2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) Öncesi Faydalı Bilgiler
MAKALE #10559 © Yazan Op.Dr.Deniz KÖK | Yayın Mart 2013 | 9,969 Okuyucu
Meme Dikleştirme Ameliyatı ( Mastopeksi )Nedir?

Meme dokusu, yıllar içerisinde yer çekimi, emzirme, hormonal değişiklikler gibi nedenlerle şeklini kaybettiğinde, içerdiği dokular ve dolayısıyla sahip olduğu hacim aşağı istikamette yer değiştirir. Bu tür hastalarda, meme dokusunda aşağıya doğru anlamlı yer değişimi olduğu gibi, hacim kaybı da eşlik ediyor olabilir.

Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatının amacı; doku dağılımı bozulmuş dolayısıyla kozmetik sorunlara neden olan memede, kozmetik olarak güzel görünümü sağlayacak şekilde doku yapılandırması sağlayarak, hacim eksikliği de varsa bunu yerine koymaktır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) Nasıl Yapılır?

Halk arasında, sarkmış meme olarak tabir edilen memelerdeki temel sıkıntı;
· meme altı yağ ve bez dokusunun zaman içerisinde yer değiştirmesi,
· bu dokuların kısmen hacmini kaybetmesi
· Meme dokusunu göğüs ön duvarına sabitleyen doğal bağların gevşemesidir
Bunun sonucu olarak bu tür hastalarda;
ü meme başı ve etrafındaki pembe/ kahverengi doku (nipple- areola) aşağı istikamette yer değiştirir
ü meme normalde sahip olduğu üst yarısındaki dolgunluğu kaybeder ve sahip olduğu hacim alt yarıda yığılır.
ü Memenin kıvamı yumuşar
ü Cilt fazlalıklarının meydana geldiği görülür
Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatlarının amacı yukarıda sayılan bu deformasyonların doğala en yakın şekilde değiştirilmesini sağlamaktır.
Meme dikleştirme (mastopeksi) ile ilgili olarak tanımlanmış onlarca ameliyat yöntemi vardır. Her plastik cerrah deneyimleri, aldığı eğitim ışığında bu ameliyatları gerçekleştirir. Her meme sarkması olan hastada aynı olumlu düzelmeyi sağlayan tek bir ameliyat yöntemi yoktur. Bu nedenle ameliyat; kişinin deformasyonunun derecesine ve hastanın ihtiyacına göre planlanmalı ve gerçekleştirilmelidir.
Meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatı çok nadir durumlar dışında, genel anestezi altında yapılmaktadır. Meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatları aslında teknik olarak meme küçültme ameliyatlarına benzemektedir. Bu operasyon sonrası kalması muhtemel olan izler, meme küçültme ameliyatından sonra meydana gelen izlere benzemektedirler. Meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatının, meme küçültme ameliyatından temel farkı; meme hacminin azaltılmasına yönelik işlemlerin çok minimal yapılması yada hiç yapılmamasıdır. Hatta yukarıda belirttiğim gibi eksik hacim varsa bunun yerine konmasına yönelik işlemler ( yağ enjeksiyonu, protez yerleştirilmesi gibi) gündeme gelebilir.
Günümüzde çok sık kullanılan iki meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyat yöntemi şunlardır;
• Lollipop izli meme dikleştirme ameliyatı ( vertikal skar ameliyatı)
• Çapa şeklinde izli meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatı
Yukarıdaki ameliyatlardan lollipop izli ameliyatta, meme etrafındaki areola isimli dokudan ( meme başı etrafındaki pembe- kahverengi doku)aşağıya meme katlantısına uzanan, zamanla solan düz bir iz kalır. Bu ameliyattan sonra meme altındaki iz üzerinde bir miktar kırışıklıklar görülebilir. Bu kırışıklıklar beklenen bir durumdur ve ilerleyen haftalarda kaybolur.
Çapa şeklinde iz bırakan ameliyatta ise, lollipop şeklinde iz bırakan ameliyattakine benzer izin yanı sıra, izin aşağı sınırından, meme katlantısı boyunca sağa ve sola doğru devam eden izler kalır.
Meme küçültme ameliyatında kullanılacak tekniğe karar verirken; fazlalık dokunun ne kadar çok olduğu, meme başının aşağıya doğru ne kadar yer değiştirmiş olduğu, hastanın yaşı, cildinin esnekliği gibi faktörler göz önüne alınarak karar verilir.

Meme Dikleştirme (Mastopeksi) A meliyatları Risk Taşır mı?

Her cerrahi işlem gibi meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatları da bazı riskler taşımaktadır. Çok nadir de olsa bazı hastalarda yara iyileşme sorunları, enfeksiyon , doku kayıpları görülebilir. Bu tür riskleri en aza indirmek için, meme dikleştirme ameliyatı (mastopeksi) öncesi dönemde içinde bulunduğunuz sağlık durumu, sahip olduğunuz kronik hastalıklar, yakın zamanda kullandığınız ilaçlar, sigara kullanıyor olmanız önem kazanır. bu nedenle meme dikleştirme ameliyatlarına karar verdiğinizde, ameliyat öncesi görüşmelerinizde, sorumlu plastik cerrahınıza bu konuda açık şekilde bilgi vermelisiniz.

