2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kavgaları
MAKALE #10552 © Yazan Nilgün GÜMÜŞLÜ | Yayın Mart 2013 | 45,327 Okuyucu
Kardeş kavgaları denince,anne babalar kendini çıkmaz sokakta gibi hisseder.Kimin tarafında olmamız gerektiğini kestiremediği gibi sonrasında suçluluk duygusuyla kalır.Çocuklar aynı anne babayı,aynı evi, aynı eşyaları paylaşmayı öğrenirken mutlaka sorunlarla karşılaşacklar,mücadele etmeyi öğrenecekler.Tabi ki bu süreç biz anneler ya da babalar için kolay değil.Onlar birbirlerine bağırırken,kavga ederken araya girip bir an önce bu olumsuz ortamdan kaçmak isteriz.

İlk önce kardeş kavgalarının sosyalleşmenin bir parçası olduğunu hatırlayalım.Çocuklar duygularını,öfkelerini,üzüntülerini ve kıskançlıklarını yetişkinler gibi kontrol altında tutamazlar.3-6 yaş dönemindeki her çocuk için doğru kendisidir ve her zaman o haklıdır.Neden-Sonuç ilişkilerini kuramazlar.O nedenle sonuçlarını yaşayarak görmek ister.Anne baba olarak bu süreçte onlara rehber olacağız.Siz istediğiniz kadar 'iyi geçinin,uslu durun,güzelce oynayın,gürültü yapmayın ya da kavga etmeyin' desenizde pek faydası olmayacaktır.Önemli olan problem değil,problemin çözümüne model olmaktır.

Kardeşler Kavga ettiği zaman bu süreci nasıl yönetmeliyiz?


Sanırım okuması kolay, uygulaması zor bir aşama...Sizden istediğim tek şey Soğuk kanlı olmanız, kardeş kavgalarının normal olduğunu düşünmeniz.
Evet Şimdi Çocuklarımızla Oyun Oynama Zamanı Labirent Bulmaca Yolculuğuna çıkıyoruz.Çok yorulmadan doğru yolu bulacağınıza şimdiden inanıyorum.

Olay anı
:Çocuklarımız kavga etmeye başladı.Diyelim ki oyuncak kavgası olsun.Çocuklar kendilerine ve kardeşine zarar vermediği sürece müdahale etmeyin,görmezden gelin.Zarar verirlerse ,Evinizin kurallarını hatırlatarak Kimsenin birbirine vurmasına ya da zarar vermeye kesinlikle izin verilmyeceğini söyleyin.Sakinleşmelerini bekleyin.Sakinleştikten sonra karşılıklı olarak problemi çözmelerine yardımcı olmak sorularla rehberlik edin.Nasihatlardan uzak durun.
Kardeş kavgalarında hakem rolunden uzak durun.Sorun kimin haklı olup,kimin haksız olduğu değil,rahatsız olmanız ve birbirlerine kötü davranmalarından endişe duymanızdır.Sonuca odaklanın...Kavgayı kimin başlattğını kesinlikle sormayın.Bu sorunun cevabını bulmanız bazen asırlar alabilir:) Kardeş kavgalarına karıştığınız zaman siz de bu kavganın bir parçası olursunuz.Şikayet için size geldiklerinde bu problemi kardeşiyle konuşması gerektiğini söyleyerek çözümü kendilerinin bulmasını sağlayın.
Küçük kardeşle büyük kardeş arasında kalmayın.Çünkü küçük çocuk anne babası tarafından sürekli korunduğunu hissederse abisiyle ya da ablasıyla uzlaşmaya gitmez.Büyük kardeş ise sürekli onun korunmasından rahatsız olur,sinirlenir,öfkelenir,kardeşine karşı kıskançlık duygusunu arttırıp ,küçük kardeşi ezme yoluna geçebilir.Asla sen abisin ablasın o daha küçük onun dediğini yapsan ne olur demeyin çünkü onun da duyguları var ve önemsenmeye ihtiyacı var.Fiziksel Şiddet ve yaralama olmadığı sürece kavgalara karışmaktan uzak durun,görmezlikten gelin...
Eşler kavga etme ve çözüm bulma konusunda çocuklar örnek olmalıdır.Eşler birbiriyle kavga ettikleri zaman şiddet,zarar verici davranışlardan,bağırmaktan uzak durmalıdır.Eğer çocukların yanında istemeden de olsa kavga başladıysa kavga sonrası barışmayı ve çözüme çocukların yanında ulaşmalıdırlar.Bu çocuklara hem güven verecek,hemde problem çözmeyi öğretecektir.Yaşadığımız problemleri çözme yoluna gideceklerdir.

