2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Uyku Problemleri
MAKALE #10546 © Yazan Nilgün GÜMÜŞLÜ | Yayın Mart 2013 | 4,622 Okuyucu
Çocuğunuz uyumakta güçlük mü çekiyor?

Bazı çocuklar dıştan gelen uyarılara duyarlıdır,kolayca uykusu bozulabilir.Ancak çoğunluğunun sorunu yatma alışkanlığının kazandırılmamış olması ve geç saatlere kadar büyüklerle kalmasına izin verilmesidir.Çoğu çocuk anne baba yanında uyumak istediği için yatağına yatırıldığı zaman çeşitli bahanelerle aileyi kullanır, ağlar veya gece kalkıp yanlarına gider.Bunun önlenmesi için çocuğun muntazam olarak uygun saatte,kesin ve karalı olarak yatırılması önemlidir.Alıştığı oyuncağı almasına izin verilmeli sakin bir sesle masal veya hikaye okunarak çocuğun uykuya geçişi kolaylaştırılabilir.

Çocuğunun uykudan sık mı uyanıyor?


İlk altıncı aya kadar bebeklerin %85’i gece boyunca hali sakin ve düzenli uyur.Bir yaşlarında çoğunun uykusu düzenli hale gelir,yaklaşık olarak %10’unun ise hemen her gece uyanma problemi olabilir.Bu, çocuğun yapısal özelliklerine,aile stres veya annede depresyon gibi ruhsal etkenlere bağlı olarak değişebilir.Çözüm olarak bir uzmandan destek alarak bunun nedenleri anne baba ile birlikte tespit edilir, yanlış tutum ve davranışlar düzeltilir.Yapılan düzeltme ve önlemlere rağmen devam eden uyku problemi,derinde başka problemin var olduğunu düşündürür.


Çocuğunuz uykusundan kabus görerek mi uyanıyor?


Genellikle gece uykusunun sonuna doğru,korkulu rüya uyanma nöbetidir.Çocuklarda en çok 5-6 yaş arasında görülür.Gecede birkaç kez veya gündüz uykusunda da tekrarlanabilir.Çocuk uykudan uyanır,korkulu rüyayı o sırada veya ertesi sabah hatırlayabilir.Bazen tekrar uyumaktan ve aynı rüyaları görmekten korkar ama sakinleştirilince tekrar uykuya dalar.Normalde gündüz heyecan verici veya korkutucu olay yaşayanlarda ,febril hastalıklarda,anksiyete bozukluğunda,travma sonrası stres bozukluğunda temel belirtidir.


Çocuğumun uykuda korku yaşaması normal mi?


Uykuda korku, çoğunlukla uykunun ilk üçte biri sırasında NREM döneminde, çocuğun uykuda geçirdiği şiddetli panik nöbetidir.Çocuk çığlık atarak oturur veya kalkar,korku içindedir,şaşkındır,maksatsız hareketler yapar( üstündekini çıkarmak, yastık fırlatmak vb…)Bağırır,anlamsız sesler çıkarır veya konuşur.Fakat ayılmamıştır.Bu nedenle söylenenleri anlamaz,sorulara yanıt vermez,anneyi babayı tanımaz,sakinleştirilemez.Bu sırada çocuğun kaza geçirmesi veya yaralanmasını engellemek önemlidir.Birkaç dakika veya saniye sonra kendiliğinden sakinleşir ve uykuya dalar.Uyanınca bu nöbeti hiç hatırlamaz.


Bu durum çocukların %3’inde her gece meydana gelir.% 50 kalıtsal olduğu düşünülüyor.Çok dramatik bir tablo olmasına rağmen,psikiyatrik bir bozuklukla ilişkisi saptanmamıştır.Nadiren büyük stresleri izleyen günlerde görülebilir.Nöbetlerin Benzodiazepin ve Imipramin ile önlendiği düşünülse de ilaçtan kaçınılması önerilir.Unutmayın ki Gece korkularının her zaman önemli bir sorunu göstermez.

Uyku Saatini Güvenilir Hale Getirmek İçin Neler Yapabiliriz?


3-6 yaş aralığında uyku saatleri düzenini oluşturmak için bazı önerilerim var.Uyku saatine geçmeden önce çocuğumuza mutlaka 5-10 dakika öncesinden haber vermeliyiz.Örneğin; Saat 10 da uyuyacağız 10 dakika sonra uyku saatine geçeceğiz.

Uyku saati için hazırlık yapabiliriz.Pijamalarımızı giyip dişlerimizi fırçalayalım.
Bugün uyumadan önce sana, iki tane kitap göstererek, hangi masalı okumamı istersin?dedikten sonra en sevdiği oyuncakla birlikte çocuğumuza seçtiği masalı okuyalım.Yavaş yavaş,sakin bir ses tonuyla masalımızı okumaya devam edelim.İsterseniz bu sırada elini tutarak gözlerine bakarak uykuya geçmesi için destekleyebilirsiniz.

Çocuğumuz bu dönemde karanlık korkusu olabilir.Çocuklar el fenerlerini çok severler.İhtiyacı olduğu durumda kullanması için stickerlı bir el fenerini çocuğun yanına koyabiliriz.

(El feneri ile karanlık mağara oyunları oynayabilirsiniz.Bakalım mağarımızda neler varmış dedikten sonra el fenerini açıp hayvan taklitleri yapabiliriz.Dramatize edebiliriz.)
Çocuğumuz uykuya geçmediyse sizinde kendi odanızda uyuyacağınızı ve ihtiyacı olduğunda sizi çağırabileceğinizi söyleyin.Gerekirse ilk günlerde diyafon koyabilirsiniz.Ayrı yatmaya başladığınız ilk bir kaç gün sık sık çağırması normaldir.Çocuğumuz sizin zamanında yanına gelip gelmediğini kontrol ederek güvenmek ister.

Uykuya geçişte çok zorluk yaşanıyorsa,uyku saatinden önce duş zamanı yapılabilir.


KAYNAK LG (1998).Nervous habits and stereotyped behaviors in preschool children.J Am Acad Child Adolesc Psychiatry,37.7.711-717

Ekşi,Aysel 2000,Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarının Psikososyal Yönü
Nilgün Gümüşlü Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Uyku Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nilgün GÜMÜŞLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nilgün GÜMÜŞLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün GÜMÜŞLÜ Fotoğraf
Nilgün GÜMÜŞLÜ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nilgün GÜMÜŞLÜ'nün Yazıları
► Uyku Problemleri Psk.Çağlar KARAMAN
► Çocukta Beslenme-Yeme Problemleri Psk.Ebru DEMİR KARA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukta Uyku Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kavgaları Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:46
Top