2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bedeninizi Taşımak Size Ağır Gelmesin.
MAKALE #10597 © Yazan Dyt.Muhterem BALLAR | Yayın Mart 2013 | 3,427 Okuyucu
BEDENİNİZİ TAŞIMAK SİZE AĞIR GELMESİN
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite gün gün artmaktadır. Obezite; şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Veriler her 10 kadından 6 sının, her 10 erkekten 4 ünün obez olabileceğini göstermektedir. Durumun ciddiyeti, ciddi sağlık problemlerinin eşlik etmesi, yaşam kalitesinin düşmesi halk sağlığı sorunları arasında bekitenin ilk sıraya yerleşmesine neden olmuş buda obezitenin nedenlerinin, sonuçlarının ve tedavi yöntemlerinin irdelenmesini daha önemli hale getirmiştir.


Obezite sadece yetişkinlerde değil çocuk ve hatta bebeklerde dahi görülebilmektedir.
Doğum öncesi beslenme, bebeklik, okul öncesi, okul çağı ve ergenlik dönemindeki beslenme dönemleri özel ilgi gösterilmesi gereken dönemlerdendir. Bu özel dönemlere çevresel faktörler, bilgi kirliliği, toplumun beslenme alışkanlıklarının yaşanılan döneme göre değişmesi ve hareketsiz yaşamıda eklersek sürecin ciddiyeti daha da önem kazanmaktadır.



Doğumdan ölüme yaşamın her döneminde beslenme ayrı önem taşımaktadır. Yeme alışkanlıklarımızı kazandığımız yukarıda saydığımız dönemlerin önemi tartışılmaz. Yanlış yeme alışkanlıkları kazanmak yerine doğru beslenerek ve devam ettirerek yaşama başlamak tartışmasız iyidir. Çocukluk döneminde artan kilolar hem fiziksel olarak kişiyi rahatsız etmekte hemze çeşitli psikolojik sorunların doğması naneden olabilmektedir.
Fazla kiloların temel nedeni, alınan enerji ve harcanan enerji arasındaki dengedir.
Enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin, enerji alımının artması yönünde bozulması, enerjisi ve yağı fazla besinlerin aşırı tüketimi, yemek porsiyonların istenilenden fazla olması, gün boyu aşırı şekerli sıvı tüketimi, ev dışı beslenmenin artması uygun yer ve ürünlerin tercih edilmemesi, günlük yaşamda fiziksel aktivitenin azalması hatta egzersizin tamamen yaşamdan çıkartılması obezitenin temel nedenlerindendir.

Obezite tüm yaş gruplarını ilgilendiren, hızla yayılan bir sağlık sorunudur. Obezite tedavisinin en önemli bölümü diyet tedavisidir. Çok düşük kalorili diyetler yerine, kişinin yaş, cinsiyet, bazal metabolizma hızı ve aktivite düzeyine yönelik hazırlanmış özel diyet reçeteleri uygulanmalıdır. Diyet tedavisinin başarısında, uygulama süreside önemlidir.3-4aydan kısa süren tedavilerin sonucuda kısa ömürlü olmaktadır.
Özel oluşturulan diyet reçetelerine, ilave eş değerleri, düşük kalorili ve sağlıklı yemek tarifleri, porsiyon miktarları, sakınılması gerekenler eklenerek diyete uyum süresi arttırılabilir.

Bu tedavi sürecinde haftalık 180 dk. yı bulan orta düzeyde yapılan fiziksel aktivitenin de yardımcı olduğu gözlenmiştir.



Orta düzeyde fiziksel aktivite uygulamaları
45 dk-60 dk. Araba yıkama
45 dk-60 dk. Cam ve yer silme
45 dk. Voleybol oynama
30dk-45 dk. Futbol oynama
30dk.-45 dk. Bahçe işleri
35dk-40 dk. Yürüme
30 dk. Bisiklete binme
30 dk. Bahçede tırmıkla çalışma
30 dk. Basketbol oynama(şut atma)
20 dk. Kulaç atarak yüzme
15 dk. Koşma
15 dk. Merdiven çıkma

Ağırlık kaybı programlarında oluşturulan davranış değişiklikleri yaşam tarzına yönelik ve uzun süreli yapılmalıdır. Olumlu davranışlar bu tedavi sürecinde kazanılmalı ve daha sonrada devamlılığı sağlanmalıdır.



Kilo kontrol programlarında gerçekçi hedefler konulması, bu hedefe ulaşmak için diyetisyeniniz tarafından belirlenen yemek listenize gereken hassasiyetin gösterilmesi ve yediklerinizin kayıt altına alınması çok önem taşımaktadır. Gerçekçi olmayan kilo hedefleri olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aşağıda besin tüketim kaydı örneği verilmiştir.



Ad-soyada:………………………………………… Tarih:………………………………………………………



Bugün yediklerimiz neler?
Kahvaltı
Çeşit………………….. Porsiyon…………………. Zaman………………….. Yer……………………
Arada atıştırma
Çeşit………………….. Porsiyon…………………. Zaman………………….. Yer……………………
Öğle
Çeşit………………….. Porsiyon…………………. Zaman………………….. Yer……………………

Arada atıştırma
Çeşit…………………. Porsiyon…………………. Zaman………………… Yer…………………
Akşam
Çeşit………………….. Porsiyon…………………. Zaman………………… Yer…………………
Gece atıştırma
Çeşit…………………. Porsiyon………………… Zaman………………… Yer…………………

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bedeninizi Taşımak Size Ağır Gelmesin." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Muhterem BALLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Muhterem BALLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Muhterem BALLAR'ın Makaleleri
► Ağır Malnütrisyondaki Beslenme Desteği Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bedeninizi Taşımak Size Ağır Gelmesin.' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenme Bilgisi Testi Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:31
Top