2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergen Cinselliği
MAKALE #10804 © Yazan Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2013 | 6,754 Okuyucu
Ergen cinselliği hakkında duyduklarımızın büyük çoğunluğu ergen hamileliği ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgilidir. Bunlar önemli konular olmakla birlikte cinselliğin, ergen gelişiminin normal bir parçası olduğu gerçeği ile ilgili bakış açısını kaybetmemek gerekir (Santrock, 2012).

Ergenlik döneminde, ergeni cinsel gelişim açısından pek çok yeni ve zorlu görev beklemektedir. Değişen bedenine ve cinsel açıdan olgunlaşan bedenin işlevlerine uyum sağlama, cinsel tutum ve değerlerin belirginleşmesi, cinsel davranışlarda bulunma, cinsellikle ilgili duygu, tutum ve yaşantılarının entegrasyonunu sağlama bu görevler arasında sayılabilir. Ergen bu gelişimsel görevlerini yerine getirirken yaşadığı sosyal ve kültürel çevreden büyük oranda etkilenmektedir (Siyez, 2010).

Ergenlik döneminde filizlenmeye başlayan cinsellik, çocukluk döneminden yetişkinliğe geçişin bir başlangıç noktası olarak görünmektedir. Ergen cinselliği, ergenin kendi cinsel kimliği ile bütünleşmesini gösteren ve normal gelişimin parçası olan karşı cinsten hoşlanma, flört etme isteği gibi çok sayıda duygu ve davranışı içermektedir. Ergenlikte cinsellik geniş etkilere sahip önemli bir olaydır. Yetişkin fiziksel olgunluğuna ulaşma ve ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişmesi gibi fiziksel değişikliklerin görülmesi ve cinsel dürtünün artması bu durumun nedenlerinden biridir. Ergenlikte cinselliğin öneminin artması yalnızca erinliğin sonucu değildir. Ergenliğin bilişsel değişiklikleri de cinselliğin doğasındaki değişimlerde bir ölçüde rol oynar. Bu değişiklikler nedeni ile keşfedilen yeni duygular birçok ergen için şaşkınlık ve kaygı kaynağı olabilir. Akranların etkisi, ebeveynlerin değerleri, ahlaki ve dini inançlar, ergenlik ve cinsellik konusundaki yargılar karşı cinsten arkadaş edinme ile ilgili baskıları içeren sosyal faktörlerde ergenin cinselliğe yönelmesinin nedenlerindendir (Gander ve Gardiner, 2004; Siyez, 2010; Steinberg, 2007; Temel ve Aksoy, 2001).

Ergenin gelişiminde kızlar ve erkekler arasındaki cinsel deneyimler çok önemli bir adımdır. Ancak genellikle bu dönemde cinsel deneyimlere çekingenlik ve beceriksizlik duyguları eşlik eder. Gençler arkadaşlarının genellikle kendilerinden daha çok bilgiye sahip olduklarına inanırlar ve deneyim eksikliklerinden dolayı cinsel deneyimlerden çekinirler. Kız ve erkek ergenlerin cinsel etkinlikleri benzer olmakla birlikte beklenti ve tutumları birbirinden farklıdır. Kızlar cinselliği başlangıçtan itibaren romantizm, aşk, duygusallık gibi kavramlarla iç içedir. Erkekler özellikle ergenlik yıllarında cinsel deneyimi, duygusal romantik ilişkiden ayrı tutarlar. Erkekler cinsel zevke odaklanırken, kızlar cinsel deneyim sürecine ve romantik ilişkinin niteliğine dikkat ederler (Karabekiroğlu, 2009; Uğurel Şemin, 1992; Temel ve Aksoy, 2001).

Ergenlikte cinsel deneyimlerin içeriğini araştıran çalışmalar, özellikle yaş açısından kültürel farklar olsa da ergenlerin cinsel deneyime doğrudan cinsel ilişki ile başlamadıklarını, çeşitli evrelerden geçerek karşı cinsle giderek artan bir yakınlık içine girdiklerini gösterir. Aslında erinliğin başladığı ilk yıllarda biyolojik gelişim doğrultusunda ergenler kendi cinsiyetindeki akranlarıyla yoğun ilişki ve etkileşim içinde olurlar. Bu yıllarda hızla gelişen beden ve artan hormon düzeyi ergeni bir ölçüde hazırlıksız yakalar (Karabekiroğlu, 2009).

