2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj Nasıl Yapılır?
MAKALE #10716 © Yazan Op.Dr.Volkan Serhat DEDE | Yayın Nisan 2013 | 5,368 Okuyucu
Kürtaj tekniği

‘İlk gebeliğinde kürtaj yaptıranlar bir daha hamile kalamaz’ gibi söylentiler sizi korkutabilir. Ancak bu söylenti tamamen yanlış ve gereksiz bir düşüncedir. Günümüzde kullanılan teknoloji ve kürtaj teknikleri ile bu neredeyse imkânsızdır. Günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu işlem sırasında kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup bir defa kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Rahim kanalına uygun boyutlarda farklı uçları mevcuttur. Daha önceden kullanılan küretlerle karşılaştırıldığında karmen kanülü ile yapılan vakum aspirasyon yöntemi çok daha az risklidir.İşlemden önce özellikle doğurmamış bayanlarda rahim ağzının zedelenmemesi için bazı ilaçlar uygulanır.

Kürtaj işlemi öncesinde tam jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile değerlendirme yapıldıktan sonra hasta yapılacak işlem ile ilgili bilgilendirilmeli ve onam formları doldurulmalıdır.

Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.

Kürtaj nasıl yapılır?

Hemşireniz sizi müdahalenin yapılacağı müdahale odasına alacaktır ve burada hazırlıklarınızı yapmaya başlayacaktır. Bir süre sonra anestezi uzmanı hekim yanınıza gelir, yapacağı sadece kolunuzda bir damar yolu açmaktır. Bunun standart bir kan testi için yapılan iğneden hiçbir farkı yoktur. Sedasyon tipi anestezi uygulanacağı için hissedeceğiniz başka hiçbir şey yoktur. Anestezi uzmanı hazır olan damar yolundan bir ilaç verir ve uyursunuz.

Hasta uyuduktan sonra masada pozisyon verilerek işleme hazırlıklar tamamlanır. Vajina ve rahim ağzı antiseptik ilaçlarla temizlenerek rahim ağzı sabitlenir. Ardından Hegar Buji adı verilen aletlerle rahim ağzı genişletilir. Genişleyen rahim ağzından kola pipetlerine benzeyen özel aletler geçirilerek vakuma bağlanır. Vakumun yarattığı negatif basınçla rahim içine zarar vermeden gebelik kesesi dışarıya alınır. Tüm gebelik dokuları vakum ile çekilerek temizlenilir.

Günümüzde çelik küretler ile travmatik kazıma işlemi yapılmamaktadır. Onun yerine günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu işlem sırasında kullanılan vakum sistemi Karmen kanülü olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemin uçları plastik olup bir defa kullanıldıktan sonra atılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Rahim kanalına uygun boyutlarda farklı uçları mevcuttur.
Rahim içinin tamamen temizlendiğinde tüm aletler çıkarılarak vajina tekrar antiseptik ilaçlarla temizlenir. Kanama kontrolü yapılarak işleme son verilir. Tüm işlem sırasında eş zamanlı olarak ultrason ile değerlendirmenin yapılması, gereksiz kazımalardan kaçınılarak daha az travma oluşmasının sağlamaktadır.

Yaklaşık 5-10 dakika içinde kürtaj operasyonu biter ve uyanma aşamanız için müşahede odasına alınmış olursunuz. Yaklaşık 20 dakika içinde kendinize gelmeye başlarsınız ve genellikle hiçbir ağrınız olmaz. Bunun nedeni ise anestezi uzmanı sizin uyuduğunuz esnada, operasyon sonrası ağrı çekmemeniz için verdiği, güçlü ağrı kesicilerdir.
Hastalarımız kliniğimizde 1-2 saat dinlendirildikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hastalarımız taburcu olduklarında kürtaj işleminin uygulandığına dair hiçbir belirti olmadan evlerine, işlerine gidebilmektedirler. Kürtaj sonrası adet döneminden daha az miktarda kanama ve ağrı oluşabilmektedir. Hastalarımıza enfeksiyon gelişmesinin önlenmesi açısından antibiyotik, ve ağrı giderici ilaçlar reçete etmekteyiz. Yaklaşık bir hafta sonrasında hasta tekrar kontrol amacıyla çağrılarak iyileşmenin tamamlanması takip edilir.

Kürtaj sırasında kullanılan anestezi

Kürtaj işlemi sırasında genel anestezi yada lokal anestezi uygulanabilir. Anestezi seçilirken hastanın da beklentilerine uygun davranılır. Bazen de sedo-anestezi (sedo-analjezi) denilen bir anestezi türü tercih edilir.

Lokal anestezi;

Rahmin iki yanına yapılan lokal anestezik maddeler ile yapılan işlemdir. Lokal anestezi sadece rahim ağzını uyuşturur, böylece rahim ağzının genişletilmesi sırasında daha az ağrı duyulur. Lokal anestezi ile ilgili bilinen en yaygın yanılma; belden aşağı kısmın uyuşturulacağının zannedilmesidir. Lokal anestezi ile kürtaj işleminde bu olmaz. Lokal anestezi ile yapılan kürtaj işleminde sadece serviks yani rahim ağzı uyuşturulur. İşlem ortalama 5-10 dakika arasında sürecektir ve hasta bir miktar ağrı hisseder.

Sedo-anestezi;

Hastanın ağrı ve huzursuzluğunu azaltmak için kullanılan modern bir anestezi tekniğidir. Eğer operasyon geçirecek kişinin ağrı eşiği düşük ve aşırı bir şekilde korkuyorsa sedo anestezi en uygun yöntemdir. Damar yolu ile sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilerek hastada hafif bir uyku hali oluşturulur ve operasyon rahatlıkla yapılabilir.
Sedasyon ile yapılan kürtaj hastalar ve hekimler için en kolay ve en sorunsuzudur. Hasta kürtaj işlemi süresince uyur ve ağrı hissetmez. Sedasyon ile yapılacak bir kürtaj müdahalesini asla büyük bir ameliyat gibi düşünmemeniz gerekir. Sedasyon ile hastanın uyuması için bir de anestezi uzman hekimi bulunmalıdır.

Genel Anestezi

Burada kullanılan anestezi geçici bir sedasyondur. İşlem biter bitmez hasta uyanır. Büyük ameliyatlardaki genel anestezilerle karıştırmamak gerekir. Kürtaj için kullanılan anestezide solunum durdurulmaz, boğazdan tüp sokulmaz. Genellikle propofol kullanılır.
Daha önce doğum yapmamış veya sezaryen ile doğum yapmış hastalarda sedo-anestezi veya genel anestezi tercih edilir. Bunun ana nedeni işleme bağlı duyulacak fiziksel rahatsızlığın yok edilmesinin yanı sıra psikolojik açıdan hiç bir şey hatırlamamayı sağlamasıdır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Volkan Serhat DEDE Fotoğraf
Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin Makaleleri
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Labioplasti Nasıl Yapılır Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Ed 1000 Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Dr.Tuncay TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kürtaj Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Estetik Aralık 2012
► Kordon Kanı Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:16
Top