Hatırlayalım, Kardeş kavgalarının yaşanması çok normaldir,onların kavga etmesi birbirlerini sevmediği anlamına gelmez.Önemli olan kardeş kavgalarının nasıl sonlandığıdır.

Bir anne yaşantısından; 'Ne yaparsam yapayım çocuklarımın birbiriye kavga etmelerine engel olamıyorum.Onlarla konuşuyorum,güzelce anlatıyorum,olmadı.Ceza verdim olmadı.Korkudan bir süre uzak duruyorlar 5 dakika sonra yine kavga ediyorlar.Kim başlattı diye soruyorum,birbirlerinin üzerine atıyorlar.Ben bir şey yapmadım ,o yaptı.Kimse suçunu kabul etmiyor.Babamız çok sinirli kavga ettiklerini gördüğü anda durdurmak için hemen ceza veriyor,bağırıp çağırıyor.Ne yapacağımı şaşırdım...
Tahmin ettiğimiz gibi,bu aile olumsuz ,gergin ve tutarsız bir durum var.Problemler ceza ve şiddetle çözümlendiği sürece çocuklar problemlerin barışçıl çözümlerle bulunacağını bilemez.Öğütler ve konuşmalar pek işe yaramaz.İlk önce anne ve baba davranışlarını değiştirme yoluna gitmelidir.

Sık karşılaştığım sorulardan bir tanesini de eşit davranıyorum,Sizce bu doğru mu?
Eşit davranmak adil davranmak değildir.Kardeş de olsalar her çocuğun ilgisi ,yeteneği,mizacı,gelişim özellikleri ve duyguları farklıdır.Kardeşin bir tanesi gezmeyi çok severken,diğeri evde kalmayı sevebilir.Aynı yemeği eşit bir şekilde koyarak,bitirmelerini beklemek haksızlık olur.

Çocuklarınıza bir şey verirken veya bir isteğini karşılarken öncelikle bunun bir ihtiyaç olup olmadığını ve bunun onun için uygun olup olmadığını düşünebilirsiniz.Çocukların yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verebilirsiniz.Sürekli beraber olma ve aynı çatı altında yaşama rekabet duygusunu arttırır.Kavga etme sıklığını arttırır.Kardeşinden ayrı özel bir alan yaratabilirsiniz.Oyun köşesi,kendi odası,etkinlik köşesi gibi...Böylece çocukta bağımsızlık ,öz güven,aitlik ve mülkiyet duygularını kazandırabiliriz.

Sonuç olarak kardeşler birbirlerini sevmedikleri için değil, anne babayı ve ortak yaşam alanlarını paymaşmakta sıkıntı yaşadıkları için kavga ederler.

Çocukların her şeylerini paylaşmalarını beklemeyin ve onları paylaşmadıkları zaman cezalandırmayın. Paylaşmayı teşvik edici oyunlar düzenleyerek paylaşmayı ve bir eşyayı ortak kullanmayı öğretmek çok daha faydalı olacaktır.

Kavga sırasında suçlamak yerine olayı nasıl düzeltebileceklerini göstermek gerekir.
Bazen çocuklar dikkat çekmek için, sıkıntıdan veya güç elde etmek için kavga edebilir.

Çocuğun hangi amaçla kavga ettiğini öğrenmek onunla nasıl başa çıkabilmenizde yardımcı olacaktır. Birbirlerine nasıl davranmalarını istiyorsanız çocuklarınıza öyle davranın. Saygılı davranılan, iyilik ve özel yaşam haklarına saygı gösterilen çocukların, diğer kişilere, hatta ara sıra kardeşlerine de benzer şekilde davranma olasılığı daha yüksektir. Öte yandan sık sık zıddına gidilen ve eleştirilen çocuğun, kardeşlerine karşı aynı eleştirel ve zıtlaşıcı tutumu sergilemesi beklenebilir. Dayak yiyen çocukların, kardeşlerine düzenli olarak fiziksel şiddet uygulamaları olasıdır. Stresli aile grubuna giren ve çocuklara baskı uygulanan ailelerde kardeş kavgalarına daha sık rastlanmaktadır. Anne ve babanın fiziki cezaya sıklıkla başvurdukları ailelerde kardeşlerin birbirlerine şiddet uygulamaları kaçınılmazdır.

