2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimi Nasıl Yetiştirebilirim?
MAKALE #10790 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ | Yayın Nisan 2013 | 10,555 Okuyucu
ARANAN KİŞİ OLMAK

Her geçen gün artan nüfus, hızla çoğalan bilgi ve gelişen teknoloji den dolayı profesyonel insanlara duyulan ihtiyaç artmaktadır. Eskiden her konuda az çok bilgisi olan insanlar popülerdi. İnsanlar veya kurumlar bu her konuda bilgisi olan insanlara ihtiyaç duyar onlara danışırlardı. Oysa günümüzde en az bir konuda tam olarak uzmanlaşmış insanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Nüfus çoğaldıkça gereksinimlerde artmaktadır. Bu da yeni iş sahalarına yeni mesleklerin doğmasına sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu yeni meslekler uzmanlığı gerektirmektedir. Dolayısıyla hayata atılan veya atılmak üzere olan bireylerin mutlaka en az bir meslekte uzmanlaşması gerekmektedir. Çünkü vasıfsız insanlar gündelik işlerde ya da ayak işlerinde çalıştırılmaktadırlar. İş sahasının çok olmasından dolayı alanında uzmanlaşmış bireyler mutlaka bir yerde iş bulurlar. Şirketler, Üniversiteler, Bakanlıklar, Özel Kuruluşlar, sanayideki iş yeri sahipleri gibi bütün kurum ve kuruluşlar alanında uzmanlara iş vermektedir.

Hayata hazırlanırken hayat felsefesi farklı olan birkaç kişiden küçük kesitler. Ahmet küçük yaşta motor tamircinin yanında başladı çalışmaya. Ustasını çok iyi izliyor, yaptığı işlerde sürekli kendisine danışıyordu. Müşterileri memnun etmenin yollarını öğreniyor ve bunları uyguluyordu. Birkaç yıl sonra müşteriler Ahmet usta olduğu için o işyerine gelmeye başlamışlardı. O ve ustası bunun farkındaydı. Kendisini işinde ispatladıktan sonra ustası iki alternatif sunar kendisine. Ya burada çalışmasına yüksek ücret ve sigortalı olarak devam edecek ya da isterse kendi işini kurabilecekti. Düşündü çok iyi bir geliri yoktu. Kendi işini kuramayacaktı. Büyük bir şirkette çalışıp daha sonra buna karar verecekti. Öylede yaptı. Önce büyük şirketlerden birinde çalışmaya başladı. Yıllar sonra iş yerinden ve gelirinden memnun olduğundan aynı yerde çalışmaya devam etme kararı verdi. Onun gibi ustasının yanında kaynakçılık işine başlayan Enver daha çok kaytarmaya arkadaşlarıyla dışarı çıkmaya çalışıyordu. Ustasının verdiği işleri baştan savma yapıyordu. Müşterilerle ustasını karşı karşıya bırakıyordu. Birkaç yıl aynı tavır ve davranışlarının devam etmesinden dolayı işine son verildi. Bülent orta düzeyde bir üniversitede okuyordu. Derslerine zamanında çalışıyor boş zamanlarında dil kursuna giderek dil öğreniyordu. 4 yıllık fakülteyi ortalamanın üzerinde puanla ve ileri düzeyde İngilizce ile bitirdi. Mezun olduğu yıl ABD de bir üniversite ile irtibata geçip mastır yapmak üzere oraya gitti. Mastırını bitirip orada bir özel şirkette çalışmaya başladı. Şimdi üniversite mezunu kendini yetiştirmiş bir kızla evlenmek üzere. Oğuz ise Üniversite sınavında başarılı bir performans sergileyip iyi bir üniversiteye yerişleşmesine rağmen üniversite yıllarını gezmek, yemek içmek ve arkadaşlara takılmakla geçirdi. 4 yıllık fakülteyi 6 yılda bitirebildi. Okul düşük notla bitiren oğuzun mastır başvurusunu üniversitesi kabul etmedi. Düşük ücretle küçük bir işletmede çalışmak durumunda kaldı.
Günümüzde ne iş yapıyorsak güzel yapmalı, üretken olmalı ve insanlarla iyi iletişim içinde olmalıyız. Baştan savma iş yapan, monotonluğu aşamayan ve özellikle insanlarla sağlıklı iletişim kuramayanla kimse çalışmak istemez. Biz kendimizi yetiştirmeli hangi bölümde okuyor, hangi işte çalışıyorsak çalışalım üretken olmalı ve işin hakkını vermeliyiz. Böylece o işte aranan kişi olma özelliğini taşımış oluruz. Aranan kişi mutlu olmaya daha yakındır. Çalıştığımız insanlar, kurum yöneticileri, müşterileride bizimle çalışmaktan kıvanç duyarlar. Bütün bunların yanında bu güzel gidişatınızı kıskanan, hazmedemeyen kompleksli insanlar sizinle uğraşacak belki de iftiralarla küçük düşürmeye çalışacaklar. Ancak unutmayınız ki altın ne kadar çamura toza, toprağa batırılsa batırılsın. Değerinden bir şey kaybetmez. Siz yolunuza devam etmelisiniz.
Günümüzde aranan kişi olabilmek için;
Ne iş yapıyorsanız yapın o işi önemseyin,
Farklı fikirler üretin, orijinal olun,
En az bir dili konuşup, -anlaşacak seviye de öğrenin,
İnsanlara karşı güler yüzlü olun,
İnsanlara değer verin,
İnsanları kıskanma yerine onları takdir edin,
İnsanlara hesap sormak için değil, çözüme yardımcı olmak için konuşun,
Az tv izleyip, Çok kitap okuyun,

Mutlu bir hayat dileğiyle…

İsmail KOÇ
Uzman Psikolojik Danışman
Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendimi Nasıl Yetiştirebilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail KOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsmail KOÇ'un Makaleleri
► Kendimi Değiştiriyorum Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kendimi Değersiz Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendimi Nasıl Yetiştirebilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Online Terapi Nedir? Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:49
Top