2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimi Değiştiriyorum
MAKALE #10807 © Yazan Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK | Yayın Nisan 2013 | 7,090 Okuyucu
Yeniden başlasaydım eğer, kendimi sevmeyi öğrenirdim önce. Önemsemeyi, değer vermeyi öğrenir, kıymetini bilirdim kendimin. Kendimi zayıf ve güçlü yanlarımı olduğu gibi kabul eder, kendimle barış imzalardım. Yetersiz ve çaresiz hissetmez, kendime güvenmeyi öğrenirdim. Hatalarım, başarısızlıklarım karşısında pes etmez, kendime güvenmeyi öğrenirdim. Yapamam, başaramam diye kendimi engellemek, başarısızlığa mahkûm etmek yerine, denerim, elimden geleni yaparım der, başlardım.
Sabırlı olmayı öğrenerek dayanıklılığımı artırırdım. Sabrın mutluluk kapısının anahtarı olduğunu hatırlar, aceleci ve saldırgan olanın hep kaybedeceğini unutmazdım. Beni rahatsız eden bir davranış karşısında, duygularımın etkisi ile hemen karşılık vermez, önce bir düşünürdüm.

Hoşgörüyü öğrenirdim sonra. Önce kendimin sonra başkalarının hatalarına karşı bağışlayıcı olurdum. Çirkin sözler ve kaba davranışlarla hayatı zehir etmez, kimsenin dünyasını daraltmazdım. Benimki daha doğru, daha geçerli demeden dinler, anlamaya çalışır, dünyamı başkalarının görüş ve deneyimleri ile zenginleştirirdim. Arkadaşlarıma, komşularıma selam vermeye üşenmez, görmezden gelmezdim. Düşünceleri, inançları, yaşam tarzları farklı insanları dışlamaz, benim gibi olmayanını reddetmezdim. Mevlana’nın dediği gibi: “Sevgide güneş gibi, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi, hataları örtmede gece gibi, tevazuda toprak gibi, öfkede ölü gibi “ olmak için ne gerekiyorsa yapardım.

Yeniden başlasaydım eğer doğaya ve insanlara zücaciye dükkanına girmiş filler gibi davranmaz, saygı duyardım. Bana yapılmasından keyif almayacağım hiçbir şeyi başkalarına da yapmaz, ölçülü, seviyeli, nazik olurdum. Kimseyi değiştirmeye çalışmaz, varlıklarını olduğu gibi kabul ederdim. Jose Marti’nin “Gerçek insan başkasının yüzünde patlayan tokadı kendi suratında duyan insandır” sözünü hiç unutmaz, kendimi karşımdakinin yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlayabilmek için empati becerilerimi geliştirirdim.

İnsanların temsil ettikleri şeye değil, kendilerine saygı duyardım. Hiç kimsenin hak ve özgürlüğünü ihlal etmez, duygu ve düşüncelerine önem verirdim. Sahip olduklarımı hoyratça tüketip, değersizleştirmez, daha çoğuna sahip olayım diye koştururken, sevdiklerimi ve sevenlerimi ihmal etmezdim.

Yeniden başlasaydım eğer, adil olur, hakkaniyetten ayrılmazdım. Hakkı olanın hakkını bana zararı dokunacak olsa bile sahibine verirdim. Beyazıyla, pembesiyle, kendimi avutmaz, hayatıma yalan sokmazdım. Doğruluk ve dürüstlük ışığı ile aydınlanır, etrafıma aynı ışığı yayardım.

Gücümün yettiğince yardımsever olurdum. Başkası yapsın diye beklemeden, ihtiyacı olana, hiçbir karşılık ya da kişisel fayda gözetmeksizin destekte bulunurdum. Yardıma muhtaç inanların karşılaştıkları zorlukların yükünü taşımalarını kolaylaştırmaya çalışırdım. Hesap kitap yapmadan, güç duruma düşenin yanında olurdum. Hasta olanın, yasta kalanın can yoldaşı olurdum.

Hayatın keyfini çıkarmayı öğrenirdim. Yaşamın bana sunduğu fırsatların, güzelliklerin farkında olur, onlardan yararlanırdım.

Ben artık unuttuğum değerlere sahip çıkmak, huzurlu insanlar grubuna dahil olmak istiyorum. Ve… Bu gün başlıyorum. Ya siz? Siz ne zaman başlıyorsunuz?
Hayallerinize giden tüm yolların açık olması dileğiyle...

İlksen Güzelcik Psikolojik Danışman
Yazan
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendimi Değiştiriyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in Makaleleri
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kendimi Değersiz Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kendimi Nasıl Yetiştirebilirim? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendimi Değiştiriyorum' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kim Korkar Sınavdan Mayıs 2011
► Okulda Başarı Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top