2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Popüler Diyetler
MAKALE #10589 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Mart 2013 | 3,928 Okuyucu
Avrupa ülkelerinde de hızla artan obezite, ülkemizde de yoğun bir şekilde görülmektedir. Peki bu kadar sıklıkla bahsettiğimiz obezite nedir ? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Fazla kilo almanın sürekli gündemde olması ve artan kiloların insan sağlığını bozacak konuma gelmesiyle birlikte fazla kilolarımızı birden vermek istiyoruz. Bu da bizi az kalori diyetlere, proteinden yüksek diyetlere, zayıflama haplarına, açlık diyetlerine, yada tek tip beslenme yoluyla yapılan diyetlere (lahana diyeti, karpuz diyetivb.) yönlendiriyor. Peki biz bu tür diyetler yaptığımız takdirde karşımıza çıkan sorunlar nelerdir;

• Eğer diyetiniz protein ağırlıklı bir diyet ise; karbohidratlardan kısıtlı bir diyet olacağı için kas ihtiyaç halinde karbonhidratları tüketemeyeceği için kaslarda yorgunluk oluşur. Beyin enerji yakıtı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Karbonhidratların gereğinden fazla kısıtlanmasıyla vücut dengesi bozulmaktadır.Protein artmasıyla posa alımı(sebze,meyve ve kurubaklagillerde bol miktarda bulunur) azalmaktadır. Buda beraberinde barsak problemlerini getirebilir.

Aşırı et tüketimiyle sebzelerden ve tahıllardan alınması gereken vitaminlerde yetersizlik görüldüğü için viamin eksikliği gözlenebilir.Aşırı derecede hayvansal ürün tüketimiyle yağ, protein, fosfor, Avitaminde artış gözlenmektedir. Buda böbrek fonksiyonlarını tehdit etmektedir. Bu diyetle hızlı kilo verimi olduğu gibi hayatınız eski halini aldığında tekrar kilo almaya başlayacaksınız

• Eğer diyetiniz meyve ağırlıklı bir diyetse ; unutmayın ki meyveler kan şekerini hızlı yükseltirler. Kan şekerinizin hızlı yükselmesinin beraberinde gelecek açlıkla savaşmanız oldukça güç olacaktır. Aynı zamanda kalorisinin fazla olduğunu düşündüğünüz et, tavuk, balık, kurubaklagillerden yeterli miktarda tüketmediğiniz takdirde verdiğiniz kilolar su ve kastan gidecektir. Diyette alınan proteinlerin az olmasıyla birlikte doymanız da zorlaşacaktır. Şunu da unutmamalıyız ki vücudumuzda oluşan hasar ve yaralanma da proteinler devreye girerek onarıma başlıyorlar protein eksikliğiyle birlikte yara iyiyleşmesinde sıkıntı çekeceksiniz. Proteinleri yeterli miktarda tüketmeyip karbonhidratlara ağırlık verdiğinizde fazla şeker yüklemesiyle şeker hastalığına davetiye çıkaracağınız gibi Fe,B12,fosfor,W-3,W-6 da da eksiklik görülebilir.
• Diyetinizde yağı tamamen kıstıysanız eğer; dengeli şekilde alınan yağların ve kuruyemişlerin kalp damar hastalıklarına iyi geldiği gibi bazı vitaminlere de ek sağlamaktadır.
• Zayıflama haplarıyla yapılan diyetler ise; karaciğer ve böbreklere zarar verileceğini unutmayın. Acil zayıflama uğruna hayatınızdan vazgeçmeyin. Bu yağ yakımını sağlamayacaktir. Metabolizmanız bozulacaktır, bu da demek oluyor ki; git gide kilo vermeniz zorlaşacaktır ve kilo kaybınız kas ve sudan olur. Ayrıca unutmayın ki bütün bi ömrünüzü ilaçlarla geçirmek istemezsiniz. Zayıflamak ve zayıf kalmak için beslenme alışkanlığınızı değiştirip fiziksel aktivitenizi artırmanız gerekmektedir.
Yani özet olarak; sağlıklı kilo vermeniz ayda 4-6 kg kadar olmalıdır. Yavaş verdiğiniz kiloları almanız daha zor olacaktır. Beslenmenizi düzene sokarak ve bunu alışkanlık haline getirerek kilo verdiğiniz gibi bu kiloları koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken şey; bütün öğünlerinizi saatlere oturtarak aç kalmadan; etinizi, sütünüzü, sebzenizi, meyvenizi düzenli tüketerek sağlanabilir.

Günde;
1 porsiyon et /tavuk/balık
3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri
3-4 porsiyon meyveniz
2 porsiyon sebzeniz
7-9 dilim kadar ekmeğiniz
2 litre suyunuz ve günlük1 saat yürüyüşle ideal vücuda ulaşmanız hayal değil. Sadece sabır gerektiriyor. Ayrıca ; unutmayın ki aldığınız kiloları 1 gün içinde almadınız!! Aldığınız gibi vermek için de zaman geçmesi gerekiyor..

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Popüler Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Popüler Diyetler; Karatay Diyeti Dyt.Güler ENGİN
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Popüler Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:02
Top