2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Piyasadaki Zayıflama Ürünleri ve Yan Etkileri
MAKALE #10536 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Mart 2013 | 11,938 Okuyucu
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI ÜRÜNLER NELERDİR? NE KADAR GÜVENLİDİR?

Son yıllarda obezite tedavisinde diyet eklerinin kullanımı yaygınlaşmakta ve ağırlık kaybında hastalar tarafından sihirli bir güç olarak görülmektedir. Obezite bir hastalıktır ve multidisipliner yaklaşımla hastalarla çalışmak gereklidir. Çabuk kilo vermek isteyen ve zaten uzun zamandır kilolarından memnun olmayan hastalar ticari şarlatanların kolayca tuzağına düşmektedir. Verilen kilolar kalıcı olmadığı gibi ölümlere varan sonuçlar olmasına rağmen yardımcı ürünlerin ve bunları pazarlayan firmaların satışları hala sürmektedir. Gerek elden gerekse internetten satılan bu ürünlerin sadece ürünü pazarlayan kişilere faydası vardır.

Zayıflamaya yardımcı ürünler nelerdir?
1-medikal ilaçlar
2-bitkisel ürünler(çaylar, lahana, acı biber, bazı tohumlar vb.)
3-krom 4-L-Carnitine 5-Conjuge linoleik asit 6-Obesimed 7-African mango
1-MEDİKAL İLAÇLAR:
2-BİTKİSEL ZAYIFLAMA ÇAYLARI:

Yeşil çay, yağ yakımını arttırır, acıkmayı geciktirir, metabolizmayı canlandırır, ödem çözücüdür.

Mate yaprağı, santral sinir sisteminde iştahı baskılatıcı özelliği olan bu bitki aynı zamanda metabolizmayı canlandırır ve hipoglisemiyi önler.(Paraguay yerlileri uzun av seyahatlerinde bu bitkiyi çiğnerlermiş.) Yan etkileri azdır.

Yağ yakımını arttıran yeşil çay ve mate yaprağı egzersizin etkisini de arttırırlar.

Egzersizden yarım saat sonra tüketilmesi iyi sonuç verir.

Funda yaprağı idrara söktürücü, biberiye selülit giderici, yağ yakıcı, kekik metabolizma canlandırıcı, tarçın hipoglisemiyi önleyici, iştahı baskılayıcı, metabolizmayı canlandırıcı özelliğinden dolayı zayıflamaya yardımcıdır.

Bitkisel çayların direk zayıflatıcı etkisi yoktur. Sadece zayıflamaya yardımcı olur. Bilinçli kullanmak ve mucize beklememek gerekir. zayıflamada besin alımını düşürmek, hareketi arttırmak şarttır.

Lahana ödem çözücü etkisinden dolayı zayıflamaya yardımcıdır. Lahana suyu kürleri yerine günde birkaç yaprak yemek ya da çorbasını tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü lahana guatrojenik olduğu için kür şeklinde uygulamalar zararlı olacaktır.

Acı biber karbonhidrat yıkımını ve yağ yakımını arttırır. Acı biberde kapseisin maddesi bunu sağlamaktadır.

Acı biber kapsüllerinde kapseisin maddesi çok miktarda bulunabilmektedir. İnsan vücudu bu kadar etken maddeyi kaldıramayacağı için acı biber kapsülleri güvenli değildir. Ama acı biberin kendisi güvenli bir şekilde tüketilebilir. Egzersizden 2 saat önce tüketilmesi daha iyi sonuç verir.

Keten tohumu midede şişerek doygunluk hissi yaratıp acıkmayı geciktirir ve bağırsaklarda geçişi hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. 1 tatlı kaşığı yemeklere koyularak tüketilir. Üzerine 1 bardak su içmek gerekir.

Çayları ve bitkileri harmanlarken dikkat etmek gerekir. aynı gruptan olan bitkileri karıştırmak sağlık açısından doğru olmaz. Örneğin; 3 tane idrar söktürücü(mısır püskülü, kiraz sapı, funda yaprağı)karıştırılırsa böbrekler yorulur,3 tane metabolizma canlandırıcı bir ararda kullanılırsa (acı biber, mate yaprağı, yeşil çay )taşikardi, hipertansiyon yapabilir. Guatrojenik bitkiler bir arada alındığında guatr meydana gelebilir.
Araştırmalar göstermiş ki; zayıflama haplarının bitkisel olarak piyasada satılanlarının hemen hepsinde bitkinin kendisi değil, etken madde bulunmaktadır. Doktor kontrolü olmadan satıldığı ve kullanıldığı için çok tehlikeli olabilir.

BİTKİSEL ÜRÜNLERİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hapların yerine doğal ürünler, ham bitkiler tercih edilmelidir. Doğru harman yapılmalıdır. Ambalajında ürün içeriği yazılı olmalıdır. Ürün kimyasal madde içermemeli, saf olmalıdır. Bu ürünler doğal ve saf olursa vücut için kullanmak ve yararlanmak daha kolay olur. Böbrekler, karaciğer ve diğer organlar için bir yük oluşturmaz. Kısacası daha ucuz ve daha emniyetli olduğu için doğal ürünler tercih edilmelidir.

3-AFRİCAN MANGO: İçeriğinde mango meyvesi, biberiye, funda, zencefil, tarçın kabuğu, mate yaprağı, yeşil çay, zeytin yaprağı, yulaf vardır.

Mango meyvesinde C, A, B vitaminleri, beta karoten, potasyum, lif bulunmaktadır.
African mango çok güçlü bir yağ yakıcıdır. Metabolizmayı hızlandırır. Çocukların ve hamilelerin kullanması sakıncalıdır. Yapılan internet yorumlarında kilo veremeyenlere verilen cevap ‘bizim ürünümüzü kullanmıyorsunuz ‘ olmuştur. Yan etkileri uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlıktır.