Temelde kardeş kavgası normaldir. Sadece kavga sınırlarının birbirine fiziksel ve duygusalzarar verecek düzeye gelmemesi gerekir. Çocukların ahlak kurallarına uymayan (çirkin sesle bağırma, çirkin kelimeler kullanma ve fiziki ve psikolojik baskı uygulama) davranışlarına mani olmak ise çok küçük yaşlardan itibaren tedbir almayla ve söylediğimizi kendimizin yapmamızla mümkün olabilir. Kardeşler arasında ömür boyu sürecek gerçek sevgi ve saygının tesis edilmesi anne ve babaların dikkatli, sevecen ve adaletli olarak davranmaları ile mümkün olacaktır.

Ailenin Tutumu Çok Önemli!

Sorun çoğunlukla çocuklardan değil, onlara nasıl davranmasını bilemeyen anne-baba tutumlarından kaynaklanabilir. Özellikle kavga edilmemesi için, kardeşlerin kullandıkları eşya,oyuncak, oda gibi ayrımın yapılması, paylaşım noktalarını azalttığından rekabet duygusunu körükler.

Bunun yerine birlikteliği ve paylaşımı destekleyen tutum ve davranış, kısa dönemde olmasa bile, orta ve uzun dönemde kardeşler arasındaki ilişkileri pozitif etkileyecektir.

ALANLAR YARATIN

Kardeş kavgasında, çocukların sahip oldukları yetenek ve eğilimlerin iyi tespit edilmesi önemlidir. Aileler, farklı yönlerin çocuklara sağladığı avantajları görebilmelidir. Kardeşlerin farklı hobi ve uğraş alanları olması, hem aynı alana yönelik paylaşım kavgalarını azaltır. Çocukların yaş ve özelliklerine göre sorumluluk dağıtımına özen göstermelisiniz. Çocukların hepsine aynı davranış da kavga nedeni olabilir.

ÇOCUKLARINIZ KAVGA ETTİKLERİNDE

YAKLAŞIMINIZ NASIL OLMALI ?
1. AŞAMA:

Normal çekişmelerde karışmayın. Çünkü bir kere müdahale etmeye başladığınızda,çocuklar her seferinde sizi dahil etmeye çalışacaklardır. Mümkün olduğunca hakemlik yapmayın.

2.AŞAMA:

Durum ciddi bir yetişkinin müdahalesi yardımcı olabilir.
A )Öfkelerini onaylayın. Bu çok çok önemlidir.
B )Her çocuğun bakış açısını yansıtın. “ Yani Ayşe,sen köpek yavrusu kollarına yattığı için onun sende kalmasını istiyorsun. Ali sense,senin de tutma hakkın olduğunu düşünüyorsun.”
C )Sorunu saygılı bir biçimde tarif edin. “ Zor bir durum;iki kardeş ve sadece bir köpek yavrusu.”
D )Çocukların kendi çözümlerini bulabileceklerine dair inancınızı ifade edin. “ İkiniz için de adil olan ve köpek içinde adil olan bir çözüm bulacağınızdan eminim.”
E )Odayı terk edin.
3. AŞAMA:
Tehlikeli olabilecek bir durum ( kavga ediyorlar ya da birbirlerine zarar veriyor olabilirler )
A )Onlara sorun.”Bu bir güreş mi ,yoksa gerçekten bir kavga mı ? Güreşlere izin var ancak gerçek kavgalara izin yok .”

B )Çocuklara belirtin. “Yalnızca iki tarafta istediği takdirde güreşebilirsiniz.”

4.AŞAMA:
Durum kesinlikle tehlikeli! Bir yetişkinin müdahalesi şart.
A )Gördüklerinizi tarif edin.
B )Çocukları ayırın. “ Bir arada olmanız güvenli değil,sakinleşmeye ihtiyacınız var,hemen şimdi ikinizde odalarınıza gidiyorsunuz.”

KARDEŞ KAVGALARI BİR AMACA HİZMET EDER

Kardeş kavgaları yardımıyla çocuklar;Nasıl uzlaşabileceklerini
*Nasıl uzlaşabileceklerini
*Nasıl paylaşabileceklerini
*Kıskançlık ve içerleme duyguları ile baş edebilme
*Problemlerini sözcüklerle nasıl çözebileceklerini öğrenirler. Bu deneyimler çocuğunuzun aile dışındaki problemleri çözmesine de yardımcı olur
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kavgaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nilgün GÜMÜŞLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nilgün GÜMÜŞLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     36 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün GÜMÜŞLÜ Fotoğraf
Nilgün GÜMÜŞLÜ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nilgün GÜMÜŞLÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kavgaları' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:09
Top