2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oks Sınavına 2 Hafta Kaldı; Beslenmeye Dikkat!!!
MAKALE #1083 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Mayıs 2008 | 5,325 Okuyucu

OKS sınavına 2 hafta kaldı. Hem ailelerde hem de çocuklarda heyecan dorukta. Hala tempolu bir şekilde sınava hazırlanan çocuklarımız bütün bir yılın yorgunluğunu üzerlerinde taşıyorlar. Ama bir müddet daha dişlerini sıkıp son hazırlıkları tamamlamalılar. Eksik bilgileri tamamlama için son şans: bu günler!

Yorulan beden ve beyinlerin daha dinç bir şekilde çalışmaya devam etmesi için SAĞLIKLI BESLENME çok önemli.

Yeterli ve Dengeli beslenen bir öğrencinin beyin fonksiyonları ve algılama düzeyi çok daha iyidir. Doğru beslenen bir öğrencinin derslerdeki performansı çok daha yüksek, derse dikkatini verme süresi de çok daha uzundur.

OKS’ye hazırlanan öğrenciler nasıl beslenmeli?

1-) Ders çalışırken yüksek miktarda enerji harcayan öğrencilerin günlük enerji ihtiyaçları ortalama 2200-2500 kkal. civarlarındadır.

Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemde bulunan 14-15 yaş grubu OKS çocuklarının fiziksel aktiviteleri düşük seviyede olmakla beraber (Günlerinin büyük bir kısmını okulda ve kursta oturarak geçirdiklerinden) beyinsel aktiviteleri oldukça yüksek seviyelerdedir.

Günlük gereken enerji miktarına ilişkin bu değerler ortalama değerlerdir. Fiziksel aktiviteye bağlı olarak enerji gereksiniminde artma veya azalma görülebilir.

2-) Yeterli ve dengeli beslenmek için 3 ana öğünü kesinlikle ihmal etmemelilerdir. Bu öğünlerin arasında 3, 4 veya 5 ara öğün mutlaka yapılmalı.

Örneğin öğünler şöyle olsun:
1- Kalkınca içilen 1 bardak süt (1. ara öğün)
2-Kahvaltı (1. ana öğün)
3-Kuru meyve ve kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz gibi) Ama tabi miktarlarda aşırıya kaçmadan.(2. ara öğün)
4-Öğle yemeği (2. ana öğün)
5-1 adet tost veya sandviç+ayran (3. ara öğün)
6-1 meyve veya 1 bardak meyve suyu(4.ara öğün)
7-Akşam yemeği (3. ana öğün)
8-2 porsiyon taze meyve+1 bardak süt (5. ara öğün)
Not: Ara öğünlerdeki besinler ve miktarları örnek olarak verilmiştir.

3-) Her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalı.

Kahvaltı yapan okul çocuklarında dikkat ve konsantrasyonun arttığı, dolayısıyla okul başarısının yükseldiği yapılan çalışmalarda görülmektedir.
Dengeli bir kahvaltı nasıl olmalı?
§ Yumurta (En kaliteli protein kaynağı),
§ Peynir (En başta kalsiyum ve protein kaynağı),
§ Domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeler (C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve yüksek posa içermesi sebebiyle bu besinlerin kahvaltıda tüketilmesi çok önemli.)
§ Zeytin (Kaliteli yağ ve enerji kaynağı)
§ Bal, pekmez, reçel, marmelat gibi besinler (Bu besinler enerji kaynağı olması bakımından kahvaltıda bir miktar tüketilmeli

Dengeli bir kahvaltı nasıl olmalı?

Yumurta, Peynir ,Domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeler , Zeytin, Bal, pekmez, reçel, marmelat gibi besinleri içermeli.

4-) Öğle yemeklerinde kantinlerden değil; okul yemekhanelerinden beslenilmeli.

Okul kantinlerinden ya da okul çevresinden satın alınan besinlerin besleyici değeri çok düşüktür. Özellikle bu dönemde bu tarz gıdalardan uzak durulmalıdır. Okulda yemekhaneniz yoksa evden yemek getirmek çok daha mantıklı olacaktır.

