2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğu
MAKALE #10739 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Nisan 2013 | 3,316 Okuyucu
BAHAR YORGUNLUĞU VE BESLENME

Karlı,yağmurlu zor kış günlerini artık geride bırakıyoruz.Yavaş yavaş çiçekler açmaya ve havalar ısınmaya başlıyor.Kışdan yaza geçtiğimiz bu günlerde bahar yorgunluğu yaşayabiliriz ve kendimizi halsiz,yorgun, uykulu ve mutsuz hissedebiliriz. Bu bahar yorgunluğu problemi özel hayatımızı ve iş hayatımızı olumsuz etkileyebilir.Hayatımızda yapacağımız birkaç basit değişiklik ile bahar yorgunluğumuzu üzerimizden atıp kurtulabiliriz.

1- Mutlaka günde 8-10 bardak su tüketiniz. Kış aylarında havalar soğuk olduğu için çok fazla su ihtiyacı hissetmemekteydik ,fakat havaların ısınması nedeniyle vücüdumuzun su ihtiyacı artmaktadır.Ayrıca günlük yeterli miktarda su tüketirsek vücudumuzdaki toksik maddeleri atılmasını sağlar ve hastalıklardan korunuruz.Eğer su içmekde zorlanıyorsak bitki çayları,maden suyu,limonata,taze meyve suları da tüketebiliriz.

2-Düzenli uyumaya özen gösteriniz.Yaz aylarında saatlerın geri alınması nedeniyle birlikte gündüzler uzamaya ve geceler kısalmaya başlayacak.Bu nedenle az uyuduğumuz zamanlarda kendimizi daha çok halsiz,yorgun hissedebiliriz.Bunun sonucu olarak kendimizi hem mutsuz hissederiz hemde günlük hayatımızda ve iş hayatımızda problemler yaşayabiliriz.Günde 6-8 saat uyumaya özen gösteriniz.Ayrıca uyku miktarı kadar da uyuduğumuz saatlerde uyku verimimizi etkilemektedir.Bu nedenle gece engeç 23:00 de uyumamız gerekiyor.

3-Düzenli olarak günde 30-40 dakika yürüyüş yapınız.Düzenli yürüyüşler diabet,kalp hastalıkları,hipertansiyon gibi kronik hastalıkların önlemenin yanında bağışıklık sistemimizi güçlendirir, günlük stresimizin azalmasına yardımcı olur ve depresyonu önler.Özellikle açık ve ağaçlık alanlarda yapılan yürüşler yeşil renginin rahatlatıcı etkisi sayesinde daha mutlu ve huzurlu olmanızı sağlayacakdır.

4-Sofranızdan sebze,salata ve meyveyi eksik etmeyiniz.Sebze ve meyvelerin içerisinde birçok vitamin,mineral,posa ve su bulunmaktadır.Sebze ve meyvelerin posa içerisi sayesinde vücudumuzda bulunan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur hemde içerdikleri birçok vitamin sayesinde bahar aylarında hava değişimlerinden kaynaklı hastalıklardan korunmuş oluruz.Bahar aylarında manav ve pazarların tezgahlarını süsleyen erik,çilek kiraz vs bol bol tüketin

5-Kahvlatı yapmayı atlamayın. Biliyoruz ki kahvaltı en önemli öğünümüz.Kahvaltı gece boyunca boşalan enerji depolarımızı doldurulması açısından çok önemli. Gün boyunca daha aktif ve enerjik olmak için mutlaka düzneli kahvaltı yapınız. Acelemiz olduğu günlerde yağsız tost ve süt veya kahvaltılık gevrekleri tercih edebiliriz.

6-Alkolü kontrollü tüketin.Fazla alkol tüketimi bahar yorgunluğumuzun artmasına sebep olur ve alkol tüketilen günlerde kendinizi daha yorgun ve enerjisiz hissedebilirsiniz.Alkol tercihinizi kalorisi ve alkol oranı düşük olan şarap yönünde yapabilirisniz ve miktarınıda 1-2 kadehi geçmemelisiniz.Ayrıca alkol tüketim sıklığıda yine çok önemli ve hafatda 1-2 kezi geçmemeye çalışınız. Ayrıca alkol tüketiğniz gecenin sabahında alkolun zararlı etkisini vucudunuzdan atmak için bol bol su tüketiniz.

7-Ara öğün tüketmeyi alışkanlık haline getiriniz.Her zaman sağlıklı beslenmede yediden yetmişe önerdiğimiz gibi bahar yorgunluğunu önelmek içinde sık sık ve az az beslenin.Uzun süre aç kalmayın.Biliyoruz ki uzun süre aç kalındığı zamnlarda halsizlik,yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrıları oluşur.Ara öğün tüketirsek hem kendimizi daha enerjik hissederiz hemde metabolizmamızı hızlandırarak kış aylarında oluşan fazla kilolarımızdan kurtuluruz.Ara öğünlerde taze ve kuru meyve,süt, yoğurt, prebiyotik yoğurt,lifli bisküvi,yağsız tost ve az miktalarda badem, fındık tüketebiliriz.

8-hafta 2 kez balık tüketiniz.Balıkda bulunan omega-3 kalp- kollesterol hasatalıklarından korunmamıza ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur.Balğın yanında bol yeşillik ve salata tüketmeyi ihmal etmeyiniz.

Mutlu,sağlıklı ,aktif ve formda uzun ve kaliteli yaşlara

DYT. NURCAN BIÇAKCI KAHEVCİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Yorgunluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğu' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:16
Top