2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ve Bakıcı Seçimi
MAKALE #10808 © Yazan Uzm.Psk.Deniz YILMAZ | Yayın Nisan 2013 | 3,522 Okuyucu
Ülkemizde doğum sonrası yasal izin sürelerinde iyileştirmeye gidilmiş olsa da ayrılma kaygısının en üst düzeyde olduğu bu dönemde, bu kaygıya eşlik eden bir de çocuğun kimin tarafından bakılacağı sorusu gündeme gelmektedir. Hamilelik ve doğum sonrası annede yaşanan hormonel değişiklikler ayrılık kaygısını daha da arttırırken bir de koruma güdüsünü de daha belirginleştirmektedir.

Tabii ayrılık kaygısı sadece anne tarafından hissedilen bir duygu değildir. Aslında anneden çok daha fazla bebek tarafından hissedilir. Bu nedenle bir bakıcı ile anlaşma yapıldıktan sonra çocuğun hemen bakıcı ile yalnız bırakılmaması gerekir. Çocuklar özellikle erken yaşlarda yoğun olarak ayrılık kaygısı yaşarlar. Bu bağlamda ebeveynlerin bir anda ortadan kaybolması, çocuğa sevilmediği ve istenmediği duygusunu yaşatır. Tabii bu duyguyu yaşayan çocuk ise sergilediği davranış örüntüleri sonucu hem anneyi hem de bakıcıyı fazlasıyla yıpratır. Bütün bunlar dikkate alındığında, çalışan anne çocuğunu bakıcıya teslim etmeden önce mutlaka bir geçiş dönemi planlamalıdır. Bu geçiş dönemi şu demektir; Çocuğun bakıcı ile baş başa bırakılmasından önce çocuk, anne ve bakıcı en az 1 hafta beraber vakit geçirmelidir. Ve bu dönemde çocuğa süreç hakkında mutlaka doğru söylenmeli, bilgi saklanmamalıdır.
Bakıcı seçimi konusu ise çok titiz hareket edilmesi gereken bir konudur. Bakıcı, iletişime açık, sorumluluk alabilen, zaman zaman hata da yapabileceğini kabul eden, sabırlı, duygularını, özellikle sevgisini göstermesini becerebilen ve kendini geliştirmeye açık bir kişi olması gerekmektedir. Her ne kadar bakıcının çocuk gelişimi konusunda eğitim alması tercih nedeni olsa da zorunluluk değildir. Bakıcı, çocuklar ile vakit geçirmesini seven, sabırlı, hem anne ve baba hem de çocuk ile iletişimi nitelikli kuran ve çocuğunuz için sorumluluğu paylaşan biri olması önemlidir. Yani çocuğun gelişimi konusunda anne ve babanın yükünü hafifletmelidir.

Çocuğun bakıcı ile birlikte kalmaya başlamasından sonra, eğer çocuk bakıcısı ile bir sorun yaşıyorsa bunu ebeveynine bir şekilde belli edecektir. Çocuğun duygusal durumu, hal, hareket ve tutumlarından anlaşılabilir. Bu nedenle iyi bir gözlemci olan anne ve babalar çocuğunun bir sorun yaşayıp yaşamadığını gözlem yaparak anlayabilecektir. Fakat unutulmaması gereken önemli bir nokta şudur; Çocuk gelişimi süresince zaten sorun yaşayacaktır. Dolayısıyla bir sıkıntı olduğunu düşündüğünüzde, bunun bakıcıdan kaynaklandığı sonucuna hemen varmadan ve sorgulayıcı bir dil kullanmadan bakıcı ile konuşmanız önerilir. Fakat çocuğunuzun huzursuzluğu artıyor ve bu huzursuz olma durumu uzun sürüyorsa tedbir almak gerekebilir.

