2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlacınız Besinler Olsun
MAKALE #10558 © Yazan Dyt.Sevim USLU PEKMEZ | Yayın Mart 2013 | 3,495 Okuyucu
Buz gibi günler yaşadığımız şu soğuk kış aylarında vücut direncimizi arttırmak,immün sistemimizi güçlendirerek gribal enfedksiyonlardan korunmak için beslenmemize çok daha fazla özen göstermemiz gerekmektedir.Tabi ki bu kontrolsüz tüketim anlamına gelmiyor,önemli olan doğru besinler seçmek ve bize uygun porsiyonlar tüketmek.Peki bizi hastalıklardan koruyacak,ilacımız olacak besinler nelerdir ?

1.)Antioksidan besinlerden asla vazgeçmeyin

Vücudumuzda tükettiğimiz besinlerden enerji elde edilmesi için oksijenle yanmaları gerekir,yanma tepkimesi sonucunda dokulara zarar veren serbest radikaller ortaya çıkar,sigara,egzoz dumanı,stres,hava kirliliği ve radyasyon gibi birçok faktör de serbest radikallerin oluşumunu arttırır.Serbest radikallerin artışı kalp damar rahatsızlıkları,kanser gibi ciddi hastalıklara yol açmakla birlikte erken yaşlanma ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasına da neden olur.Antioksidan maddeler bu zararlı bileşiklerden kurtulmamızda rol oynar,bir anlamda vücudumuzu temizleyen maddelerdir.Hastalıklara yakalanma ihtimalimizin yüksek olduğu soğuk kış günlerinde antioksidan besinleri beslenmemize dahil etmemizde fayda olacaktır.

2.) Antioksidan besinleri tanıyın

C vitamini, E vitamini ve beta- karoten en önemli antioksidanlardır ve dolayısıyla da bu antioksidanları içeren gıdalar antioksidan besinlerdir.
3.) Beta karoten renk ve sağlığın temsilcisidir
Sebze ve meyvelere renk katan karetenoidlerden en önemlisi beta karotendir.Beta karoten immün sistem hücre sayısını arttıran ve vücudumuzda A vitaminine dönüşen önemli bir anti-oksidandır. A vitamini, havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli,yumurta sarısı, karaciğer ve domateste bulunur.Yağda çözünen A vitamini vücudumuzda depolanır bu yüzden fazla alımı toksik etki yaratabilir.Önemli bir antioksidan olan A vitamini gece körlüğünü önler,üreme ve kemik gelişiminde rol oynar,oksidatif stresi önleyerek kanser oluşumuna engel olur.Beta karoten bu yolla hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir hem de A vitaminine dönüşerek vücudumuz için birçok yarar sağlar.
4.)C vitamini hastalıktan korur
Belki de toplumda en çok bilinen antioksidan besinler C vitamini içerenlerdir.Neredeyse herkes kış aylarında hastalıktan korunmak için C vitamini alınması gerektiğini bilir. Limon, portakal,kuşburnu ,greyfurt,, dolmalık biber, enginar, kivi,brokoli, fasulye, çilek,maydanoz C vitamininin en önemli kaynaklarıdır. Vücut sıvılarında serbest radikallerle savaşarak antioksidan etki gösteren C vitamini güneş ışınlarının oluşturduğu oksidasyon stresine karşı lensleri koruyarak katarakt oluşumunu geciktirir,güneş ışınlarının neden olduğu deri kanserini ve skorbüt hastalığını önler. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu ve depolanmadığı için günlük olarak alınması gereklidir.

5.)E vitamininin faydası göz ardı edilemez

E vitamini kolay oksitlenebilen çeşitli bileşiklerin oksidayonunu önler ve böylece antioksidan aktivite göstererek vücudumuzu hastalıklardan korur . Aynı zamanda serbest radikalleri etkisizleştirerek anti-karsinojenik aktivite gösteren E vitamininin kanseri önlemede de önemli rolü vardır. Fındık,fıstık badem,ceviz, susam, ayçiçek yağı, zeytin yağı ve soya en önemli E vitamini kaynaklarıdır. E vitamini yağda çözünen bir vitamindir , vücutta depolanır ve günlük tüketilen yiyeceklerde bulunduğu için vücutta eksikliği görülmez.Gribal enfeksiyonlarından korunmada E vitaminin faydası göz ardı edilemez.

6.)Probiyotikler bağışıklık sistemimizi güçlendirir

Sağlığa yararlı canlı mikrobik besin bileşimleri olarak tanımlanan,İnsan sağlığı için yararlı mikroorganizmaları yapılarında bulunduran probiyotikler; bağırsaklarda hastalık yapıcı mikroorganizmaların üremesini engelleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendiriler.Kanserden korunmada ve ishal tedavisinde önemli rol oynayan bu besinler immün sistemimizin gelişmesinde rol oynarak vücudumuzu hastalıklardan korurlar.
Probiyotik yoğurt ve kefir kolaylıkla ulaşabiliceğimiz ve zevkle tüketebiliceğimiz önemli probiyotik besinlerdir.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Bu Kış Sizin İçin Farklı Olsun! Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Cildinizi Güzelleştiren Besinler Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlacınız Besinler Olsun' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:42
Top