2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara ve Tiroit Hastalıkları, Tiroit Kanseri, Zehirli Guatr ve Haşimoto Hastalığı Arasında İlişki Var mı?
MAKALE #10762 © Yazan Prof.Dr.Cumali AKTOLUN | Yayın Nisan 2013 | 23,322 Okuyucu
TİROİD HASTALIKLARINDA SİGARA KULLANIMI SAKINCALIDIR

Tiroit Hastaları Dikkat! Sigarayı Derhal Bırakın.

Sigara içmek, vücutta bir çok hastalığa neden olmaktadır. Özellikle akciğer kanseri, mide kanseri, mesane kanseri, yemek borusu (ösefagus) kanseri, ağız içi kanserleri, astım ve kalp hastalıkları ilk sırada sayılan sigaraya bağlı hastalıklardır.

Ancak, son yıllarda sigara ile tiroid hastalıkları arasında ciddi ilişkiler olduğu nortaya çıkmıştır. Şahsi klinik tecrübelerim de bu yöndedir. Özellikle tiroidit, yani tiroid iltihabı, Haşimoto hastalığı, zehirli guatr, hipertiroidi ile sigara arasında yakın bir ilişki mevcuttur.

Tiroid kanseri tanısı koyduğumuz hastalar sigarayı hemen bırakabiliyor. Sigara içenlerde tiroid antikorlarını düşürmek neredeyse imkansız hale geliyor. Sigara içenlerde haşimoto hastalığı daha sık görülüyor. Haşimoto hastalığının nedeni, tiroide karşı vücudumuzun ürettiği antikorlardır. Bunlara oto-antikor diyoruz. Bu oto-antikorlar, hamile kadında, bebek için de ayrı risk teşkil ediyor. Yüksek oto-antikorlar, bir kadının hamile kalma ihtimalini de düşürüyor.

Son yıllarda, Haşimoto hastalığı ile tiroit papiller kanseri arasında ciddi bir ilişki ortaya konuldu. Şöyle ki; papiller kanseri olanlarda görülen nodüllerin tiroid papiller kanserine dönüşme ihtimali daha yüksek. Papiller kanser saptanan hastaların çoğunda tiroit antikorlarının yüksek bulunması yüksek bir olasılık.

Tiroid oto-antikorları, tiroid bezesine zarar vererek harabiyete nedne oluyor ve sonuçta haşimoto hastalığında görülen hipotiroidi meydana geliyor. Bu harabiyet maalesef geri dönmüyor.

Zehirli gautr yani Graves hastalığı veya diğer adıyla hipertiroidizmde görülen gözün öne doğru çıkması (egzoftalmi) sigara içenlerde daha sık görülen bir durum.

Bu kadar zararı olan bir ürünü tüketmeniz, sadece sigara üreticilerinin işine yarar, size de zarar.

Hipertiroidi, hipertiroidizm, hipertroidi, hipertroidizm; hipotiroidi, hipotiroidizm, hipotroidi aynı anlamda kullanılmaktadır; aynı şekilde tiroid, troid, tiroit ve troit; guatr, guatır, guvatr ve guvatır kelimeleri de aynı anlamda kullanıldığı gibi.

Sigara içmenin bu hastalıklara neden olup olmadığı halen tartışılmaktadır. Ancak, kesin olan bir şey var ki; sigara içenlerde tiroid iltihapları (Haşimoto hastalığı) ve zehirli guatr (hipertiroidi, Graves hastalığı) tedavisi çok gecikmekte, güçleşmekte ve hatta bazen imkansız hale gelmektedir.

Sigara içen hastalarda; gerek zehirli guatrda gerekse tiroid iltihaplarında (örneğin Haşimoto hastalığında) önemli bir rol oynayan tiroid oto-antikorlarının tedavi ile düşmesi neredeyse imkansızdır. Bu hastalarda sigara bırakıldıktan bir süre sonra tedaviye daha olumlu sonuç alınabilmektedir.

Unutmamak gerekir ki tiroid iltihapları tiroid papiller kanseri gelişimi için bir zemin oluşturmaktadır (tiroid iltihabı olanlarda olanlarda tiroid papiller kanseri daha sık görülmektedir).

Tiroid hastalarında şişmanlık ve kolesterol sorunu daha sık görüldüğü de ayrı bir gerçektir. Sigara içen tiroid hastalarında özellikle hipotiroidlerde iyi kolesterol (HDL) düşüklüğü sık görülmektedir. Bu da kalp krizi riskini artırmaktadır.

Özellikle hamile tiroid hastalarında, sigara içmek 2 kat daha risklidir. İçtiğiniz sigara, sizde alışkanlık yapıyor, doğacak bebeğin de ileride sigara içme tiryakisi olma ihtimali artıyor. Hamilelikte sigara içenlerde bebekte doğum kilosu düşük olabiliyor. Bir de üstüne tiroid hastalığının bebek üzerine getireceği olası riskleri eklediğinizde durum daha ciddi bir hal alıyor.

Sigarının içinde, 3500 civarında kesin olarak tespit edilmiş kimyasal madee var. Bunun dışında henüz ismi konulmamış 4000 bin civarında daha kimyasal madde olduğu tahmin ediliyor. üstelik, sigara içinde radyoaktif polonyum gibi çok zararlı radyoaktif maddeler de var.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sigara ve Tiroit Hastalıkları, Tiroit Kanseri, Zehirli Guatr ve Haşimoto Hastalığı Arasında İlişki Var mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cumali AKTOLUN Fotoğraf
Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
İstanbul
Doktor "Nükleer Tıp"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un Yazıları
► Tiroidit-Tiroit Bezi İltihabı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Graves Hastalığı - Zehirli Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kas Güçsüzlüğü ve Zehirli Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipertiroidi (Zehirli Guatr) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipertiroidi-Zehirli Guatr Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sigara ve Tiroit Hastalıkları, Tiroit Kanseri, Zehirli Guatr ve Haşimoto Hastalığı Arasında İlişki Var mı?' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:21
Top