2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarısız Burun Ameliyatlarının Nedenleri ve Revizyon Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler
MAKALE #10823 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Nisan 2013 | 22,147 Okuyucu
BAŞARISIZ BURUN AMELİYATLARININ NEDENLERİ VE REVİZYON CERRAHİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER


Revizyon (düzeltme)burun estetiği, yapılan ancak şekil ve fonksiyon olarak başarılı olmayan önceki ameliyatları düzeltmek amacıyla yapılır. Bu tür ameliyatların özelliği şudur ; bozulmuş anatomik yapıdan dolayı, ilk ameliyatlara oranla istenilen şekil her zaman tam olarak yakalanamayabilir.


Revizyon burun ameliyatları her geçen gün daha fazla olarak karşımıza çıkıyor.Genellikle; 'Sadece ucunu yapalım' veya 'İçini yapmışken dışını da biraz düzeltelim' diyerek iyi niyetle ancak yarım olarak yapılan ameliyatlar sonucunda revizyon ameliyata ihtiyaç duyuyoruz.


Ameliyatın başarılı olmamasının birkaç nedeni vardır. Revizyon nedeni doktora, hastaya veya her iki tarafın elinde olmayan sebeplere bağlı olabilir.


Bir başka önemli noktada, kaç defa revizyon yapılabileceğidir.Dünyada bu durumu araştırırsanız, literatürde 12 - 13 kez ameliyat yapılan vakalar vardır. Tabii ki bunlar sıra dışı vakalardır. Her ameliyatla birlikte başarı şansı azalır. Genel olarak birkaç revizyon müdahalesinden sonra durumun düzelmesi gerekir. Revizyon gerektiren durumlarda problemin nerede olduğunun iyi bilinmesi gerekir. Çünkü bu bir bilmece gibidir. Çözümünü bilmeden ameliyata girişmemek gerekir. Yanlış her müdahale, düzeltme işlemini daha da zorlaştıracaktır.Bu nedenle işinin ehli,bu konuda başarılı doktorları bulmak zorundasınız tabii burnunuz sizin için değerliyse.


Burun ameliyatlarından sonra nefes almak zorlaşır mı?


Normalde hayır. Ancak bazen ameliyatlardan sonra burun içinde kanat yapışıklıkları veya burun kanadı çökmelerinden dolayı nefes almada zorluk baş gösterebilir. Bu durum da yaklaşık 15-20 dakikalık bir müdahale ile düzeltilebilir.

Burun ucu düşmesi nedir?



Bazen burun ucunun ortasındaki kıkırdağın çok çıkarılması sonucunda desteğini yitiren burun ucunun öne doğru düştüğü görülebilmektedir. Bu duruma eskiden daha sık rastlanırdı.Ancak şimdi buna daha fazla dikkat edilmektedir. Gelişen teknikler sayesinde cerrahlar burun ucu düşmesine daha fazla önem vermekte ve önlemini ameliyat sırasında almaya çalışmaktadır.


Revizyon ameliyatı burnun en çok hangi bölgesi için yapılmaktadır?


Revizyon ameliyatlarına ihtiyaç gösteren burun kısmı, genellikle burun ucu olmaktadır. Çünkü burun ucu kıkırdak yapısının esneklik ve dayanma kapasitesine çok dikkat edilmelidir.Kıkırdak, yapı itibariyle hem itme hem de çökme özelliğine sahiptir.
Burun Estetiği ameliyatının amacı doğal görünen ve estetik olduğu belli olmayan
bir burun yaratmaktır. Bu ameliyat olduğunuz halde burnunuzun görünümünde
hala memnun değilseniz veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız düzeltme
ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.



Biraz önce bahsettiğimiz gibi; daha önce burun ameliyatı olmuş bir hasta, burnunun yeni görünümünden memnun değilse veya nefes almakta sorun yaşıyorsa, bu hastaya uygulanacak burun ameliyatına düzeltme burun ameliyatı (rinoplasti revizyon ameliyatı) deniyor. Böyle bir durumda öncelikle ilk burun ameliyatınızı yapan doktorla iletişime geçerek durumunuzu bildirmelisiniz. Doktorunuzun bu konudaki yaklaşıma göre düzeltme burun ameliyatını yine aynı doktorunuza yaptırabilir veya farklı doktorlardan bu konuda fikir alabilirsiniz.


Ancak dikkat ! her doktor burun estetiğinde standart bir tecrübeye sahip olabilirki ; bu da oldukça deneyim isteyen zor bir süreçtir aslında.revizyon yani düzeltme cerrahisi ise çok çok daha zor ve cerrahı oldukça zorlayan bir ameliyattır.Bu nedenle ikinci kez bıçak altına yatacağınız zaman,kafanızda çok az şüphe dahi varsa ikinci yada üçüncü görüşleri almanızda fayda var derim.


