2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
MAKALE #10866 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Mayıs 2013 | 4,324 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZUN SINAVLARA KAYGI DUYMADAN GİRMESİ MÜMKÜN

Günümüzde giderek sayıları artan sınavlar (SBS, LYS, KPSS, YDS, ALES,…) nedeniyle çocuklarınızı küçük yaştan itibaren dersanelere, özel derslere yollamak zorunda kalıyorsunuz. Öğrenciler, sürekli birileriyle ve kendileriyle yarış halindeler.

Bu yoğun tempo ve yarış düzenine bazı kişiler daha kolay adapte olurken, bazı kişiler ise bu yükün altında giderek artan stres nedeniyle kaygı nöbetlerine girebiliyorlar. Bu kaygı, onların var olan potansiyellerini açığa çıkarmalarını ve başarılı olmalarını engelleyen en büyük engeldir.

Sınavlarda başarısız olmanın en önemli nedenlerinden biri sınav sırasında aşırı kaygı duyulmasıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, az miktarda kaygı kişiyi yapacağı iş için motive edip performansını artırırken aşırı kaygı, kişinin motivasyonunu büyük ölçüde azaltıyor ve bu da performansını düşürüyor.

NEDEN SINAV KAYGISI YAŞANIR?

• Aile, öğretmenler ve tanıdıkların beklentilerini karşılayamama korkusu
• Doğru ders çalışma yöntemini bilmemek.
• Ders çalışmanın zor gelmesi ve dikkatin sürekli farklı şeylere kayması nedeniyle konuların gerisinde kalmak ve bundan dolayı kendini yeterli hissetmemek
• Kendi potansiyelinin farkında olmamak, kendini başkalarıyla kıyaslamak
• Sınav öncesinde ve sınav sırasında olumsuz düşüncelere kapılmak

ÇOCUĞUNUZDA SINAV KAYGISI OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

• Her sınav öncesinde çok huzursuz ve çaresiz hissediyorsa
• Sınav sırasında nefesinin sıkıştığını, ellerinin ayaklarının terleyip ve buz kestiğini dile getiriyorsa,
• Çok çalıştığı ve evde rahatça soru çözdüğü halde sınav sırasında istediği performansı gösteremiyorsa
• Aklından sürekli olarak “Yapamayacağım!” düşüncesi geçiyor ve bu olumsuz düşüncesini sürekli dile getiriyorsa
çocuğunuzda sınav kaygısı var demektir.

Sınav kaygısı, uzman yardımıyla birkaç seansta kolayca çözülebilecek bir problemdir!

Eğer çocuğunuzda yukarıdaki ve benzeri sıkıntılar olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurup destek almanız gerekir.

TEDAVİ SÜRECİ

1)Öğrenciyle birebir görüşmeler:

Çözüm için adım atmaya başlamadan önce, bir veya iki seans boyunca detaylı bir bilgi alma süreci yaşanıyor. Bu ilk seanslarda, öğrencinin kaygı anında yaşadığı fiziksel belirtiler, kendisiyle ilgili olumlu ve olumsuz fikirleri, kendisinden ve geleceğinden beklentileri, aile-okul-arkadaşlık ilişkileri, sizin ondan beklentilerinizi nasıl algıladığı ve sizin ona yönelik tutum ve davranışlarınızın onun hayatını ne şekilde etkilediği detaylıca öğreniliyor.

Kaygının en rahatsız edici yanı, bedensel yakınmalara yol açmasıdır. Terleme, kalp atışlarındaki değişiklikler, el ve ayakların soğuması, ellerde titreme, ağız kuruması vs. Kişi kaygı duyduğu süre boyunca bu belirtileri hisseder ve başka şeye odaklanmak ta zorluk çeker. Bu belirtilere odaklandıkça onlar daha da rahatsız edici hale gelir ve bir kısır döngüye dönüşerek içinden çıkılması zor bir süreç yaşanır. Bazı durumlarda, kaygı o kadar artar ki sınav sırasında bayılan öğrencilere de rastlanmaktadır.

Tedavi seanslarına başlandığında ilk olarak bu fiziksel belirtiler üzerinde durularak onları fark etme, değiştirme ve tamamen sona erdirme yöntemleri öğretiliyor. Bu sayede, öğrencinin bedensel işleyişi üzerinde KONTROL sahibi olması sağlanıyor.

Daha sonra, öğrencinin kaygıya yol açan düşünce hataları (Örneğin; “Ben beceriksizim” “Değesizim” “Asla başarılı olamayacağım” “Bu sınavda başarısız olursam ailem benden nefret edecek” “Sınavda kötü puan almak, benim değersiz bir insan olduğum anlamına gelir) tespit edilerek bunları değiştirecek yöntemler uygulanıyor.

Tedavi süreci bittiğinde, öğrenci onu kaygıya iten düşüncelerinin farkına varmış ve onları değiştirmiş oluyor. Ayrıca bedeninin kendi düşünceleri tarafından kontrol altında tutulabildiğini öğrenmiş ve deneyimlemiş olduğundan, ileriki dönemlerde de aynı kaygıyı tekrar yaşamadan rahatça sınavlara girebilecek birikimi olmuş oluyor.

2) Anne-baba görüşmeleri

Anne babayla, çocuklarının sınav kaygısına yönelik nasıl davranmaları gerektiği ve daha sonraki dönemde tekrar kaygı duymaması için neler yapabilecekleri hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Uzman Psikolog Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift Terapisi Eylül 2016
► Panik Atak Eylül 2016
► Vajinismus Aralık 2015
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2013
► Psikoterapide Hipnoz Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top