2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reddedilme
MAKALE #10710 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Nisan 2013 | 12,671 Okuyucu
REDDEDİLME

Reddedilme, dışlanma, geri çevrilme, defedilme, inkar edilme, bir yerden uzaklaştırılma ifadeleriyle eşanlamlı olarak kullanılabilir ve çoğu kez terk edilme ile karıştırılır, daha doğrusu ikisi arasındaki farkı ayırt etmek zordur. Terk etmek, bir kişiden, bir durumdan, bir yerden veya herhangi bir şeyden başka bir kişi, başka bir durum, başka bir yer için uzaklaşmaktır. Oysa, reddetmek birisini, bir durumu iteleyerek, hayatında ve yanında istememesidir. Terk eden yapamıyorum ifadesini, reddeden de istemiyorum ifadesini kullanır.

Reddedilme, insan ruhunda derin yaralar açan bir duygudur. Çünkü reddedildiğini hisseden kişi hem tüm varlığının reddedildiğini hem de var olma hakkının reddedildiğini hisseder; yani yaşamı boyunca yok olduğunu sanır. Reddedilme duygusu yaşamın erken yıllarına dayanan bir duygudur. İstenmeyen ya da kazara dünyaya gelen çocuklar, anne-babaları tarafından reddetme niyeti olmayan davranışlarla karşılaşsalar bile kendilerini reddedilmiş hissederler. İstenmeyen ya da kazara olmuş bebekler anne karnındayken annesinin kaygılarını hisseder ve dünyaya geldiğinde, büyürken kendisine yöneltilen kızgınlık ve sabırsızlık tepkilerini reddedilme olarak alabilir. Reddedildiğini hisseden ya da reddedilmiş insanlar, objektif olamadıkları için karşı karşıya kaldığı olayları, sözleri reddedilmişlik üzerinden değerlendirirler.

Reddedilen bebek, kişi, reddedilmekten dolayı duyduğu acıdan kaçmak için içine kapanır. İçe kapanma kendi varoluşunu sorgulamasına sebep olur. Bunlar aynı zamanda, çoğunlukla hayal dünyasında yaşayan çocuklardır. Bu sebeple genellikle sesiz, sorun yaratmayan, kendi halinde çocuklardır. Okul, onlar için evden uzaklaşma aracı olduğu için okulu çok severler. Ebeveynleri tarafından fazla korunmuş çocuklar da reddedilmiş duygusu yaşarlar. Çünkü yaşamları başkaları tarafından kontrol altına alınmış, yapması ve yapmaması gerekenlere kendisi karar vermesi yerine başkalarının kararlarını uygulamış yani yetenekleri, varlığı yok sayılmıştır.

Reddedildiğini hisseden kişiler, içe kapanmalarına engel olacağı kaygısıyla maddi şeylere bağlanmayı sevmezler, onları küçük görürler. Paranın gerekli olduğunu kabul ederler fakat onunla mutlu olmazlar. Kendilerini maddiyattan sorgulamaları seks hayatında da problem yaşamalarına sebep olur. Sekse ihtiyaç duymadıklarını düşünürler, bu sebeple kendilerini seksüel olarak reddeden kişileri seçerler ve seksi hayatlarından çıkarırlar.

Reddedilme duygusu aynı cinsten ebeveynin tepkileriyle oluşur. Çünkü kişi kendisini ve başkalarını nasıl sevmesi gerektiğini aynı cins ebeveynden, nasıl sevileceğini ve sevgiyi kabul etme biçimini de karşı cins ebeveyninden öğrenir. Dolayısıyla reddedilme duygusu kişiye kendi cins ebeveyninden aldığı bir yaradır. Reddedilen çocuk, kendi cinsinden ebeveyni model almak yerine karşı cins ebeveyni model alır.

Reddedilme duygusu ile büyüyen bireyler, değersiz olduklarına inandıkları için mükemmel olmayı arzularlar. Bu şekilde başkaları tarafından kabul ve değer göreceğini umar, aynı zamanda değerli ve önemli olduğunu düşünür.

Reddedilme duygusu içinde olan birey, kendilerine, örneğin, annenizle ya da babanızla ilişkiniz nasıl? bir soru sorulduğunda “umutsuz ya da yok” gibi cevaplar verirler. Yok olmak istedim, ailemin yok olmasını istedim gibi ifadeleri de sıklıkla kullanırlar. Bu sebeple yalnızlığı severler. Çünkü varlığı kendisine fazla geldiği için ne yapacağını bilemez ve ailesi ya da başka bir grup içinde olduğunda arka planda kalmayı severler. Ona yalnızlığı sevdirten, çocukluğunda sevilmediğini düşünmesidir. Kendilerini yok olmak istercesine bu tür ortamlardan soyutlarlar. çok fazla arkadaşları yoktur. Çok az konuşurlar ve genellikle kafaları yapmaları gerekenden farklı şeylerle meşguldur, dikkatlerini toplamakta ve konsantre olmakta zorluk yaşarlar.

Reddedilme duygusu yaşayan kişiler kendileri tarafından da reddedilirler. Kendilerini başkalarıyla kıyaslarlar, başkalarının güçlü yanlarının karşısında kendilerini aşağılarlar. Diğer insanlar tarafından sevileceklerine, eş olarak seçileceklerine inanmazlar. Seçilmediklerinde reddedilmiş hissederler, seçildiklerinde de reddederler. Yoğun yaşadıkları bit diğer duygu da paniktir. Özellikle kendi cinsinden kişilerle olan ilişkilerinde panik yaşarlar ve bir sorun karşısında donup kalırlar. Yemek yeme biçimleri bazen az, bazen çok yemek şeklinde dengesizlik gösterse de içe kapanma aracı olarak yemek yemeği değil alkol ve uyuşturucuyu tercih ederler.

Bu yazıyı okuduktan sonra eğer siz de reddedilmişlik duygusuna sahip olduğunuzu düşündüyseniz ve hala öyle düşünüyorsanız, ilk yapacağınız kendi cinsinizden ebeveyninizi affetmenizdir. Size kendinizi reddedilmiş ebeveyninizin, kendi ebeveyni tarafından reddedilmiş olma olasılığı yüksektir. Unutulmaması gereken şudur: Reddedilen reddeder. Bunu iyileştirmenin yolu da bireyin kendisini ve diğerini kabulden geçer.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reddedilme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     17 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Reddedilme' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top