Meme dikleştirme (mastopeksi) meme dokusunun duyusunu alan sinirler ve süt vermede önemli olan ana süt kanalları mümkün olduğunca korunur. Bu nedenle, bu meme dikleştirme ( mastopeksi) sonrasında çok nadir durumlar dışında emzirme problemleri ve duyu kaybı problemleri yaşanmamaktadır. Ancak meme başı duyusunun yeniden kazanılması bazı hastalarda aylar sürebilir. Üstelik unutulmaması gereken bir diğer durumda; kadınların orijinal meme yapısı bile zamanla deforme olabiliyorsa, bu ameliyatlardan sonrada, deformasyon sürecinin zaman içinde yeniden farklı düzeylerde kendini gösterebileceği gerçeğidir. Özellikle halihazırda, bebek sahibi olmayı planlayan kişilerin, bu konuda görüştüğü hekimi uyarması hatta gerekli görülürse ameliyatı, bebek sahibi olduktan sonraki döneme bırakması uygun olabilir.

Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatlarından sonra, her nekadar çamaşır altında kalacak olsada belli oranlarda ameliyat izi kalmaktadır. Genellikle bu izler zaman içerisinde belli belirsiz hale gelecek şekilde solar.

Meme Dikleştirme (Mastopeksi) Ameliyatları Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatı öncesi görüşmelerinizde, plastik cerrahınıza genel sağlık durumunuzu detaylı şekilde anlatmalısınız. Yakın zamanda geçirmiş olduğunuz yada halihazırda devam eden bir enfeksiyonunuz varsa ( nezle, grip, idrar yolu enfeksiyonu vs) birkaç gün ameliyatınızı ertelemek uygun olabilir. Sürekli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa plastik cerrahınızı bu durumdan haberdar etmelisiniz (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, psikiyatri ilaçları vs) . İlgili hekiminiz bu sağlık sorunları ile ilgili olarak başka bir branştan hekimden görüş bildirmesini isteyebilir.
Sigara içen ameliyat adaylarının, ameliyattan en az 10-14 gün önce sigara kullanımını bırakması gereklidir. Sigara kullanımının yara iyileşmesini olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır.

Kan sulandırıcı ilaç ve ürünler ( aspirin, herhangi bir marka ağrı kesici ilaç, bitki çayları, bitkisel destek ürünleri) kullanan hastaların mümkünse en az sekiz gün önceden bu ilaçları kullanmayı kesmiş olmaları uygun olacaktır.

Meme dikleştirme (matopeksi) ameliyatı öncesi, kafanızdaki tüm endişelerin giderilmiş olması önemlidir. Kafanızdaki en ufak soru işaretlerinin doktorunuza iletilmesi ve ameliyata girmeden önce ruhsal olarak ameliyata hazır olmanız son derece önemlidir.

Meme Dikleştirme (Mastopeksi)Ameliyatları Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatından sonra, memelerinize yapılan pansumanın üzerine elastik bandaj yada kompresyon uygulayan cerrahi sütyen yerleştirilir. Ameliyat bölgesinde kan birikmemesi için dren adı verilen silikon tüpler yerleştirilmiş olabilir. Bu tüpler genellikle ameliyattan sonraki 1.-2. günlerde çekilmektedir. Genellikle 3-5 gün sonra pansumanlar tamamen kaldırılır.bu dönemden sonra balensizsütyen giyilmeye başlanır ve yaklaşık 1 ay süre ile bu sütyen giyilmeye devam edilir. Ameliyat sonrası erken dönemde ağrınızın az olması için gövdeniz yüksek pozisyonda yatmanız önemlidir.

Ameliyat sonrası dönemde doktorunuz tarafından reçete edilecek ilaçları düzenli şekilde kullanmanız, ameliyat sonrası erken dönemi düşük ağrı düzeyi ile geçirmenizi sağlayacaktır. Bu ameliyattan sonra genellikle bir gece hastanede yatmak yeterli olmaktadır. Ertesi sabah doktorunuz tarafından taburculuk öncesi kontrolünüz yapılmak şartı ile taburcu olabilirsiniz.

Meme dikleştirme (mastopeksi)ameliyatında genellikle, cilt altı alınmayan dikişler kullanılmaktadır. Bu nedenle dikiş alınmasına gerek olmamaktadır. Ancak alınması gereken dikişlerin kullanıldığı bazı nadir durumlarda,yaklaşık 10. günde dikiş alınmaktadır.

Ameliyat sonrası yaklaşık 10 günlük dönemde fiziksel aktivitelerinizi kısıtlamanız uygun olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) Öncesi Faydalı Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Deniz KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Deniz KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz KÖK Fotoğraf
Op.Dr.Deniz KÖK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Deniz KÖK'ün Makaleleri
► Meme Dikleştirme / Mastopeksi Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Meme (Göğüs) Dikleştirme - Mastopeksi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) Öncesi Faydalı Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:57
Top