2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atağım Var Ne Yapabilirim?
MAKALE #10604 © Yazan Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN | Yayın Mart 2013 | 7,627 Okuyucu
PANIK ATAK

Panik atagi nedir?

PANIK ATAGI BIR korku kusatmasidir. algilanan tehlikeye karsi birden bire gosterilen tepkidir. bir takim yogun bedensel duyumlar bunlara eslik eder. Psikiyatribilim dalında kabul gören tanı kriterl erine göre (Dsm IV)( aşağıdaki on-Üç belirtiden en azdördününbulunması gerekir.
1-Çarpıntı kalp atmaların duyumsama yada-kalp hızında artma olması
2- Terleme
3- Titreme yada sarsılma
4- Nefes darlığı yada boğuluyormuş: gibi olma
5- Soluğun kesilmesi
6- Göğüs ağrısı yada göğüste sıkışma
7- Bulantı yada karın ağrısı
8- Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş yada bayılacakmis gibi-olma
9- Gerçek-dışılık duyguları yada benliğinden ayrılmış olma duyumu
10- Uyuşma yada karıncalanma duyumları
11- Üşüme, ürperme yada ateş basması
12- Kontrolünü kaybedeceği yada çıldıracağı korkusu
13- Ölüm korkusu

PANİK BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ


Panik bozukluğunun nedenleri karmaşıktır,çoğu olguda sorunun ortaya çıkmasından sorumlu tek bir etken yoktur.Dahası,herhangi bir kişide,söz konusu bozukluğunun özgün nedenini saptamak olanaksızdır.dolayısıyla burada yapılan araştırmalarda yola çıkarak panik bozukluğunun gelişmesini katkısı olan etkenleri tartışmakla sınırlı kalmak durumundayız.Bu çalışmalarının sonuçlarının sizin durumunuzla yakın ilişkisi olup olmadığını bilmek olanaksızdır.

Panik bozukuğunun gelişmesinde eğitim süreci yerleşik düşünceler gibi psikolojik etkenlerin ailesel yatkınlık gibi biyolojik etkenlerin ve birtakım zorluklarla başetmek zorunda kalmak gibi çevresel etkenlerin birbileşkesinin rolü vardır panik bozukluğunu yenmek için nedenlerini bilmek gerekmesede bu sorunu ortaya çıkaran çeşitli etkenleri tanımak aydınlatıcı olabilir.

Panik bozukluğunun genetik etkenlerle ilişkisi var gibi görünmektedir panik bozukluğu olan kişilerin akrabalarından panik bozukluğu ortaya çıkma olasılığının panik bozukluğu olmayan kişilerin akrabalarında panik bozukluğu ortaya çıkma olasılığına göre üç kat daha fazla oldugu bolunmuştur .

Panik bzukluğunun kuşaktan kuşağa aktarılmasında genetik yatkınlık bir ölçüde de önemli olduğu belirlenmiştir

PANİK ATAĞIN KÖKENLERİ

Panik atak bir çok faktörün bileşkesi sonucu ortaya çıkar. Bunlardan birincisi, biyolojik yapının yatkınlığı, diğer bir husus ise erişkin yaşamınızdaki koşullardan kaynaklanmaktadır. Biyolojik yatkınlık kişiye “ herşey benim yaratılışımdan kaynaklanıyor ise yapacak bir şey yok kaderime razı olmam gerekir” düşüncesini aklına getirtebilir. Ancak bunun tek bir neden olmadığı ve sadece bu neden den bile kaynaklansa yinede yapılabilecekler in olabileceğini bilmek ve riskleri olabildiği kadar minimuma indirgemek en akıllıca olan seçim olacaktır. Zira bilindiği gibi tek bir neden olarak biyoojik yatkınlık görülmemekte, hatta biyolojik yatkınığın nederece etkili olduğu konusunda da henüz tam bir bilgi elde edilememektedir. Ama şu konuda uzmalar hem fikirki: yaşantılarımız bir çok ruhsal problemlerimizin kaynağını teşkil etmektedir. Bu da bizlere yaşantılarımızda bazı değişiklikler yaparak problemlerin üstesinden gelebilme imkanı tanımaktadır.

Yaşantı etkilerini düşündüğümüzde bunları yitirmeler ve ayrılıklar, aile çevresi olarak sayabiliriz. Yakın çevremizden önemi kişilerin kaybı, özellikle bu tür yaşantıların küçük yaşlarda ortaya çıkması, ayrıca duygusal veya maddi açıdan ciddi yoksunluk yaşayan çocukların yaşamlarında ruhsal problemlerin ortaya çıkma olasılıkları her zaman için yüksek olmuştur.

PANİK ATAĞIM VAR NELER YAPABİLİRİM?


İlk yapılacak iş bakış açısını değiştirmek olacaktır. Bunun için panik atağınız üzerinde yeniden düşünmek. Neden şimdi? O sırada ne olup bitiyordu? Çevrenizde hasta olan herhangi biri varmıydı. Yakın bir geçmişte bir yakınınızı yitirmişmiydiniz? Kendinizi, önemli bir ilişkinizde zora koşuluyor gibimi hissediyordunuz? Vs.. kişinin yaşamında panik atakların olduğu zamanlar gelişi güzel zamanlar değildir. Yatkın kişilerde belirli bir takım olaylar panik atakların ortaya çıkmasına neden olur. Ayrılıkların veya bir yakının yitirildiği zamanlar panik belirtilerin ortaya çıktığının sık görüldüğü zamnlardır. Ayrıca çocukluk zamnında yaşanılan kayıplarında daha sonra bununla ilgili yaşantılar sonucunda tetiklenmesiylede panik belirtilerin ortaya çıkabilir.

