2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Yapmak mı? Hayır…beslenme Davranış Tedavisi
MAKALE #10568 © Yazan Dyt.Sinem PAKER | Yayın Mart 2013 | 3,649 Okuyucu
DİYET YAPMAK MI? HAYIR…BESLENME DAVRANIŞ TEDAVİSİ

Son yılların vazgeçilmez olayı ‘Diyet Yapmak’!!! Her pazartesi başlayan ve ancak çarşambaya kadar sürebilen bir süreç. Maalesef ki sıklıkla uygulanan yanlış diyetler kişileri yanlış psikolojilere sokmuş ve artık diyet yapmak bir işkence haline dönüşmüş ve başlayan programlar devam ettirilemez olmuştur.

Ancak unutulmamalıdır ki bedenimizin ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz için düzenli beslenmeliyiz. Yemek yemeyı bir karın doyurma hareketinden, kalıcı ve tarzı olan bir davranışa dönüştürmeliyiz. Bu işte işin en zor kısmıdır…

Her yıl zayıflamaya yönelik bir sürü ilaç ve yöntem çıkar ama dikkat ettiyseniz hiç birisi de kalıcı değildir. Bu yöntemlerle verilen kilolar da çok daha kolay bir şekilde geri alınır. Neden mi? Bedenimiz çok akıllıdır ve doğru yöntemle zayıflanmadığı için kendini hemen savunmaya geçer. Bu olay da bize kilo olarak geri döner.

Ne kadar güzel olurdu oysa değil mi istediğimiz her şeyi yapalım ve hiçbir şekilde kilo almayalım ve bedenimiz hep istediğimiz şekilde kalsın. Bunun insanoğlunun büyük bir hayali olduğunu düşünüyorum doğrusu. Bedelini ödemediğiniz hiçbir şeyi nasıl alamıyorsanız, emek harcamadığınız takdirde de istediğiniz bir bedene sahip olamazsınız. Zayıflamak emek ve özen ister. Yapılan araştırmalar zayıflayamama sebebi olarak bu sürecin uzun ve emek isteyen bir süreç olmasına bağlamıştır. İrademize yenik düşmekten ziyade beslenme şeklimizi kabul etmeye yönelik bilinç altı direnç ise en büyük düşman.

Öncelikli olarak aklınızdan ‘Diyet Yapacağım’, ‘Diyete Girmem Gerek’,’Diyet Yapıyorum Yasak’ gibi kavramları çıkartın. Bu şekilde yapılan zayıflama uygulamalarıyla ancak stresinizi arttırırsınız ve kilo vermek yerine kilo alırsınız. Artık yapılan uygulamalar ‘Beslenme Davranış Tedavisi’dir. Beslenmeyi öğrenmeli, bedeninizi bu şekilde eğitmeli ve kalıcı bir hale getirmelisiniz. Bunu yapabilmeniz için elbette bir diyetisyenle kontak halinde olmanızda fayda var, yoksa gazete ve dergilerden elde edilen programlarla veya yıllar önce uyguladığınız programla bir sonuç elde edemezsiniz. Unutulmamalıdır ki beslenme bir bilim dalıdır ve negatif bilimdir. Sürekli olarak bilgiler değişmektedir. Geçmişin doğruları bugünün yanlışları olabilir, bu da sizi istediğiniz sonuca götüremez.

Zayıflama programlarını stres haline getirmemek için ne yapmalı?

• Uygulanacak olan listeler buzdolabına asılmamalı. İnsan hayat tarzını bir yere asıp uygulamaz değil mi?
• ‘Diyetteyim’ kelimesi kullanılmamalı. Çevreye böyle bir mesaj verilerek dikkatleri üzerinize çekmemelisiniz.
• Bunu yememem lazım yasak diye düşünmemeli, diyetisyeninizle paylaşmalı ve nedenini öğrenmelisiniz.
• Aç kalarak zayıflayacağınızı asla düşünmemelisiniz.
• Beslenme davranışlarınızı hayat tarzınıza uygun olacak şekilde değiştirme konusunda kararlı olmalısınız, bedeniniz hayat şartlarınızdan dolayı değişmeden önce.
• İşin mantığını öğrenmeye çalışmalısınız. Zorunlu olarak yapmaya çalışmak sizi öğrenmekten alıkoyar.


Neden kilo aldığınızı belirlemek, buna yönelik hareket etmek

Yıllar yılı alınan ve verilen kilolar, peki ama neden? Bu soruyu sordunuz mu hiç kendinize? Evet, diyeti bıraktıktan sonra hiç dikkat etmedim, doğru düzgün yemek düzenim yok, aslında çok da yanlış yapmadım ama, yemeyi seviyorum…vs. Peki ya duygusal açlık ve stres? Strese girdiğinizde yemeğe saldırıyorsanız ve kafanızı bununla dağıtıyorsanız duygusal açlığınızı bastırıyorsunuz demektir. Bu bir kısır döngüdür aslında. Strese bağlı yemek yemek, yedikçe kilo almak ve kilo aldıkça daha da strese girmek. Bu döngüden çıkabilmek için başa dönmek ve stresin kaynağını belirlemek gerekir. Tabi bunu yapabilmek için psikiyatrist ve psikolog yardımı almak çok daha doğru olur. Şayet kendi başınıza yapabileceğinizi düşünüyorsanız uzun bir zamana ihtiyacınız olduğunu da bilmenizde fayda var.

Beslenme şekli ve diyalog

Beslenme programınız sizin hayatınıza yönelik olmalıdır. Ancak hayatınızda yaptığınız yanlış beslenme şekli çıkartılmalı, yerine doğruları ve yapabildikleriniz eklenmelidir. Alternatifler üretmeyi öğrenmeli, günlük durumunuza göre beslenmenizi yönlendirmeyi öğrenmelisiniz. Bu tarz bir hayatı oturtabilmek için diyetisyeninizle iyi bir diyalog içerisinde olmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Yapmak mı? Hayır…beslenme Davranış Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sinem PAKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sinem PAKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem PAKER Fotoğraf
Dyt.Sinem PAKER
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sinem PAKER'in Makaleleri
► 2013’de Diyet Yapmak Yok !! Dyt.Merve TIĞLI
► Diyet Yapmak Neden Zordur Dyt.Nilberk KARAMAN
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ülserde ve Kabızlıkta Diyet Tedavisi Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet Yapmak mı? Hayır…beslenme Davranış Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelik Beslenmesi Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:43
Top