Burun ameliyatınızın üzerinden en az bir yıl geçtiyse ve aşağıdakilere benzer durumları yaşıyorsanız, ameliyatı gerçekleştiren doktorunuza bu konuda danışarak, düzeltme ameliyatının gerekli olup olmadığı konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Burun kanatlarında belirgin asimetri varsa, yani burun deliklerinizin boyutu birbirinden çok farklıysa
  • Burun ucunuz olması gerekenden çok daha ince, sıkıştırılmış gibi görünüyorsa (mandal burun deformitesi de denilebilir )
  • Burun ucunuz aşırı kaldırılmışsa ve burun delikleriniz çok net görülüyorsa
  • Burun ucunda düşme varsa
  • Burnunuzun üst ve alt kısımları arasında belirgin uyumsuzluk varsa
  • Nefes almakta zorlanıyorsanız
Düzeltme burun ameliyatları hasta açısından normal burun ameliyatından çok farklı olmasa da, doktor açısından daha uğraştırıcı olabilir ve daha uzun sürebilir. Gerekli görülüyorsa, birinci ameliyattan en az bir yıl sonra düzeltme ameliyatı uygulanabilir
Burun estetiği ameliyatı öncesinde burun içinde burun tıkanıklığı yaratabilecek nedenler mutlaka araştırılmalı ve ameliyat sırasında bunlar mutlaka düzeltilmelidir. Eğer ameliyat sonrasında 6 ay geçtiği halde,burun tıkanıklığı şikayeti varsa ,bu hastalar mutlaka burun tıkanıklığı nedenleri açısından araştırılmalı ve burun içine gereken müdahale yapılmalıdır.

Peki burun ameliyatı olmasına rağmen bir hasta niçin revizyona ihtiyaç duyar ?yanlış yapılan yada atlanan bazı şeyler var mıdır ?



Bu sorunun cevabını objektif gözle aradığımızda; eğer hastanın kıkırdak kemik ve burun cilt yapısındaki sorundan kaynaklanmayan yani tamamen ilk ameliyata bağlı bir düzeltme söz konusu ise bu durum;


İlk ameliyat sırasında hastanın orta burun direği olan septumdaki deviasyonların düzeltilmemesi yani,sadece burnun dış kısmının yapılması, İlk ameliyatta hastanın büyümüş olan burun etlerine yönelik bir girişimde bulunulmaması, Ameliyat öncesinde hastada var olan burun allerjisi ve kronik sinüzit gibi burun problemlerin atlanması,
Ameliyatta burun solunumunun en önemli kısmı olan valv bölgesine yani burun orta çatısına güçlendirme yapılmamış olması, Hatta bu bölgeden aşırı kıkırdak çıkarılması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.



Başarılı bir burun ameliyatı için değişmez altın kural şudur; Hekim tarafından hastanın burnu iyi analiz edilmeli ve mevcut problemlerin adı tam olarak tespit edilmelidir. Heleki düzeltme ameliyatlarında bu çok daha önemlidir. Dolayısıyla burundaki problemler üzerinde ayrıntılı şekilde düşünülmelidir. Çünkü problemin ve rahatsızlığın tanısını doğru şekilde koyabilmek çözümün temelidir.


Hastalarımın görüşmede bana sorduğu soruları ve cevaplarımı sizlere yardımcı olabilmek için maddeler halinde yazman istiyorum.


- Daha önce fonksiyonel estetik burun ameliyatı oldum, istenilen sonucu alamadım, mutsuzum.İkinci ameliyat daha mı kolaydır yoksa daha mı zordur? En erken ne zaman ameliyat olabilirim?


Ne kadar sorunlu olursa olsun, gerekirse ikinci bir ameliyatla sorun çözülebilir. Ek bir zorluğu yoktur. Birinci ameliyattan en erken altı aydan sonra yapılmalıdır.


- Düzeltme ameliyatı için bazen kıkırdak almanız gerekebiliyor,bu durumda gerekli kıkırdak nereden alınıyor?



İlk tercihimiz burun içindeki kıkırdakları kullanmak. Ancak çoğu zaman bunlar birinci ameliyatta kullanıldığı için başka yerlerden kıkırdak almak gerekebiliyor. Böyle durumlarda kulak veya kaburgadan kıkırdak almayı tercih ediyoruz.


- Kulağımdan kıkırdak alınmasının bana bir zararı var mı?


Çoğunlukla hastaları"Doktor bey burnu düzeltirken kulaktan da olmayalım! Yaptığınız işlem kulağımın şeklini bozmasın!" sözleriyle kaygılarını dile getirirler. Önceki olumsuz deneyimlerinin de katkısı vardır bu kaygılarında. Ancak kulaktan kıkırdak alma işlemi kulağın ne şeklini ne de fonksiyonlarını bozar. Kulağın arka tarafından alındığı için görülen bir dikiş izi de olmaz.


- Kaburgadan hangi durumlarda kıkırdak alınıyor?


Eğer burunda çok fazla kıkırdak ve kemik kaybı varsa kulaktan alınan kıkırdak yetmez Bu durumda kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir.


- Bazen kalçadan kemik alınıp burnun tamir edildiğini duyuyorum.



Tanıdığım hiçbir meslektaşımda böyle bir uygulama yapmadı. Bilimsel yayınlardan da anlaşıldığı gibi kalçadan alınan kemikler burunda uzun dönem kalmıyor.


- Vücudumun her hangi bir yerinden kıkırdak alınmasını istemiyorum. Silikon veya başka sentetik bir materyal ile burnum onarılabilir mi?


Burunda sentetik madde kullanılması çok tartışmalıdır. Sık sık enfeksiyona yol açması,vücudun sentetik maddeyi kabul etmeyip atma ihtimali gibi sakıncaları sebebiyle ben tercih etmiyorum. Ancak kadavra kıkırdağı kullanılabilir bir materyal olabilir
Genellikle Asya ülkelerinde çok kullanılan sentetik materyaller Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde sık kullanılmaz

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarısız Burun Ameliyatlarının Nedenleri ve Revizyon Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Başarısız Bel Cerrahisi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Revizyon Burun Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kürtajla İlgili Merak Edilenler Op.Dr.Şenay AYCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarısız Burun Ameliyatlarının Nedenleri ve Revizyon Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top