmak Mutlu insanların çarpıcı bir özelliği arkadaşları ile içinde bulundukları toplulukla ve dünyayla ‘karşılık’ beklemeden kendilerini paylaşmalarıdır.
9. Kendine dürüst olmak Mutlu kişiler kendi gerçeklerini üzerlerine alarak ortaya koyarlar; kişisel sınırlarını uygularlar, toplumun, ailenin veya işverenlerinin kendi kişisel inanç sistemleri ile çatışan isteklerine uymazlar. Dürüstlükleri kendileriyle yaptıkları bir kontrat gibidir. Daha da önemlisi kendi düşünce ve davranışlarını bu kişisel kodlama ile kontrol ederler.

Hep diyorum, özellikle internetin gelişmesi ile yaşam açık kitap yapılan bir sınav gibi oldu, bilgiler, yöntemler elimizin altında. Bize düşen sakince uygulamak ve yaşamın keyfine varmak! Keşke bu kadar kolay olsaydı dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız bilmek her zaman uygulayabilmek demek değil. Bu yüzden benim gibi uzmanlar güvenli bir yapı çerçevesinde bu bilgileri sizler için ulaşılabilir ve uygulanabilir kılıyoruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ölmeden Önce Pişman Olduğumuz 5 Şey ve Mutlu İnsanların Ortak Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Sahip Olduğumuz İlk Çocuk "İlişkimiz" Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ölmeden Önce Pişman Olduğumuz 5 Şey ve Mutlu İnsanların Ortak Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:48
Top