2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
MAKALE #1045 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Mayıs 2008 | 53,849 Okuyucu
İmplant hakkında sık sorulan sorular

Aslında bu sorunun cevabı diş İmplant nedir? Şeklinde olmalıydı ama İmplant kelimesi günümüzde dişlere yapılan vidaların genel adı olmuştur. Sonuç olarak kelime anlamı ile İmplant; ekme işlemidir.

Peki diş implantı nedir?

İmplantlar, diş kökü şekline yakın ya da benzer titanyumdan hazırlanmış, çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Halk arasında diş vidası. Ekme diş, çakma diş vs vs adlandırılır.

Her hastaya implant tedavisi uygulaması yapma olasılığı nedir?


Diş İmplantları yerleştirilecek bölgede çene kemiğinin implantı taşıyabilecek hacim ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Çenedeki kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen son derce önemli bir faktördür. Genç yaşlarda kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. implantın hemen hemen her yaşta yapılabilir olmasına karşın kızlarda 14 erkeklerde 16 yaşından önce yapılması istenmeyen bir durumdur. Erişkinler için genelde üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan her hastaya implant uygulanabilir. Oral Hijyen, implant uygulamalarında ayrıca önem taşımaktadır. O yüzden implant uygulanacak kişinin ağız bakımına son derece dikkat etmesi implantların başarısında büyük rol oynamaktadır. hijyen kötüyse başarı o oranda kötü olur.

Çeşitli hastalıkların implant başarısında önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu hastalıkların en dramatik olanı kontrol altında olmayan diyabet(şeker)hastalığıdır. Fakat günümüzde hemen hemen hiç kontrolsüz şeker hastası yoktur. Çok az hastalık dışında implantlar çok sağlıklı bir şekilde yerine yerleştirilir.

İmplant alerji yaparmı? Vücuda zararı varımıdır?

İmplantların yapılmaya başlandığı 1950 li yıllardan bu yana çok uzun zaman geçmiştir fakat bu yıllar içerisinde henüz implant materyali olan titanyuma karşı alerjik bir reaksiyona hemen hemen hiç rastlanmamıştır. Bu sonuçlara bakıldığında eğer rastlanırsa da çok düşük bir oran olacağı aşikârdır.

Diş implantlarının (oral implantların) bugüne kadar vücuda verdiği bir zarara rastlanmamıştır. Normal şartlar altında böyle bir zarar yoktur.

İmplantların avantajları nelerdir


Tam dişsiz ağızlarda; alt çene dişsiz ağızlarda yada üst çene dişsiz ağızlarda implantlar eğer yeterli kemik varsa ve hasta uygunsa sabit protez olarak kullanılabilir. hiç dişi olmayan bir hastaya sabit yani takıp çıkartma olmadan bir protez kullanılabilir. Yada alt çene hiç dişsiz ağızlarda iki tane implantla ve çok küçük bir operasyonla rahat bir şekilde çiğneme fonksiyonu sağlanabilir. Bu operasyon sağladığı konfor sebebiyle ekonomik olarak adlandırılabilir

İmplant yapılan bölgelerde vucud kemiği koruma isteği içerisinde olduğu için kemiklerde ve dolayısıyla yüzde görülen deformasyonların önüne geçilmiş olur

Sabit protez kullanımı nedeniyle hastanın sosyal çevresinde daha rahat hareket ettiği görülebilir.

Hasta protezi oynamadığı için daha rahat yemek yer. hareketli protez kullanıcıları bilir ki yemek yerken ağızlarında protez çok hareketlidir. Yemek yeme esnasında sağa sola yukarı aşağı hareket eder. implant bu hareketliliği maksimum şekilde engeller. Hasta yemek yeme esnasında zorlanmadan yemeğini yer.

İmplant kanser yapar mı?

İmplantların kanser yaptığı vakaya henüz rastlanmamıştır ve rastlanma olasılığı da pek görülmemektedir. Böyle bir sorun oluşma ihtimali ama nerdeyse imkânsızdır.

İmplant vücutta ilerler mi?

Bu daha önce iğne yutma vakaları ile karşılaşan hastalar tarafında sorulan bir sorudur. Vücutta iğnenin hareket ettiği bilinir ama implantın böyle bir durumu kesinlikle yoktur. implant yapıldıktan sonra eğer ki çene kemiğine kaynamazsa ağza açılan bölgeden ağzın içine düşebilir ama zaten hasta bu durumu çok önceden fark eder.

İmplantlar hayat boyu garantilimi yani ömür boyu kalır mı?

