2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
MAKALE #10746 © Yazan Psk.Elvan Zeynep KAYA | Yayın Nisan 2013 | 11,278 Okuyucu
Son dönemlerde gördüğüm danışanlarımın çoğu özellikle birinci ve ikinci sınıfta akademik alanda yaşadığı problemler sebebiyle başvurdu. Birçoğunun öğrenme güçlüğü yaşadığını gördük, tanısı konuldu ve hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Ben de bu sebeple bu ayki yazıyı öğrenme güçlüğü konusuna ayırmak istedim.

Özel Öğrenme Güçlüğü nedir?

Öğrenme güçlüğünü doğru bir şekilde tanımalıyız. Çünkü zeka geriliği ve dikkat sorunları ile karıştırılabiliyor. Bu durum da tanı konulmasını ve müdahalede bulunulmasını geciktirir. Oysa ki öğrenme güçlüğünde zaman bizim için çok ama çok değerlidir. Öğrenme güçlüğü kişinin zekası normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen yaşına, zekasına ve verilen eğitim düzeyine göre yeterince öğrenememesi olarak tanımlanabilir. 3 ayrı türü vardır. Matematik alanında yaşanılan güçlük, yazı alanında yaşanılan güçlük ve okuma alanında yaşanılan güçlük.

Nedenleri nelerdir?

Yapılan tüm çalışmalar genetik ve çevresel etkenlerin faktörü olduğunu gösteriyor. Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı, doğumda yaşanmış travma, gibi etkenlerin öğrenme güçlüğüne neden olabileceği ileri sürülmektedir.

Okul öncesi dönemde belirtileri nelerdir?

Geç konuşmak, duyduklarını anlamakta güçlük,sık ve uzun süren telafuz hataları, olayları sırasıyla anlatamamak, kavramları öğrenememe, sırayla saymada güçlük, günleri-ayları sırasıyla öğrenememe, sağ-sol ayrımı yapamama, şiir-şarkı ezberleyememek, bildiği halde nesne veya kişi isimlerini hatırlayamamak, kendi başına giyinip soyunamamak makas-çatal-kaşık kullanamamak, kaşığı uygun tutamamak, üçgen kare gibi şekilleri bakarak kopya edememek, el tercihinde gecikme, ritmik hareket etmekte güçlük top oyunlarına ilgisizlik ve becerisizlik, bisiklete binememe, sınırlı ilgi alanı , tek başına oynama isteği en sık rastlanan okul öncesi öğrenme güçlüğü belirtileridir.

Okul dönemi belirtileri nelerdir?

Düzgün çizgi çizememe, çizgi çalışmalarında isteksizlik,yeni öğretilen harfler öğrenememe, harf karıştırma (b-p…), okumayı zamanında öğrenememe, okuma hızının artmaması, ödevleri çok yavaş ve uzun sürede yapma, okuma hataları (ev-ve, çok-koç,52-25, çaba-baca..), okurken ve yazarken harf atlama, kendi okuduğunu anlamama, çarpım tablosunu ve saati öğrenememek, problemleri kendi yöntemiyle çözmek, zamanı ayarlayamamak, işleri planlayamamak, günleri-ayları sırasıyla öğrenmekte güçlük, sağ-sol karışımı, dikkat ve bellek sorunları, koşma-top yakalamada becerisizlik, beden eğitimi derslerini sevmemek….gibi.

Her öğrenme güçlüğü yaşayan çocukta sayılan belirtilerin tümü elbette görülmeyebilir. Ancak zekalarından beklenenin altında akademik performans göstermeleri ortak özellikleridir.

Öğrenme güçlüğü nasıl tedavi edilir?

Tedavi psiko-eğitsel müdahalelerle (öğrenme güçlüğüne neden olan algı sorunlarının giderilmesi, okuma-yazma ve matematik becerilerinin gelişmesi ve çocuğun akademik ve psikososyal gelişiminin desteklenerek yapılan eğitim desteğidir. ) olur. Bunlar günlük yaşam düzenlemeleri, özel eğitim ve kaynaştırma tedbirleridir. Tıbbi olarak Özel Öğrenme Güçlüğü tanısı konduktan sonra psiko-eğitsel değerlendirme yapılması gerekir.

Ailenin görevi nedir?

Öncelikle sınıf öğretmeni ile işbirliği içerisine girip sorunun kaynağını tespit edebilmektir. Sınıf içi müdahalelerle çözümlenemeyen öğrenme sorunları için ebeveynlerin atması gereken ikinci adım bir psikologla çalışan Çocuk ve Ergen Psikiyatristine başvurmaktır. Bu süreçte ebeveynler konu ile ilgili araştırma yapmalı, bilgi edinmeli, benzer sorunlar yaşayan ailelerle bir araya gelebilir ve çocuklarının yasal haklarını öğrenmelidir.

Sevgi ve saygılarımla
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elvan Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir? Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Terörü Nisan 2013
► Oyun Terapisi Ekim 2012
► Okul Fobisi Eylül 2012
► Öğrenme Güçlüğü Nisan 2012
► Filial Terapi Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top