2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha Rahat Bir Regl Dönemi İçin Nasıl Beslenmeli?
MAKALE #1067 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Mayıs 2008 | 44,340 Okuyucu
DAHA RAHAT BİR REGL DÖNEMİ İÇİN NASIL BESLENMELİ?

Regl döneminden önce görülen stres hali, hissedilen şişkinlik, açlık durumu ve tatlı krizleri birçok kadının ortak sorunu olmaya devam etmektedir. Premenstruel belirtiler olarak adlandırılan bu durum bazı kadınlarda şiddetli olarak görülebilir ki; bu duruma da Premenstruel Sendrom (PMS) adı verilmektedir.

PMS sendromu belirtileri, regl dönemi başlamadan bir hafta önce ortaya çıkmakta ve regl döneminin başlamasından birkaç gün sonra sona ermektedir. Genelde 30–45 yaş döneminde daha fazla gözlendiği bilinmektedir.

Premenstruel belirtilerin şiddetlenerek, sendrom halini almaması için sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. PMS’nin en önemli nedenlerinin vitamin ve mineral yetersizlikleri olduğu bilinmektedir.

Premenstrual belirtilerini yenmek, sağlıklı beslenme ile mümkündür. İşte belirtiye özgü beslenme önerileri:

Yoğun şişkinlik hissi: Regl dönemi öncesi vücutta oluşan değişiklikler nedeni ile vücut su tutar. Vücutta tutulan su miktarını azaltmak ve rahatsızlığa engel olmak için beslenme de bazı faktörlere dikkat etmek gerekir. Vücutta rahatsızlık yaratan şişkinlik hissinin önüne geçmek için yeterli miktarda su içmek gereklidir. Birçok kadın, şişkinliğin önüne su içmeyerek geçeceğine inansa da, bu durumun tam tersi geçerlidir. Yeterli miktarda içilen su, vücutta su dengesini sağlayarak şişkinliğin önüne geçer. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir. Maydanoz ve kekik vücutta tutulan fazla suyun atılmasında etkili besinler olduklarından dolayı, bu dönemde salatalarda sıklıkla tercih edilebilir.

Yoğun meme hassasiyeti: Bu dönemde gözlenen meme hassasiyetlerinin önüne geçebilmek için, kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve sigara içilmemelidir. Kızartma, kavurma gibi yağ içeriği yüksek besinlerin ve alkol tüketiminin azaltılmasının olumlu sonuçlar doğurduğu bilinmektedir.

Tatlı Krizleri: Kadınların bu dönemde en sık şikâyet ettikleri durumlardan biri de tatlı krizleridir. Hormonal değişiklikler sonucu ortaya çıkan tatlı yeme isteğinin önüne geçilmez ise, her regl döneminden biraz daha kilolu çıkmak mümkündür. Tatlı krizlerinin önüne geçmek için;
  • Günde 6 öğün beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu durumda kan şekeri dengeli kalacağından ötürü, kriz riski azalır.
  • Posa tüketimine önem verilmelidir. Öğünlerde, tam tahıl unundan ekmeğin, kepekli makarna ve kahverengi pirincin tercih edilmesi, salata tüketilmesi, öğünler sonrası oluşacak açlık hissini engeller.
  • Şeker, reçel, bal gibi besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürürler. Kan şekerinde hızlı düşmeler tatlı krizlerini tetikler. Regl dönemi öncesi ve sırasında bu tür besinlerin tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.
  • Kabuklu yenebilen meyveler kabuklu yenmeli, meyve suları yerine meyvelerin kendisi tercih edilmelidir. Çözünmez posaların karında oluşturacağı jel yapı kolay acıkmayı ve tatlı krizlerini engeller.
  • Üç ana öğün arası tüketilecek üç ara öğünde meyve ve yoğurt gibi besinler veya tam buğday unundan ekmekle yapılacak yağsız tost gibi besinler tercih edilebilir.
  • Tatlı krizinin önüne geçemeyeceğinizi düşündüğünüzde, sıcak çikolata içmek iyi bir tercih olabilir. Bir fincanı 60 kalori içeren bu içecek tatlı yeme isteğinizi bastıracaktır.
  • Hiçbir şekilde tatlı krizinin önüne geçemiyor iseniz, ağır hamur tatlıları yerine; sütlü tatlıları, meyve tatlılarını veya dondurmayı tercih edebilirsiniz. Tatlıların üzerine konulan kaymak, krema ve çikolata sosundan uzak durmaya dikkat edin ve tatlının saf halinin tadını çıkarın.
Zeynep İzmir:Merhaba 24 yaşında bir genç kızım birkaçyıl önce fazla olan 10 kilomu diyet yaparak vermeyi başardım o günden beride beslenmeme dikkat ediyorum fakat önüne geçemediğim bir şey var,Regl döneminde tatlı krizlerimi bastıramıyorum yani ne yapsam olmuyor,karnım fazlasıyla şişiyor tartı 2 kilo fazla gösteriyor ve ben tatlı yemeye devam edince de regl döneminin sonunda da ibre biraz daha yukarı çıkmış oluyor sizce ne yapabilirim,kendimi çok çok kötü hissediyorum.