Bu söz hastaya verilemez ama genellikle çok uzun yıllar kalıcıdır. Sağlıklı bir İmplant insan dişi gibidir. Eğer temiz bakılırsa çok uzun süre kullanılır. Ama iyi bakım yapılmazsa dişiniz gibi kaybedersiniz. Ortalama İmplant ömrü 25 yıl olarak tahmin edilmektedir.

İmplant operasyonu nasıldır? Ağrılımıdır? Operasyon sonrası ne kadar zamanda iyileşir?

İmplant operasyonun basit bir cerrahi operasyondur. Bu operasyon implantın sayısına göre zaman alır, fakat operasyonun başlangıcı ve bitişi zor değildir. Hastalar operasyon sırasında çok rahattır. Genellikle hiçbir ağrı olmaz. hastalrın sorduğu sorulardan biride genel anestezi alıyor muyuz şeklindedir. Genel anestezi yapmaya gerek yoktur hemen hemen hiçbir operasyonda genel anestezi yapılmaz. Hastalar operasyon sonunda doktorlarının dediklerini yaptıkları takdirde operasyon sonu ağrıyı da hissetmezler. Operasyondan sonra iki günde zor kısmı biter. Daha sonra bir hafta sonunda dikişler alınır. implantlar yerleştikten sonra 2–4 ay içerisinde üst yapılar takılır

İmplant yapıldıktan ve protez yapıldıktan sonra ne sıklıkla diş hekimine gitmelidir?

İmplant yapılıp diş hekimi işini bitirdiğinde 4 ayda bir hekime gidip profesyonel temizlik yaptırılmalıdır. Bu temizlik implantın ömrünü çok uzatır.

İmplantımda sorun çıktığını nasıl anlarım? implantlarım dişlerim gibi soğuk sıcak ağrısı yapar mı?

İmplantlarda sorun çıktığını anladığınızda çok geç olabilir. ama en önemli ayrıcı kriter dişetinde ki kanamadır. Bu kanama periimplantitis in başlangıcı sayılır ve bu hemen telafi edilmesi gereken bir durumdur. Bu duruma düşmemek için yukarıda bahsedilen sıklıkla diş hekimine gitmek gerekmektedir. Soğuk ve sıcak ağrısı implant için geçerli değildir. Canlı bir madde olmadığı için bu tip ağrı yapması mümkün değildir. Ama implantın ön ve arkasındaki dişlerde bu olabilir.

Sigara implant için ne gibi zarar verir? Sigara içenlere implant yapılabilirimi?

Sigara ile implant arasında pekte hoş olmayan bir ilişki olduğu doğrudur. Fakat bu günde 1 paketten fazla içen hastalardaki risk nedeniyledir, sadece sigara içmek tam risk sebebi değildir bunun yanında dişlerine iyi bakmamak ve ağız hijyenini iyi yapmamakta sebep olur. Sigara tek başına implant için tam zararlı değildir.

Dişlerimin içine vida yapılmıştı bu nereye yapılıyor?

Dişlerin içine yapılan vidalara vida post core ya da kanal pini adı altında isimlerle rastlarız onların yapılmasının nedeni diş boyutunun uzatılmasıdır ve dişlerin içine yapılır. Fakat implant hiç diş olmayan bölgeye diş yapmak için çene kemiğine monte edilir.

Kemiğim yeterli değilse ne yapmalıyım?

Çoğu zaman karşılaştığımız bir problem olan çene kemiğinin hacminin ve kalitesinin azalma durumu artık günümüzdeki yöntemlerle aşılmıştır. Yıllar önce çekilmiş dişlerle gelen hastalarımız implant yaptırmak için kliniklere başvurular. Bu durumda panaromik filmler çekilir ve kemik durumuna bakılır buna göre eğer kemik yönünden bir problem varsa yönlendirilmiş doku rejenerasyonu denilen işlem yapılır. Bu nedir?
Yönlendirilmiş doku rjejenarsyonu(kemik rejenarsayonu) alveol kemiğinin yani çene kemiğinin kaybını telafi etmek için dışarıdan ya da hastanın kendisinden kemik maddesi alınarak o bölgede kemik oluşturma işlemdir. yeterli sayıda implant yerleştirmek için en önemli yardımcıdır. Çene kemiği kaybı olan bölgeye greft(sentetik kemik) koyarak o bölgede kemik oluşumunun aktive edilmesini sağlanmasıdır.

Kemik oluşumu sağlanırken aynı anda implantlarda yerleştirilebilir. Bu şekilde operasyon süresi de kısaltılmış olur. Yeterli hacim sağlandığı için estetik görüntüde yakalanmış olur.

implant kullanıcısı olan hastaların en dikkat etmesi gereken şey ise mutlaka sık kontrolden geçmektir.

Diş hekimi
Erkut Akçalı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Hakkında Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Dişlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İmplant Hakkında Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:35
Top