2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorularla Gebelikte Beslenme
MAKALE #10664 © Yazan Dyt.Gülden ÖZÇİNİ | Yayın Mart 2013 | 4,064 Okuyucu
SORULARLA GEBELİKTE BESLENME

Sağlıklı beslenme, vücudun ve organların çalışması için gerekli olan besin öğelerinin yiyeceklerden yeterli ve dengeli bir şekilde alınmasıdır ve anne karnında başlar. Anne adayının, kendisi ve bebeği için, bebeğin büyüme gelişmesinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması, gerekli besin öğelerini alması için sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Bu yüzden gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikri olsa da gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.

1. Planlı bir gebelikte hamile kalmadan önce anne adayı neler yapmalıdır?

Gerekli biyokimya ve hormon testlerini yaptırarak kronik bir hastalığı olup olmadığını kontrol etmeli, test sonuçlarında problem varsa ona yönelik bir tedaviye hemen başlanmalıdır. Kilosu fazla ise ideal kiloya düşmelidir. Jinekologun önerisiyle folik asit takviyesine başlamalıdır.

2.Gebelik boyunca kaç kilo alınmalıdır?

Eğer anne adayı ideal kilodaysa gebelik boyunca 12-15kg alması uygundur. Anne adayı kilolu ise 9 kilo alması yeterlidir, aşırı zayıfsa 15-20 kg alması uygundur. Yalnız ilk 3 ay annede bulantı-kusma-iştahsızlık görülebilir ve buna bağlı olarak bu dönemde kilo kaybı da görülebilir

3.İlk 3 ayda görülen bulantı kusma gibi durumlarda anne adayı ne yapılabilir?

Uyandıktan sonra yataktan hemen kalkmamalı, yatakta bir süre oturur pozisyonda beklemelidir. Yatak başında tuzlu kraker bulundurarak birkaç tane atıştırabilir. Aç karnına su içmesi mide bulantısını arttırabileceğinden aç karna su tüketilmemelidir. Yine aç karnına şekerli ve asitli içecek tüketmemelidir. Kahvaltıda kızartma gibi aşırı yağlı, reçel gibi tatlı besinlerden uzak durmalıdır. Gün boyunca uzun süreli açlıktan kaçınmalı, yiyecekler azar azar sık sık tüketilerek öğün sayısı artırılmalıdır.

4.Anne adayının günlük besin gereksinmeleri nelerdir?

Günlük besin gereksinmesi kişinin yaşına, kilosuna, gün içindeki hareket durumuna ve gebeliğin evrelerine göre değişmektedir. İdeal kiloda ve 3. ayını geçmiş bir anne adayı için düşünecek olursak;

Süt-yoğurt grubu

Anne adayı ve bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum, demir, fosfor, riboflavin, A vitamini, protein gibi besin öğelerinin karşılanması, anne adayında hamilelik esnasında ya da sonrasında diş çürükleri, kemik erimesi gibi kalsiyum ve fosfor eksikliğine bağlı rahatsızlıkların görülmemesi için anne adayının günde 2-3 su bardağı süt-yoğurt tüketmesi gerekmektedir.

Et gurubu

Et grubu besinler dediğimizde içine kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve kurubaklagiller girmektedir. Bu gruptaki besinlerden kırmızı et protein, demir, magnezyum, B grubu vitaminleri açısından zengindir. Yağsız olarak haftada 1-2 defa ve bir tüketimde 3 -4 köfte olacak şekilde tüketim uygundur. Tavuk ve balık eti için de aynı şeyi söylemek mümkündür ancak tavuk ve balık etinin kırmızı etten farkı demir içeriğinin daha düşük olmasıdır ve balık eti, tavuk eti ve kırmızı ete göre bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Yumurta da protein, demir, fosfor, A vitamini açısından zengindir ve haftada en az 5 gün 1’er adet haşlanmış olarak tüketilmelidir. Kurubaklagiller gebelikte oluşabilecek kabızlığın önlenmesi ve et türleri tüketilmediğinde protein ihtiyacının karşılanması için haftada 1-2 defa tüketilebilir. Her gün 1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde normal yağlı peynir tüketmek önemlidir.

Tahıl grubu

Buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve türevlerini içine alan bu gruptaki besinler B grubu vitaminlerden, posadan ve karbonhidratlardan zengindir. Bu gruptaki besinlerin hamilelikte fazla kilo almama adına eksik tüketilmesi, B grubu vitaminlerinin eksik alınmasına bağlı olarak sinir sistemindeki bozukluklara neden olmaktadır. Ayrıca tahıl grubu günlük enerji ihtiyacımızın tamamlanması için önemlidir ve eksik alındığında anne adayında yetersiz beslenmeye yol açmaktadır. Özellikle kepekli tahıl ürünleri tüketmek, hamilelikte sık karşılaşılan kabızlığın önlenmesi açısından önemlidir. Öğünde ortalama 2 dilim ekmek, 1 kase çorba veya 3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna günlük tahıl tüketiminin karşılanması için gerekli olacaktır.

Sebze ve meyve grubu

Bu gruptaki besinler bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamininden, folik asitten, antioksidantlardan, posadan zengindir. Her gün sebze yemeği tüketimi, bu besin öğelerinin alımı için gereklidir. Günlük beslenmede salata ve yeşilliklere yer vermek folik asit ihtiyacının desteklenmesi açısından önemlidir. Meyve tüketimi C vitamini alımı ve posa için önemlidir ve günde 4-5 porsiyon tüketilmelidir.

