2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği (Rinoplasti)
MAKALE #10853 © Yazan Op.Dr.Ahmet Tuna EREN | Yayın Mayıs 2013 | 6,114 Okuyucu
Rinoplasti ameliyatı ile burnun görünümünü estetik ölçülere ve yüzün diğer kısımlarına uyumlu hale getirmek amaçlanır. Bu amaçla, burnun şekli değiştirilirken burun fonksiyonlarına zarar vermemek ve hatta varsa solunum problemlerini de düzeltmek önemlidir.

Burun ameliyatı olmak için hangi yaş uygundur:
Rinoplasti için önerilen en erken yaş, burun büyümesinin tamamlandığı yaşlarıdır. Biz, kızlarda 17, erkeklerde 18 yaşı uygun buluyoruz. Daha ileri yaşlardaki kişilerde kararı etkileyen yaştan ziyade sağlık durumudur.

Rinoplasti için uygun durumlar:
-Burnunuzda çarpıklık veya yamukluk var ise,
-Burnunuz yüzünüz için çok büyükse
-Burnunuzun ön görüntüsünde çöküntü varsa
-Burnunuzun önden görüntüsü çok genişse
-Burun ucunuz sarkık ise,
-Burun ucunuz kalın ve geniş ise,
-Önceki bir kaza burnunuzda asimetriye neden oldu ise,
-Burnunuzda nefes almanızı engelleyen tıkanma var ise.

Ameliyat öcesi değerlendirme:
Başarılı bir estetik burun ameliyatı için ameliyat öncesi doğru analiz ve planlama yapılmalı, ameliyat esnasında planlanan değişimler doğru teknikler kullanılarak gerçekleştirilmeli ve ameliyat sonrası yara iyileşme döneminde de ek sorunlar yaşanmamalıdır. Tüm bu aşamalardan sorunsuz geçmek için doktor yeterince eğitimli ve deneyimli olmalı, olası sorunları ve sonuçları öngörebilmelidir. Diğer taraftan doktorun kontrol edemediği burun derisinin yapısı, hastanın yara iyileşme özellikleri ve ameliyat sonrası önerilere uyuncu da çok önemlidir.

Bariz ameliyat hatalarını bir kenara bırakırsak, estetik burun ameliyatından memnun olmayan çoğu hastanın burun görünümünde ciddi sorunların olmadığı ancak hastanın ameliyat sonrası süreçten ve sonuçtan farklı beklentiler içinde olduğu ve sonucu kabullenecek ruhsal yapıda olmadığı görülmektedir. Gerekli olan eğitim ve
deneyim ameliyat kadar bu tür hastaların ameliyat
öncesi belirlenmesi ve ameliyatın reddedilmesi için de gereklidir.

Burun ameliyatı hangi koşullarda yapılmalıdır?
Burun ameliyatları tam teşekküllü ve steril ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında yapılmalıdır. Buruna küçük, kısmi müdahaleler lokal anestezi altında yapılabilir.

Ameliyat aşaması:
Genel anestezi uygulandıktan sonra, burun ve çevresi antisieptik solusyonla temizlenir. Ameliyat yaklaşık 1 saat civarında sürer Bazen ameliyat esnasında bazı işlemler tekrar tekrar denenerek en iyi sonucu yakalamak önemlidir. Ameliyat sonunda burun üzerine, ödemi ve kanamayı kontrol etmek, buruna yeniden verilen şekli muhafaza etmek amacıyla plastik veya alçı kalıp konur. Burun içerisine ise, yapılan ameliyatın niteliğine ve cerrahın tercihine göre, normal tampon veya içinden hava geçişine izin veren silikon tamponlar konur. Bazen de burun içerisine hiç tampon konmaz.

Ameliyat sonrası iyileşme:
Ameliyat sonrası bir çok hasta ağrı olmadığını söylemekte ancak hafif bir ağrı olabilir. İlk gün sızıntı şeklindeki kanamalar normaldir.Göz etrafındakii morluk ve şişmeyi azaltmak için baş hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk uygulamanız yeterli olacaktır.Bez tamponlar sıklıkla birinci günde alınır. Burun alçısı sıklıkla ameliyatın birinci haftasında alınır, hastanın şişlik durumuna göre ikinci alçı yapılabir veya bir hafta süreyle bandaj uygulanır. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik zamanla geriler, bazıları aylarca surer.

Normal iyileşme, kesin sonucun farkedilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar bazen aylar sürebilir.

Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki gün içinde ayağa kalkacak olsanızda plastik cerrahınız normal rutin yaşamınıza yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun iyileşmeye müsade etmek için koşmak, yüzmek ve hatta öne eğilmek gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine göre değişir, 10 gün uygun bir zamandır.

Morluğunuz olduysa örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsade edilir. Bununla birlikte cerrahlar vakalarını ameliyattan sonra birkaç hafta sert ovmayı gerektirecek kozmetik malzemelerin kullanımından kaçınmalarını önerirler. Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir

Ameliyatınızı takip eden aylarda, burnunuzu güneş ışığından korumanız gerekmektedir. Güneş koruyucu kremler kullanmanız cildinizi korumanız için önemlidir.eğer hasta gözlük kullanıyorya 2,5 aydan sonra kullanabilir

Sonuçları olumlu etkileyen faktörler:
Hastanın sorunsuz yara iyileşmesi, daha önceden ameliyat geçirmemiş olması,burun derisinin inceliği, kıkırdaklarının güçlü olması, burun ucunun ince olması, burun ile yüz arasında büyük oransızlıklar olmaması, ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine ve bakıma iyi uyulması sonuçları olumlu etkiler.

Sonuçları olumsuz etkileyen faktörler:
Hastanın kötü yara iyileşmesi, burun derisinin kalın, seboreik olması, kıkırdakların zayıf olması, burun ucunun kalın olması, burun ile yüz arasında büyük uyumsuzluklar olması, ameliyat sonrası bakıma iyi uymaması, daha önce ameliyat geçirmiş olması, ameliyatta yeni baştan büyük bir müdahale ile kaburga ve kulak kıkırdak aşılamasına gerek görülmesi, ameliyatlı derinin sağlıksız olması, ameliyatlı derinin sert, skarlı ve tedaviye zorluk verecek derecede bozuk olması sonuçları olumsuz etkiler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği (Rinoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet Tuna EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet Tuna EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Tuna EREN Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet Tuna EREN
Kayseri
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet Tuna EREN'in Makaleleri
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Hakan GENCE
► Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti) Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği (Rinoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:21
Top