Olayın bir de bakıcı çerçevesinden bakıldığında görülen yüzünü de unutmamak gerekir. Bir çocuğun sorumluluğunu almak oldukça zor bir durumken, bakıcı bir de işvereni olan ebeveyni de memnun etmek zorundadır. Çocukların hali hazırda zaten fazlasıyla hareketli oldukları da düşünüldüğünde bakıcının işi daha da zor görünmektedir. Bu nedenle çocuğun başına herhangi bir olay geldiğinde anne ve baba bakıcının içinde bulunduğu duruma empati yapabilmeli ve süreci iyi yönetmelidir.

Bir de çok önemli olan bir husus da, bakıcıların sürekli değişiyor olmasıdır. Kimi zaman taşınma, iş değişikliği gibi zorunlu nedenler kimi zaman ailelerin bakıcıyı değiştirmek istemesi nedeni ile bakıcı ve çocuğun yolları ayrılır. Fakat bu ayrılık çocuğunuzun bazı sorunlar yaşamasına neden olabilir. Şunu unutmamak gerekir ki henüz yaşı küçük olan bir çocuk için sürekli yeni biri ile tanışmak ve onunla güven ilişkisi kurmak zordur. Ve o yaştaki çocuk, bakıcı ile ayrılmasının kendisinden kaynaklandığını düşünerek suçluluk duygusunu yaşayabileceği gibi sevilmeyen ve istenmeyen biri olduğunu da düşünebilir. Bu durum da çocuğun özgüvenini düşürebilir ve kendine güvensiz biri olarak hayatına devam edebilir. Bu nedenle bu ve benzeri bir durum yaşayıp, çocuğun dengesini bozmak yerine, bakıcı ile beklentiler konusunda göreve başlamadan önce kararlı bir şekilde konuşmak önemlidir. Bu durum hem iletişim kanallarını da açacaktır. Bu vesileyle bakıcı, ailenin hassasiyetlerini önceden öğrenmiş olacak ve ne yapıp ne yapmaması gerektiğini bilecektir. Bunun yanı sıra anne ve babanın bakıcı ile kuracağı iletişimde saygı son derece önemlidir. Bakıcı ile kurulan nitelikli iletişim, bakıcının çocuğa ve eve olan bağlılığını arttıracaktır. Bunun yanı sıra, anne ve babası tarafından saygı durulmayan bir bakıcıya çocuk da saygı duymayacak ve bu durum da evde çocuğun olumsuz pek çok davranış sergilemesine ve aslında mutsuz olmasına neden olacaktır.

Ve son olarak bakıcının denetiminin nasıl yapılacağı noktasına değinilmesi gerekmektedir. Ebeveynin gündüz evde olmadığı dönemde, çocukları ile bütün gün vakit geçiren bakıcının neler yaptığı elbette ki anne ve baba için son derece önemlidir. Ebeveyn, eve kamera sistemi kurabilir, akşam eve geldiğinde bakıcıya, sorguya çeken bir görevli gibi davranabilir ve hatta bakıcı ile konuştuktan sonra bir de bu durumu çocuğuna sorabilir. Bu tür bir davranış, evde bütün gün nelerin yaşandığını öğrenmek için son derece mantıklı gibi görünse de aslında ciddi bir hatadır. Çünkü anne ve babasının bu şekilde davrandığını gören çocuğun dünyayı kendisi için son derece güvensiz bir yer olarak görmesi ve bu duruma ikna olması muhtemeldir. Ve çocuğun aldığı mesaj, insanların kesinlikle güvenilmez varlıklar olduğu ve kesinlikle her zaman takip edilmesi gerektiğidir. Bunun yanında bir yetişkin tarafından sürekli takip edilme durumu çocuğun bağımsızlaşması önünde büyük engeldir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar ve Bakıcı Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz YILMAZ
Zonguldak
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'ın Makaleleri
► Bakıcı Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklar ve Meslek Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklar ve Arkadaş Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuğunuza Bakıcı Seçerken… Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Çocuklarda Bakıcı Sendromu Nedir? Psk.Göksu GÖKTAŞ TELMAÇ
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ve Bakıcı Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Performans Kaygısı Nedir? Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top