Panik ve kaygı duyguları, çoğu zaman denetim altına alınamayan, bunaltıcı duygular olarak yaşanır. Panikle başa çıkmanın yöntemlerinden biri, bunun başedilebilir alt öğelerine ayırmaktır. Bunlarda bedensel öğe ( panik atağı sırasında vucudunuzla ilgili olarak neler duyumsadınız), bilişsel öğre ( neler düşündüğünüz) ve davranışsal öğe ( nasıl davrandığınız).

PANİK ATAĞIN EVRELERİ

Birinci evrede bilincinde olsun veya olmasın, içsel bir olay yaşanır. Bu olay hemen her zaman bedensel duyumlarda ortaya çıkan bir değişiklikle ilgilidir. Bir kalp çarpması, soluksuz kalma bir sıcaklık basması gibi olabileceği gibi görsel bir imgede olabilir.
Bu durumu hemen ikinci evre olarak yıkımsal düşünceler evresi takip eder. Birden kişi şöyle düşünmeye başlar:
Ya bir kalp krizi geçirirsem
Ya bir panik atağım olursa
Ya kendimden geçer bayılırsam
Ya bana yardım edilmesi gerekirse ne olacak? Tek başınayım. Vs…

PANİK ATAĞI DURDURMAK

Bu döngüyü durdurmanın üç aşaması vardır Durdurun-Yeniden Odaklanın-Soluk Alıp Verin (DOS) yönetimi
işlerin yolunda gitmediğini hissettiğinizde hemen kendi kendinize DURDUR ŞUNU deyin. bunu sessiz söyleyebileceğiniz gibi sesli bir şekildede söyleye bilirsiniz. ( belki bu okadarda basit değil dedirtebilir ama daha birinci adım)
Sonra zihninizi yıkımsal düşünceler yerine başka bir konuya odaklamanız için ikinci adımı atın. Dikkatinizi o ana yeniden odaklayın. Yaşadığınız zamandaki bir şeye alabildiğine odaklanmaya çalışın. Bu yakın çevrenizde ne görebildiğiniz ne duyabildiğiniz neye dokunabildiğiniz veya tatabildiğiniz üzerine bütün duyularınız somut biçimde odaklayın. Duyduğunuz bütün sesleri tanımlayabilirsiniz. Çevrenizdeki bir kişiyi tanımlamaya çalışabilirsiniz. Vs..
Daha sonra üçüncü evre olarak denetimli bir şekilde soluk alıp verin.
En az 4 saniye düreyle soluk alın ve burnunuzdan verin.
Omuzlarınızı gevşek tutun ve ciğerlerinizin en derin bölümünü soluğunuzla doldurun, ellerinizi göbeğinizin üzerine koyduğunuzda sanki paraklarınızın altında kalan balonu şişiriyormuş gibi yapın.
En az dört saniye süreyle soluk verin, soluk verirken ıslık çalıyormuş gibi yaptığınız dudaklarınızın arasından soluk verin.
Bütün bunları 4 dakika süreyle yapın.
Bu egzersiz sonucunda rahatlama hissedersiniz. Ancak daha kapsamlı bir şekilde çözüme gitmek için kendi kendinize şu tür soruları sorun ve cevaplarını arayın
Bu kaygımın gerçekçi bir nedeni varmı kanıtı ne?
Geçmiştede bu tür belirtilerim oldu başıma en fazla ne geldi?
Belirtilerimin nedeni tıbbi bir sorun ise bulunduğum yerden ayrılınca neden geçti? Vs..
Bilişsel Çarpıtmalar
Olası kötü sonuçları abartma:
Kişi kötü veya tehikeli bir olayı gerçekleşme olasılığını abartır ve tartışılmaz bir gerçeklik olarak kabul eder.
Panik atağım sırasında göğsümde ortaya çıkan ağrı benim kalp krizi geçirdiğimin bir kanıtı olmalı.
Yıkımsallaştırma
Paniklersen işimi yapamam, dolayısıyla işimi kaybederim. Başka bir işte bulamam.
Bir tarfik kazası yapar ölürüm çocuklarım yoksulluk içinde yaşarlar
Her ne pahasına olursa olsun denetim altında tutma
Denetimi elimde olmayan işlere dayanamıyorum
Bu panik ataklarımı denetim altında tutmalıyım
Yetkincilik ( ya hep ya hiç) şeklinde düşünme.
Panik ataklarım benim yeterli biri olmadığımı gösteriyor.
Duyguları ve duyumları kanıt olarak görme
Ancak ne zaman böyle yoğun korku duysam, çok kötü bir şeyler olacağını biliyorum.
Kendi kendinize soracağınız önemli sorulardan biride panik atağı sırasında olabileceği en kötüşeyin, kendini geçici olarak rahatsız hissetmek olduğundan hiç kuşkunuz olmasaydı, panik atağı geçirmekten hala korkarmıydınız?

TEDAVİ YÖNTEMİNDE ALTERNATİFLER

Bu tur anksiyete durumlari ile basetmenin yollarindan biride ilac kullanmak olsada en etkili yontem bilissel terapi yontemi ile tedavidir. yukaridaki anlatılan uygulamaları yapmak tedavi yontemlerinin bir kisminı oluşturmakla birlikte bilissel terapinin çeşitli alternatif yöntemleri ile problemin üstesinden gelmek mümkün olabilmektedir. Konu ile ilgili diger yontemlerde bir baska yazimizda ele alinacaktir.
Sağlıcakla kalın….
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atağım Var Ne Yapabilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan KESKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Alpaslan KESKİN'in Makaleleri
► Çocuğum Altını Islatıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Bedensel Engelli Çocuğum Var Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Evden Kaçıyor Ne Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atağım Var Ne Yapabilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:08
Top