Yağ grubu

Yağda eriyen vitaminlerin emilmesi, hücre duvarının yapımı, enerji alımının tamamlanması gibi sebeplerden dolayı yağ grubunun tüketilmesi gereklidir ancak tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle tereyağ gibi hayvansal ürünlerden elde edilen ve hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağların alımına, kandaki kolesterol düzeyini yükseltmemek için dikkat edilmelidir. Yemeklere kişi başına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eklemek yeterli olacaktır. Kızartmalardan ve yağlı yiyeceklerden uzak durularak da fazla yağ alımı önlenebilir. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi için gerekli olan omega-3 yağ asitlerini içeren ceviz ve balık tüketimine özen gösterilmelidir ve bunun için haftada en az 1 defa az yağda veya yağsız pişirilmiş balık, günde 2-3 adet ceviz yeterli olacaktır. Fındık, fıstık gibi diğer kuru yemişlerin günde 1 küçük avuç içi kadar tüketimi, doyamamış yağ asitlerinin alımı açısından yeterlidir.

5.Hamilelikte tuz tüketimi nasıl olmalıdır?

Hamilelikte tansiyon yükselmesi, idrarla protein atılması ile kendini gösteren preeklemsi ve eklemsi açısından önemlidir. Preeklemsi ve eklemsi anne ve bebeğin ölümüne neden olmaktadır ve bu yüzden anne adayı hamilelikte tuz tüketimini kısıtlamalıdır. Turşu, soda gibi tuzlu ve tuz benzeri yiyecek ve içecekler seyrek tüketmelidir. Yeşilliklere ve salatalara tuz atılmayarak da tuz tüketimi sınırlandırılabilinir. Günlük tuz tüketimi 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.

6.Hamilelikte yeterli iyot alımının önemi nedir?

Gebelikte yeterli iyot alınmaması düşüklere, ölü doğumlara, bebekte zeka ve gelişme geriliği ile kendini gösteren kretinizm denilen hastalığa neden olmaktadır. İyot gereksinimini sudan ve yiyeceklerden sağlamaktayız. En iyi iyot kaynağı besin deniz ürünleridir. Ayrıca sofra tuzları da iyotla zenginleştirilmesiyle gereksinimimizin bir kısmını sağlamaktadır. Yalnız sofra tuzundaki iyodu kullanabilmek için tuzları güneş ışığından uzak tutmalı, saydam olmayan tuzluklar kullanmalı, pişen yemeklere yemeği ocaktan almadan hemen önce tuzu eklemeliyiz.

7. Gebelikte görülen anemiyi(kansızlık) önlemek için neler tüketilmelidir?

Kahvaltıya üzüm, dut ya da keçiboynuzu pekmezi tüketilebilir. Kırmızı et ve yumurta tüketimine dikkat edilmelidir. Kuru meyve tercihinde siyah kuru üzüm tercih yapılmalıdır. C vitamininden zengin besinlerin(sebze ve meyveler) tüketimine önem verilmelidir.

8.Folik asit gebelikte neden önemlidir ve ilaç takviyesi dışında besinsel olarak nasıl alınır?

Folik asit eksikliğinde düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede megaloblastik anemi oluşur. Bu yüzden folik asitin yeterli tüketimi gebelikte önemlidir. Karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Folik asidin diyetle yetersiz alımından çok besinlere uygulanan işlemler nedeniyle kayıplara uğradığı bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzelerin haşlama suyunun dökülmemesi folik asit kaybını önlemektedir.

9.Su tüketimi gebelikte neden önemlidir?

Vücudumuzun büyük bölümünü oluşturan su, vücuttaki kimyasal olayların gerçekleşmesi, atık maddelerin atılması, dolaşımın hızlanması, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirmesi için önemlidir. Hamilelikte, anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu plasenta içinde bulunan, bebeğin dış etkilere karşı korunması, kas ve siniri sistemi gibi sistemlerinin gelişmesi için önemli olan amniyon sıvısının büyük kısmını da su oluşturmaktadır. Bu yüzden amniyon sıvısının azalmaması için anne adayı günlük 2,5-3 litre su tüketmelidir.

10. Kafein-alkol tüketimi nasıl olmalıdır?

Aşırı derecede çay, kahve, kolalı içecekler Fe, Zn gibi önemli minerallerin emilimini engellemekte ve annede anemi riskini artırmaktadır. Ayrıca bebeğin kemik yoğunluğu üzerine de olumsuz etkileri vardır. Alkol tüketimi gebelikte tartışmasız yasaklardandır. Alkol tüketimi bebekte büyüme ve gelişme geriliği, mikrosefali, yarık damak, yüz kemiklerinde az gelişme gibi bozukluklara neden olmaktadır.

11.Anne adayı genel olarak hangi beslenme kurallarına dikkat etmelidir?

Kızartılmış, yağlı, tuzlu, şekerli besinler, hamur işlerini az ve seyrek tüketmelidir. Süt grubu, et grubu, tahıl grubu, meyve-sebze grubu ve yağ grubu besinlerin günlük tüketimine dikkat etmelidir. Günlük su tüketimine dikkat etmelidir. Kesinlikle alkol tüketmemeli, kola, kahve, çay gibi kafein içerikli besinlerin tüketimini azaltmalıdır. Hazır gıdalardan da uzak durmalıdır.

DYT.GÜLDEN ÖZÇİNİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sorularla Gebelikte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülden ÖZÇİNİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülden ÖZÇİNİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülden ÖZÇİNİ'nin Yazıları
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sorularla Gebelikte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Uzman Yardımı Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top