Ergenlik döneminde hem cinsel içerikli düşünceler hem de cinsel aktiviteler artma eğilimi göstermektedir. Ergenler fantezi ve kendini uyarmadan farklı formdaki cinsel ilişkilere kadar çok geniş bir spektruma yayılan çok sayıda cinsel davranışta bulunmaktadır. Erotik fanteziler, ergenlikte en yaygın olarak görülen cinsel davranışlardır. Erotik fanteziler, bir yandan ergenin cinsel olarak uyarılmasını ve cinsel gereksinimlerini ifade etmesini sağlarken; diğer yandan ergenin cinsel arzuları ve yönelimine ilişkin iç görü kazanmasına yardımcı olur ve cinsel yaşam ile ilgili prova yapma fırsatı sağlar (Siyez, 2010).

Ergenlik döneminde sıklıkla karşılaşılan bir diğer cinsel davranış ise mastürbasyondur. Mastürbasyon da fanteziler gibi ergenin cinselliğini güvenli ve özel bir ortamda ifade etmesine olanak sağlar. Ayrıca ergenler, cinsel ilişkide bulunmanın dışında fiziksel olarak yakınlaşmayı içeren çeşitli davranışlarda bulunurlar. Öpüşme, partnerinin bedenine sürtünme, partnerinin cinsel bölgesine dokunma bu davranışlar arasında sayılabilir (Siyez, 2010).

Pek çok ergenin ilk cinsel ilişkisinin gönüllü olarak gerçekleşmediği bildirilmektedir. Ebeveynleri veya başka yetişkinler tarafından denetlenmeyen ergenlerin daha erken yaşta cinsel ilişkiye girdikleri belirtilmektedir. Erken yaşta fiziksel gelişim gösteren ve arkadaşları arasında popüler olan ergenlerinde daha erken yaşta karşı cinsle cinsel deneyim yaşadıkları bilinmektedir. Tek ebeveynli ergenlerden özellikle kızlarda daha erken yaşta cinsel deneyim yaşamaktadırlar. Ayrıca arkadaşları cinsel olarak aktif ergenler de cinsel olarak daha aktiftir. Ancak yapılan araştırmalar bir arada ele alındığında hormonların ve bireysel özelliklerin etkisine nazaran toplumsal ve kültürel etkenlerin cinsel ilişkiye girmede daha önemli olduğu vurgulanmaktadır. Ergene karşı tutumlarında kuralları net koyan, bağımsızlığı destekleyen, denetimi de yeterince uygulayan ebeveynlere sahip ergenlerin erken yaşta cinsel olarak etkin olmadıkları, gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açabilecek riskli cinsel davranışlara daha az girdikleri belirtilmektedir (Karabekiroğlu, 2009; Steinberg, 2007).

Kaynakça
Gander, M. J., Gardiner H. W. (2004). Çocuk ve Ergen Gelisimi. B. Onur (Ed). Ankara: İmge Yayınevi.
Karabekiroğlu, K. (2009). Anne-Babalar İçin Ergen Ruh Sağlığı Rehberi. İstanbul: Say Yayınları.
Santrock, J. W. (2012). Ergenlik. Çeviri Editörü: D. M. Siyez. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, Ankara.
Siyez, D. M. (2010). Ergenlerde Problem Davranışlar Okul Temelli Önleme Çalışmaları İle İlgili Uygulama Örnekleri. Ankara: Pegem Akademi.
Steinberg, L. (2007). Adolescence (Çev: F. Çok.). USA: Mcgraw Hill Companies.
Temel, Z. F. ve Aksoy, A. B. (2001). Ergen ve Gelişimi Yetişkinliğe İlk Adım. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergen Cinselliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Barışcan ÖZTÜRK Fotoğraf
Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Çocuk ve Ergen Cinselliği Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Kadın Cinselliği Psk.Meltem BİLGİCİ
► Cinselliği Konuşmak Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Erkeklik ve Erkek Cinselliği Psk.Dila HOTLAR
► Çocuklarla Cinselliği Konuşmak Psk.Başak TANRIVERDİ
► Erkek Cinselliği Reddederse Psk.Gülüm BACANAK
► Çocuklara Cinselliği Anlatmak ÇOK OKUNUYOR Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergen Cinselliği' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:40
Top