2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Özbakım Becerilerinin Çocuğun Ruhsal Gelişimindeki Yeri
MAKALE #10614 © Yazan Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA | Yayın Mart 2013 | 8,496 Okuyucu
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖZ BAKIM BECERİLERİNİN ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

Öz bakım becerileri neden önemlidir? , çocuğun ruhsal gelişimini nasıl etkiliyor? Çocuğumun öz bakım becerilerinin yaşına uygun gelişmesi için neler yapabilirim? Bu yazımızda bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Okul öncesi dönemde çocuklarda gelişmesi beklenen becerilerden birisi de Öz bakım becerileridir. Öz bakım becerileri yani tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlıkları gibi çocuğun bir birey olarak kendi bedeninin sorumluluğunu almasına yönelik davranışlar sonradan öğrenilerek kazanılan davranışlardır. Çocuğun ilk öğretmeni anne ve babasıdır. Bu anlamda bu becerilerin gelişmesi anne ve baba ile yakından ilişkilidir. Anne—baba aşırı kaygılı veya aşırı koruyucu tutumlara sahipse ve çocuğunun kendi bakımıyla ilgili sorumlulukları almasına imkan yaratmıyorsa çocuklar bu temel becerileri kazanma noktasında yaşıtlarının gerisinde kalabilmektedir. Sorumluluk gelişiminin temelinde yer alan bu davranışlar çocuğun ilerleyen yıllarda ders çalışma, ödev yapma, bazı işlerde anne babaya yardım etme gibi ileri sorumluluk davranışları göstermesini etkilemektedir. Eğer çocuk tuvalet temizliğini kendisi yapamıyorsa, dişlerini fırçalamıyorsa, banyo yapmaktan nefret ediyorsa, tırnaklarının kirli ve uzun olmasından rahatsız olmuyorsa, kıyafetlerinin kirli olmasından etkilenmiyorsa ailenin sorumluluğu kendisinde araması gerekmektedir. Çünkü çocuk gördüğünü öğrenir, anne ve babasını model alır, onlarla özdeşim kurar, onlar gibi olmak ister. Sözel olarak verdiğiniz mesajlarınız kadar davranışlarınızla verdiğiniz mesajlarınızın da önemli olduğunu unutmayın. Hatta davranışsal mesajlarımız çocuklar için daha önemlidir. Çocuk sizin söylediğinizi değil sizden gördüğünü yapar.

Öz bakım becerileri gelişmiş çocuk ruhsal olarak ayrılma-bireyleşme safhalarını başarıyla geçirmiş çocuk demektir. Yani kendine güvenir, sosyal yaşamı kesintiye uğramaz. Anneye bağımlı olduğunu hisseden her hangi bir çocuktan daha az kaygılıdır. Sağlıklı ve bakımlıdır. Birey olarak toplumda yer bulmaya hazırdır. Benlik algısı sağlıklı bir şekilde şekillenmeye başlamıştır.

Öz bakım becerilerinin gelişmesi için okulda kazandırılmaya çalışılan bu davranışların devamının evde sağlanması gerekir. Aksi takdirde sadece okulda gösterilen çaba, kazanılan tutum ve davranışlar, alışkanlığa dönüşmeden sönecektir. Bu nedenle diğer konularda olduğu gibi bu konuda da okul aile işbirliği önemlidir.

Çocuklarınızın kendine güvenen, başarabildiği duygusunu yaşayan, özgüvenli bireyler olmasını istiyorsanız onların en başta kendi öz bakımlarını kendisi yapabilen çocuklar olması için imkanlar oluşturun.

İşte sizler için seçtiğimiz etkinlikler bu hedeflere ulaşmanızı sağlamayı amaçlamaktadır. Her gün en fazla 15-20 dakikanızı ayırarak çocuğunuzla paylaşacağınız anların karşılığını çocuğunuzdaki değişiklikleri gördüğünüzde fazlasıyla alacaksınız.
Becerilerin takibinde çocuğunuzla birlikte hazırlayacağınız ilgi çekici bir davranış takip çizelgesi alışkanlıkların kazanılmasında yardımcı olacaktır.

Haydi hep birlikte her güne bir etkinlik yaparak çocuğunuza ona destek olduğunuzu gösterin.Burada yer alan etkinlikler örnek niteliğindedir. Yaratıcılığınızı kullanarak ve bu konuda yazılmış kitaplardan destek alarak etkinlikleri çeşitlendirebilirsiniz.
EĞLENEREK YEMEK: Yemek saati geldiğinde sofrayı kurmakta veya masayı hazırlamakta çocuğunuzu cesaretlendirerek size yardım etmesini sağlayın. Bu etkinliği eğlenceli hale getirmek için birlikte sofradaki tabak, bardak, kaşık, çatal vb nesneleri sayın. Böylelikle hem sorumluluk duygusu kazandırmış hem de matematik çalışmış olacaksınız. Bir taşla iki kuş :) Çocuğunuza yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etmeyi unutmayın. Başarabildiği her görev için aferin, bak ne güzel yapabildin vb cümlelerle pekiştirmeyi unutmayın.