4-KROM: İnsülinin aktivitesini arttırarak glukoz kullanımını düzenlediği düşünülür. Aynı zamanda aminoasitlerin hücre içine girişini arttırarak protein sentezini ve kas kütlesini arttırdığı sanılmaktadır. Karbonhidrat ve lipit metabolizmasında önemli rolü olan krom günlük diyetle yeteri kadar sağlanır. Tahıl, hububat, baharat, mantar, esmer şeker, kahve, bira, çay, şarap ve et ürünlerinde krom bulunur. Uzun süre parenteral beslenen hastalarda eksikliği bildirilmiştir. Ancak krom düzeyinin yüksek olduğu vakalar da vardır.
Normal insan diyetindeki krom eksikliği kan glikozu, insülin, kolesterol, TG seviyelerini arttırmış, HDL seviyesini azaltmıştır.

Günlük alım 200 mcg’ı geçmemelidir. Fazla alımda GİS yan etkiler, interstisyel nefrit, anemi(demirle yarıştığı için), cilt lezyonları, kognitif bozukluk görülebilir.

Egzersiz sırasında idrarda atımı artar ancak krom desteğinin spor performansını arttırdığı ispatlanamamıştır.

5-L-CARNİTİNE:Karnitin organizmada yağların enerjiye dönüşümünü sağlayan aminoasit benzeri bir maddedir. Uzun zincirli yağ asitlerinin ATP sentezi için sitoplazmadan mitokondriye geçişini sağlar.

Karaciğer ve böbreklerde sentezlenerek %98’i iskelet kası ve kalpte, % 2’si beyin, böbrek, karaciğer gibi dokularda depolanır.
Karnitin yetersizliğinde yağ asitleri oksidasyonu azalır, bunun yerine yağ asitlerinden karaciğerde TG sentezi gerçekleşir.
Canlı organizma kendisine yetecek kadar karnitini sentezleyebilir. Lizin ve metiyonin esansiyel aminoasitlerinden sentezlendiği için (kırmızı et, süt vb hayvansal gıdalarda bulunur) normal beslenme şartlarında eksikliği görülmez.
L ve D formu vardır.Dokularda sadece L formu sentezlenir ve metabolik olarak aktiftir. D formu yüksek dozda toksiktir.

Karnitinin yağ asitlerinin oksidasyonunu, dolayısıyla enerjiye dönüşmesini aktive etmesi egzersiz ve spor çalışmalarında kullanımını gündeme getirmiştir. Farklı kapasitelerde yapılan egzersizlerde organizma karnitin düzeylerinin değiştiği, özellikle yoğun egzersizlerde karnitin düzeyinin azalarak laktat seviyesinin arttığı tespit edilmiştir. Düzenli egzersiz ve L-karnitin ilavelerinin bir arada uygulanması ile serbest radikal üretiminin azalacağı, organizmanın dayanıklılığının artacağı ifade edilmektedir.

6-KONJUGE LİNOLEİK ASİT: Linoleik asit(omega-6)mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, fındık yağı, soya yağı gibi yağlarda bulunur. Günde 1 tatlı kaşığı insan vücudu için yeterlidir.
Bağırsaktaki bakteriler linoleik asitten conjuge linoleik asit sentezini sağlarlar.
Conjuge linoleik asit süt ürünlerinde(özellikle mera ve otlaklarda beslenen hayvanların sütlerinde) ve sığır etinde doğal olarak bulunur.
CLA’in aterosklerozu azaltıcı etkisinin yanı sıra sıçanların diyetlerine eklendiğinde vücut ağırlıklarının azaldığı tespit edilmiştir. İnsan çalışmalarında ise bu etkisinin beklenenden az olduğu belirtilmiştir.
1 yıl boyunca 3,4 gr CLA verilen denekler incelendiklerinde görülmüş ki;
Açlık kan şekeri değişmemiş, karaciğer fonksiyon testlerinden ALT değişmemiş, AST artmış, HDL değişmemiş, LDL ve total protein azalmış, kas ve kemik yoğunluğu değişmemiş, vücut ağırlığı ve yağ dokusu azalmıştır. İnsülin, leptin, glikoz çalışmalarında fark bulunmamıştır.
Bazı ratlarda toksikoloji çalışmalarında hepatomegali görülmüştür. İnsanlarda klinik ve güvenli çalışmalar yeterli olmamasına rağmen kullanımı devam etmektedir ve GİS şikayetler ve halsizlik görülmektedir.

7-OBESİMED: Medikal bir cihazdır. Vücuttaki etkisi sadece fizikseldir. Yan etkisi yoktur. Metabolizmada bir değişikliğe yol açmaz. Obesimedin ana maddesi olan ve bitkilerden elde edilen özel omtec 19 suyla alındıktan sonra sindirilmeden vücuttan tamamen atılır. Obesimed kendi hacminin 50 katı suyu emebilir. Böylece midede suyla birleşince şişerek yer kaplar ve doygunluk hissi yaratır. Normalde yenilenden daha azıyla doyulur. Yemekten bir saat önce 2 tablet 2 bardak suyla birlikte alınır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Piyasadaki Zayıflama Ürünleri ve Yan Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Akupunktur ile Zayıflama Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Naturel Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tat Duyusu ve Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kalıcı Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Zayıflama ve Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Karbonhidrat ve Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Zayıflama ve Egzersiz Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Piyasadaki Zayıflama Ürünleri ve Yan Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:16
Top