2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Önemsiz ve Değersiz Hissetme
MAKALE #10571 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mart 2013 | 101,184 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
ÖNEMSİZ VE DEĞERSİZ HİSSETME

Bir bebek dünyaya geldiğinde yaşamına çaresizlik duygusuyla başlar. Çünkü etrafında güçlü yetişkinler vardır ve bilmeden, tanımadan yetişkinlerin arasına girmiştir. Bu çaresizlik duygusu çocukluk dönemi boyunca devam eder. Daha sonraki yaşantısında da ya etrafındaki güçlü yetişkinlere karşı üstünlük kurmak için çabalar, bununla da yetinmeyerek kusursuz bir insan olmaya çalışır.

Kişinin kendisini eksik hissetmesi evrensel bir duygudur. Çünkü tüm canlılar olumsuz bir durumdan, olumlu bir duruma geçme eğilimi içindedirler, yani iyiye yönelirler. Bebeğin dünyaya gelirken beraberinde getirdiği eksiklik duygusu, onun gelişimini sağlamasına yardım edecek bir dürtüdür aynı zamanda. Eksiklik, güçsüzlük, hoşnutsuzluk yaratmasına rağmen yaşanılması gereken bir olgudur. Çünkü insanı güdüler ve eyleme geçirir.

Eksiklik duygusu çoğu zaman yetersizlik, değersizlik ve önemsizlik duygusuyla karıştırılır. Halbuki değersizlik duygusu, eksiklik duygusundan farklı bir şeydir. Eksiklik duygusu, kişiyi gelişmesi için, daha fazla bir şeyler yapması için motive eder. Değersizlik duygusu ise bir insanın kendisini diğer insanlardan daha değersiz bir varlık olarak algılamasıdır. Değersizlik duygusu yaşayan kişi için diğer kişiler kendisine eşit değildir, yani ya ondan üstündürler ya da aşağıdadırlar. Kendisi gibi değersizlik duygusu içinde olan insanları kendisini yansıtan kişiler olarak gördüğü için küçümser, aşağılar. Bazı kişileri de gözünde fazla büyütür. Bu onun kendi değersizliğini bastırmak için kullandığı bir yoldur. Çünkü, onun varlığı kendisinin değersizliğini anlatır. Bu kişiye aynı zamanda çok büyük öfke duyar. Bu öfke dayanılmaz hale geldiğinde bu öfkeyi yine aynı kişiye doğrultur, yani kendi yarattığı tanrıyı kendisi yok eder. Bunun yanı sıra kendisine önem veren kişileri önemsemez, tam tersine küçümser. Çünkü kendisi gibi değersiz birine değer veren de küçümsenecek değersiz birisidir.

Bireyin ne olduğu, ne olması gerektiği, ne olmak istediği arasındaki tutarsızlık da değersizlik duygusu sonucunda oluşan bir şeydir. Bu kişiler zamanla kendilerine yabancılaşırlar. Bu yabancılaşmanın oluşturduğu boşluktan kurtulmak için çok çabalayıp başarılı olsalar da kendilerini yetersiz hissetmeye devam ederler. Birey, kendini tanımaya başladıkça, kendisini kabul ettikçe, bir başka ifadeyle kendi gerçek benliğini kabul ettikçe hem kendisi ile hem de çevresi ile uzlaşmacı bir tutum içerisine girer. Kendi gerçek benliğini kabul etmeyenler ise üstünlük düzeyine ulaşmak için, gerçekdışı bir üstünlük kazanmak için çabalar, fakat bu süreçte esneklikten yoksun yöntemler, yollar seçerek bir amaca takılır kalırlar. Bu amaca ulaşması da mümkün değildir. Çünkü amaç ulaşılmayacak kadar uzaktır ve toplum için fayda sağlamak yerine tamamen kendisine yöneliktir.

İlişkilerinde tutarsızlık gösteren insanların da değersizlik duygularının yoğun olduğu söylenebilir. Bu kişiler ancak kendisini iyi hissettiği zamanlarda insanlarla iyi ilişki kurar, fakat yetersiz hissettiğinde yalnız kalmayı tercih eder. Kendi üstünlüğünü yaşayabileceği ortamlara girmeyi tercih eder. Bu üstünlük sağlama aracı para ya da bilgi olabilir. Parasal üstünlüğü varsa entellektüel ortamlara girmemeyi, girse de sessiz kalmayı tercih eder.

Değersizlik duygusu yaşayan kişi hem çevresindekilere hem de kendisine karşı hoşgörüsüzdür. Benliğine uygun düşmeyen davranışlar sergilediğinde kendisini de çok fazla eleştirir ve yaşadığı olaylardan ders almaz. Kendisini çok acımasızca eleştirdiği halde, dışarıdan kendisine yöneltilen eleştirilere dayanamaz, kendisini eleştiren kişilerden öç almanın yollarını arar.

Kendisinden bu kadar uzak yaşayan, önemsizlik ve değersizlik duygularını kendisini üstün görerek, göstererek bastırmaya çalışan kişi kendisine yabancılaşır ve kişilik bütünlüğü bozulur, kendisine giderek artan bir nefret duyar.

Üstün olmak zorunda olan kişi aslında bir varoluş savaşı vermektedir. Bu sebeple yalnız kendisiyle ilgilidir ve sorunların çoğunu bu sebeple yaşar. Diğer insanların gerçeklerini anlayabilmek için içten bir çaba göstermeyen ve almak amacıyla veren bir kişi değersizlik duygularından kurtulamaz. Bunun yanı sıra eğer kişi varoluşsal sorunlarına gerçekçi bir biçimde yaklaşırsa değersizlik duygusu yaşamaz. Yenilginin de başarı gibi kabule edilmesi gerektiğini bilir ve daha yapıcı çareler aramaya başlar. Kişinin hoşlanmadığı yanlarıyla yüzleşmesi acı verir, fakat buna rağmen kişinin bu acıyı kabul etmesi ve bunu sağlıklı bir biçimde yaşaması değersizlik duygusu yaşamasına engel olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendini Önemsiz ve Değersiz Hissetme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     68 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kendimi Değersiz Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendini Önemsiz ve Değersiz Hissetme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:52
Top