2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapide Hipnoz
MAKALE #10498 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Mart 2013 | 5,784 Okuyucu
Hipnoz, dünyada çok uzun yıllardan beri farklı alanlarda uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir. Ülkemizde de son yıllarda tanınmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde diş hekimliği, kadın doğum uzmanlığı ve başka pek çok uzmanlık alanında da amacına uygun olarak başarıyla uygulanmakta olan hipnoz, psikoterapilerin de önemli aracıdır.

Psikoterapide Hipnoz Ne Amaçla Kullanılır?


Psikoterapide hipnoz, kişinin bilinçaltına inerek bazı korku ve kaygılarının, olumsuz benlik algılarının kökenlerini bulmak ve bunlarla yüzleşip çözüme ulaştırmak amacıyla uygulanır.


Bilinçaltımızda, duygu ve dürtülerimiz saf halleriyle yer alır. Üzerlerinde bir örtü yoktur. Herhangi bir denetleme, engelleme, direnç mekanizmasına tabi tutulmaz. Dolayısıyla hipnoz altındayken verilen telkinler, kişinin düşüncelerine ve duygularına doğrudan etki eder. Kişinin bu müdahaleyi oluğu gibi alması, kendi “normal” duygu ve inancı haline getirmesi bu sayede kolaylaşır.

Hipnoz, sadece psikolojik problemlerin kaynağını bulmakla sınırlı bir yöntem değildir. Kişi hipnoz altında değilken de bazı duygu ve düşüncelerinin işlevsizliğinin farkında olabilir. Ancak çocukluktan bugüne yerleşmiş olan inançları, değer yargıları, öğrenilmiş çaresizlikleri gibi birtakım nedenlerden dolayı, bunları değiştirmekte zorluk yaşıyor olabilir. Hipnoz bu gibi durumlarda, kişinin bu tarz işlevsiz düşüncelerini bırakmasında yardımcı olmak için kullanılır.


Örneğin, derslerinde başarılı olduğu halde sınavlarda mutlaka başarısız olacağını düşünen ve bu sebeple sınav zamanlarında strese giren, rahat çalışamayan ve sınav gününde başarısızlık korkusundan dolayı bir türlü konsantre olamayıp sorulara cevap veremeyen pek çok öğrenci vardır. Kendilerine sorulduğunda, aslında derslerinde oldukça başarılı olduklarının ve sınavda başarısız olmaları için bir sebepleri olmadığının farkındadırlar. Ancak yine de her sınav onlar için bir mücadeleye dönüşmeye devam eder, bu düşüncelerini bir türlü bırakamazlar. Bu gibi durumlarda hipnoz, hem özgüven aşılamak adına faydalı bir yöntemdir hem de öğrencinin olumsuz olan düşüncelerinin yerine olumlu, yapıcı olanların getirilmesine, öğrencinin gerginlikten kurtarılmasına ve böylece rahatça ders çalışıp sınavlara girmesine yardımcı olmakta kullanılabilir.


Kişinin bilinçaltıyla iletişime geçen terapist onun şikayetlerine ne gibi düşünce ve durumların yol açtığını keşfetmek için çalışır. Hipnoza giren kişi, seans boyunca terapistiyle iletişim halindedir. Normal bir sohbetten farkı, iletişime geçen kısmının kişinin bilinçaltı olmasıdır. Sohbet sırasında uygun soruları soran terapist, kişiyle birlikte önceden belirlenmiş olan hedefleri doğrultusunda, keşfettiği temel düşünce ve inançları araştırır ve kişiye yardımı dokunacak telkinlerde bulunulur.


Sigara bırakma, motivasyon artırma, ağrısız doğum, ağrısız diş operasyonları gibi, psikolojik tedaviye ihtiyaç duyulmadan da hipnozun uygulandığı alanlar vardır. Bu tarz hipnoz seanslarında, kişinin bilinçaltına yöneltilen telkinler, hedeflenen sonucu elde etmeye yönelik telkinlerdir.


Hipnoza girip de uyanamazsam?


Hipnozdan çıkamama gibi bir durum söz konusu değildir. Kişilerin hipnoza yatkınlığı farklı derecelerdedir. Kimisi çok hızlı bir şekilde ve çok derin hipnoza girerken, kimisi de biraz daha uzun sürede, biraz daha az derinlikte hipnoza girerler. Hangi sürede ve hangi derinlikte olursa olsun, hipnoza giren kişi transtan çıkarılabilir.


Hipnozdayken bana istemediğim şeyler yaptırılırsa?


Yukarıda da bahsedildiği üzere, hipnoz seanslarında hedeflenen şey kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen düşünce ve davranışlarının bilinçaltındaki kökenlerine ulaşmak ve bunların bırakılmasına/değiştirilmesin yardım etmektir. Dolayısıyla hipnoz sırasında sadece bu hedeflere yönelik telkinlerde bulunulur. Kişinin zararına olacak ve hedeflerine ters düşecek hiçbir telkinde bulunulmaz.


Psikoterapide hipnozun kullanıldığı bazı alanlar:


• Fobiler

• Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB)
• Yeme bozuklukları
• Özgüven eksikliği
• Sınav kaygısı
• Motivasyon eksikliği
• Panik atak
• Sigara bırakma

Uzman Psikolog

Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapide Hipnoz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
► Psikoterapide Sessiz Çığlık Psk.Elif BAYBUĞA
► Psikoterapide Eklektik Yaklaşım Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikoterapide Yaşanan Zorluklar Psk.Meryem Gül EREN
► Bütüncül Psikoterapide Hipnodrama Dr.Mehmet TEKNECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapide Hipnoz' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift Terapisi Eylül 2016
► Panik Atak Eylül 2016
► Vajinismus Aralık 2015
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2013
► Sınav Kaygısı Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:37
Top