Cevap:Merhaba Zeynep hanım öncelikle önereceğim şey regl dönemlerinde öğünlerinizi aksatmamanız olacak çünkğ mideniz boşsa,birleşen açlık duygusuyla birlikte ve kan şekerinizinde düşmesi etkili olarak daha fazla tatlı tüketmek isteyeceksiniz.ikinci olarak,sütlü tatlıları tüketmeye çalışın bunların kalori değerlileri şerbetlilere göre daha azdır,fakat sadece çikolata yemek istiyorsanız sıcak çikolata içmeyi tercih edebilirsiniz.

Ayşe Duman:Merhaba ben ayşe size ankaradan yazıyorum yardımınıza ihtiyacım var,benim sorunum şu:adet dönemlerimde karnım oldukça şişiyor normalde zayıf bir kişi olduğumdan hamile gibi görünüyorum bu da beni çok üzüyor kıyafetlerim üzereime yapışıyor ve o kadar kötü görünüyorum ki dışarı bile çıkmak istemiyorum.Lütfen bana birşeyler önerebilirmisiniz.Durumumu kadın doüum doktoruna sorduğumda fazla tuz tüketmemem gerektiğini söylemişti dikkat etmeye çalışıyorum fakat yemeklere tadına bile bakmadan tuz atabiliyorum ne yapmam gerek?sizde doktorumla aynı fikirdemisiniz?

Cevap:Merhaba,öncelikle bu çok sık görülen bir durum ve hemen söylemek isterim ki doktorunuzun söylediği doğru,tuz vücudunuzdaki suyu tutacağı için buna neden olan etkenlerden biri olabilir bunub için günlük tuz miktarınızı belirleyin ve üstüne çıkmayın,yemeklere ekstra tuz atmaktan ve özellikle tadına bakmadan tuz atmaktan kaçının.Asitli içeceklerden kaçının ve bol bol su tüketin su vücudunuzun en temel ihtiyacı,şişkinliğin daha da artacağı gibi bir düşünceye kapılmayın fazla olan su idrar yolu ile dışarı atılacaktır.Ayrıca Beslenmenize dikkat edin salatalarınızda maydonoz tüketirseniz vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olacakır.

Eylem sivri:Merhaba Nil hanım size bir sorum olacak ben adet dönemlerimde fazlasıyla ağrı çekiyorum bel ağrılarım için doktora gittim ilaç verdi fakat göğsümde de fazlasıyla hassasiyet oluşuyor ilaç alınca biraz hafifliyor fakat gereksiz yere ilaç alıp böbreklerimide yormak istemiyorum kendi çapımda yaptığım araştırmalarda düzenli beslenmeyle de kendimi daha iyi hissedebileceğimi öğrendim eğer bu doğru ise bana birkaç öneride bulunabilirmisiniz?şimdiden teşekkür ediyorum.

Cevap:Merhaba Eylem hanım biz bayanlar genellikle aynı sorunlardan şikayetçiyiz. Bu dönemde yaşadığımız yoğun stres ağrılarla birleşip daha da çekilmez bir hal alabiliyor ve bizi ağrasif tanınmaz bir hale getirebiliyor.Şimdi gelelim sorununuza:öncelikle ilaç tüketmek yerine ilk olarak bilinçli bir şekilde beslenme yolunu seçtiğiniz için sizi tebrik ediyorum.Genel beslenme hayatınızda kızartma,kavurma vs.gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durarak ilk adımı atabilirsizniz,özellikle bu dönemlerde cafein içeren içeceklerden uzak durmak ve mümkünse sigara kullanmamak ta üzerinizde olumlu rol oynayacaktır.Ayrıca küçük egzersizler ve ya yürüyüşler yapmak ağrınızı hafifletir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.


Nil ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Daha Rahat Bir Regl Dönemi İçin Nasıl Beslenmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Regl Dönemi Kurtarıcı Besinler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Regl Dönemi Kurtarıcı Besinler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Çocuklar Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Meltem YAMAN
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
► Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Hashimoto Tiroiditi Hastaları Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Daha Rahat Bir Regl Dönemi İçin Nasıl Beslenmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:56
Top