BENİM KÜÇÜK YARDIMCIM: Çamaşırları yıkarken çocuğunuzu işe nasıl katabileceğinizi düşünün. Çamaşırları beyazlar, siyahlar ve renkliler olarak ayırırken çocuğunuzun size yardım etmesine izin verin. Onlara çamaşır makinasının nasıl çalıştığı, deterjanların ne işe yaradığı gibi konularda kısa bilgiler verebilirsiniz. Aynı işi çamaşırlar kuruduktan sonra çocuğunuzun kendi çamaşırlarını katlaması konusunda cesaretlendirerek de yapabilirsiniz. Hem kavram gelişimini, hem küçük kas gelişimini hem de sorumluluk duygusunu geliştirmiş olacaksınız. Bir taşla üç kuş :)

SORUMLULUK AĞACI: Bu etkinliği yapmak için kağıt ve renkli kalemlere ihtiyacınız olacak. Çocuğunuzla birlikte ailenizin soy ağacını çizin. Kadınlar için yuvarlak, erkekler için kare şeklinde kağıtlar kesin ve kişilerin isimlerini yazıp süslemeleri için çocuklara verin. Aile ağacınızda yer almasını istediğiniz tüm kişiler tamam olduğunda hazırladığınız isimlikleri daha büyük bir kağıda yapıştırmaya başlayın. Kağıtları yapıştırırken bu kişiler hakkında konuşun. Kişilerin özellikleriyle birlikte aldıkları sorumlulukları da konuşun. Aile içinde herkesin bir görevi olduğu ve görev paylaşımları olduğundan bahsedin. Çocuğunuzun görevlerini ve sorumluluklarını da hatırlatın. Böylece hem aile ağacınızı çıkarmış, hem de aile içindeki görev dağılımlarından çocukları haberdar etmiş olacaksınız. Ayrıca gelişimsel olarak cinsiyet farkı ve nesil farkı kavramlarını oturtmaya çalışan çocuğunuza bu konularda çok yardımcı olacağınıza şüpheniz olmasın.

KİM DAĞITIR KİM TOPLAR?: Aile üyelerinin en önemli sorumluluklarından biri arkalarında bıraktıkları dağınıklıkları toplamalarıdır. Fakat bunu yapabilmeleri için öncelikle dağınıklığın farkına varmaları gerekir. Dağınıklığı toplamak asla bitmez. Çünkü hayat her an devam eder. Oyuncaklarla oynanır, havlular kullanılır, tabaklar kirlenir, çamaşırlar asılır vb. Önceden kimseye haber vermeden şu çağrıyı yapın: “herkesin işini bırakıp bir dakikalığına buraya gelmesini istiyorum. Hep birlikte evde bir gezintiye çıkacağız”. Evi dolaşırken bütün dağınıklıkları gösterin.; yere atılmış kıyafetler, tezgahta bırakılmış bardaklar, düzeltilmemiş yataklar, masada bırakılan ev ödevleri, yerdeki kirli çamaşırlar… Bu dağınıklığı toplamak için gerekli vaktin ne kadar olduğuna dair herkesten tahmin alın. Umuyoruz ki herkes verdiğiniz mesajı alır.

AĞLATAN BAĞCIKLARIM: Ayakkabı bağcığı bağlamak bazı çocuklar için oldukça zor olabilir. Onun bu zorluğun üstesinden gelmesinde ona çeşitli materyallerden fiyonklar yapmayı öğreterek yardımcı olabilirsiniz. Çeşitli uzunlukta, kalınlıkta, renkte ip, kurdele, bağcık gibi materyaller alın. Çocuğunuzla karşılıklı yerde oturun. Onun önüne ve kendi önünüze materyalleri koyun. İlk olarak bu bağcıkları bağlamasını ve fiyonk yapmasını siz ona gösterin ve daha sonra aynı hareketi ondan da yapmasını isteyin. Başarabildiği her fiyonk için onu bir öpücükle, kucaklayarak veya aferin diyerek ödüllendirin. Bu hareketi düzgün yapabildiği aşamadan sonra ayakkabılarını giymesini ve ayakkabılarının bağcıklarını bağlayarak fiyonk yapmasını isteyin. Eğer fiyonk yapmakta zorlanırsa bağcıklarla çalışmayı sürdürün ve daha sonra ayakkabısının bağcıklarını fiyonk yapmasını isteyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Dönemde Özbakım Becerilerinin Çocuğun Ruhsal Gelişimindeki Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan Çakmak YEŞİLOVA Fotoğraf
Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA'nın Makaleleri
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Dönemde Sanat Eğitimi Psk.İdil Cemre ÖZTEP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Özbakım Becerilerinin Çocuğun Ruhsal Gelişimindeki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okulda İlk Günler Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top