5-) Öğle ve akşam yemeklerinde tabağınızda 4 besin grubundan da en az 1 besin yer almalı.


1. Et grubundan besinin bulunması

Et Grubu
Bu grupta kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi et ürünlerinin dışında yumurta, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek gibi besinler), yağlı tohumlar (ceviz, fındık, fıstık gibi) da yer almaktadır.
Et grubunda yer alan besinler Proteinden; Demir(Fe), Çinko(Zn), Fosfor(P), Magnezyum(Mg) gibi minerallerden; B6, B12, B1 ve A vitaminlerinden ve Posadan (kurubaklagiller için geçerli) oldukça zengindir.
Protein ve yağın etteki oranı ve yağın cinsi etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişmektedir.
Örneğin; yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Balıklarda ise doymamış yağ oranı daha yüksektir ve vücudumuz için elzem olan omega-3 yağ asitlerini oldukça yüksek miktarda içerirler.

2. Ekmek ve tahıl grubundan besinin bulunması
Ekmek ve Tahıl Grubu
En temel besin grubudur.
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Bu grupta yer alan tahıl ve tahıl ürünleri; vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağları içermeleri nedeniyle sağlık açısından oldukça önemli besinlerdir.
Tahıllardaki proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte (bitkisel protein olması sebebiyle) kurubaklagiller, et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi istenilen şekilde arttırılabilir.
Tahıllar grubundan tercih edeceğimiz en doğru besinler; tam taneli tahıllar olmalıdır.
Tam taneli tahılların içinde bulunan B1, B6, B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli mineraller yeterli beslenmenin sağlanmasında çok önemlidir.
Tahıllar, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en zengin kaynağıdır.
Tahıl tanelerinin yağının da E vitamininden zengin olduğu unutulmamalıdır.


3. Meyve ya da sebze bulunması

Meyve/Sebze Grubu
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır. İçeriklerinin büyük bir bölümünü su oluşturur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine katkıları azdır.
Fakat; meyve ve sebzeler, mineraller, vitaminler ve posa bakımından oldukça zengindirler. F
olik asit, A vitaminin ön ögesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikleri çeşitli miktarlarda içerirler.
Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı besinler de sebzeler ve meyvelerdir


4. Süt ve yoğurt grubu besinlerden bulunması

Süt Grubu
Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinlerdir. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin ögesini içerirler.
Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapı taşıdır ve sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar.
Tüketilmesi önerilen miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir.
Sütte bulunan kalsiyumun büyük çoğunluğu vücut tarafından kullanılabilir bu nedenle kalsiyumun en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir.


6-) Gün içinde ortalama 2 lt. su tüketilmeli.
Genellikle su ihtiyacımız gün içerisinde besinlerden sağladığımız enerjiye göre değişkenlik göstermektedir. Aldığımız kalori miktarı kadar su tüketmeliyiz. (Yani 1500 kal. enerji veren bir diyet tüketiyorsak; su gereksinimimiz de ortalama 1, 5 lt. dir).


7-) Ders çalışırken atıştırma alışkanlığı mevcutsa iyi seçimler yapılmalı.
Taze veya kuru meyveler, fındık-badem-ceviz gibi yağlı tohumlar, süt, yoğurt, sütlü tatlı, dondurma gibi besinler atıştırmalık olarak seçeceğiniz besinler arasında yerini almalıdır.


8-) Gaz yapıcı özellikteki besinlerden kaçınılmalı.
Bunlar: brüksel lahanası, pırasa, salatalık gibi sebzeler; erik, çilek gibi meyveler; kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek gibi kuru baklagiller…
Önerim; sizi rahatsız eden/gaz şikâyetine neden olan yiyecekleri tespit etmeniz ve bu besinleri bu süre zarfında tüketmemeniz olacaktır.

Verimli dersler ve şimdiden bol şans diliyorum…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oks Sınavına 2 Hafta Kaldı; Beslenmeye Dikkat!!!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Hafta Sonu ve Tatil Günlerinde Diyet Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Oks Sınavına 2 Hafta Kaldı; Beslenmeye Dikkat!!!' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:28
Top