2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Hazır mı ?
MAKALE #10722 © Yazan Emine ERGÜN | Yayın Nisan 2013 | 11,957 Okuyucu
Çocuğunuzun ilkokula hazır olup olmadığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin en iyi yolu gelişimsel ve akademik bir değerlendirme ölçeği kullanmaktır.

Bu amaçla “Metropolitan Okul olgunluğu Testini” yaptırabilirsiniz. Bu test ile hem çocuğunuzu gelimsel olarak değerlendirme fırsatını elde edecek, hem de akademik olarak okula hazır olup olmadığını belirleyebileceksiniz.

Metropolitan Okul Olgunluğu testi 6 alt testten oluşmaktadır. Çocuğunuzun anlama, dinleme, yorumlama, yazı yazma ve temel matematik becerilerini tespit eder.

Aynı zamanda varsa dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik, öğrenme güçlüğü, işitme ve görme problemlerini tespit etmek için de önemli veriler sağlar.

Kalem tutma, gördüklerini yazma, temel işlemleri yapma, dinleme ve anlama becerilerinin değerlendirilmesi ile okul hayatına ne kadar hazır olduğu ile ilgili çıkarımlar yapılmasına yardımcı olur.

Yaklaşık 25 dakika süren test sonucu anında raporlanarak size verilir. Test sonucu aile ile birlikte değerlendirilerek, çocuk için en uygun karar alınmaya çalışılır.

Eylül ayında okula başlaması gerektiği halde, henüz hazır olmayan çocuklar için, yaz tatilini en verimli şekilde geçirmesini sağlayacak eğitimsel öneriler verilir.

Test uygulaması sırasında farklı bir duruma rastlanırsa ( Dikkat eksikliği, işitme görme sorunu, öğrenme güçlüğü vb) konu ile ilgili yönlendirmeler yapılır

Metropolitan Okul Olgunluğu Testinin uzman kişiler tarafından yapılması çok önemlidir.

Test sırasında çocuğun kendini rahat hissetmesi, kaygılanmaması gerekmektedir. Bu tarz olumsuz durumlar test sonucunu da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle testi uygulayacak kişinin çocuklarla iyi iletişime geçebilen, test uygulama ve değerlendirme deneyimine sahip olması önemlidir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi bir zeka testi değildir. Çocukla ilgili bir zeka puanı verilmez, gelişimsel ve akademik olarak okul yaşantısına hazır olup olmadığını belirler.

Çocuğun test sırasındaki davranışları, iletişim şekli, duygu durumları da sosyal ve duygusal olarak okula hazırbulunuşluğunu belirlemeye yardımcı olur.

Çünkü okul yaşantısı sadece akademik başarı gerektiren bir alan değil, aynı zamanda birçok becerinin de kazanıldığı bir sosyal ortamdır. Bu nedenle akademik düzey kadar sosyal duygusal düzey de çok önemlidir

AİLELERE ÖNERİLER

Çocuğunuzu farklı okullara götürüp her okulda farklı testlere sokmayın.

Konusunda uzman olmayan kişilerin yorumlarını dikkate almayın.

Çocuğunuzun kaygı düzeyini arttırmayın

Çocuğunuzun önünde sürekli olarak okul konusu ile ilgili konuşmayın.

Çocuğunuz ile ilgili beklenti düzeyini en altta tutmaya çalışın.

Çocuğunuzu başka çocuklar ile kıyaslamayın.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi sonucu beklediğiniz gibi çıkmazsa, çocuğunuzu bu durumdan dolayı suçlamayın.Bu durumu başarısızlık olarak algılamayın. Çocuğunuz gelişimsel olarak henüz okula hazır değil demektir.

Tam tersi bir durum da oluşabilir. Çocuğunuzun test sonucu iyi çıkabilir. Böyle bir durumda da çocuğunuzun test performansını abartmayın. Bu durum da onda kaygıya sebep olabilir. Kendisinden fazla beklentiniz olduğunu düşünürse, bu beklentiyi karşılayabilmek için kendini yetersiz de hissedebilir.

Bu nedenle test sonucu olumlu da olsa olumsuz da olsa detaylı olarak çocuğunuz ile paylaşmayın.

Hatta çocuğunuzu test uygulamasına götürürken, teste tabi tutulacağını söylemek yerine, "Seninle oyun oynayacaklar" demek daha doğru olacaktır.

Tüm bunlara dikkat etmeniz durumunda, çocuğunuzun gelişimsel ve akademik becerilerini sağlıklı bir şekilde belirleme ve okul yaşantısı ile ilgili en doğru kararı alma şansınız olacaktır.

Eğer çocuğunuz yaşı gelmiş olmasına rağmen okula hazır değilse ve göndermeyeceksiniz, bunu çocuğunuz adına kaybedilmiş bir yıl olarak görmeyin. Hazır olmadığı halde okula gittiğinde yaşayacağı sıkıntılar ve travmalar düşünüldüğünde aslında sizin ve çocuğunuz için kazanılmış bir yıl olacaktır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Hazır mı ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Emine ERGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Emine ERGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ERGÜN Fotoğraf
Emine ERGÜN
Ankara
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Emine ERGÜN'ün Yazıları
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Ailecek Okula Hazır Mıyız ? Psk.Dnş.Erhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Hazır mı ?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Babalık Çeşitleri Şubat 2017
► Down Sendromu Nedir Aralık 2013
► Çocuğum Otistik Mi Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:34
Top