2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Suda Doğum
MAKALE #10892 © Yazan Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR | Yayın Mayıs 2013 | 4,430 Okuyucu
Suya Doğmak ...

Son dönemlerde bu konu ile ilgili olarak, az fikir sahibi olan bir kesim veya bu konu ile ilgili yeterince görüşü olmayanlar tarafından çok konuşuldu. Söz konusu olan aileye oryante edilmiş doğal doğum eylemlerinden birisidir. Merak edilen soruların bir kısmı;

Neden suda doğum?
Suda doğumun seyri nasıl?
Suda doğum güvenli mi?
Suda doğuma özel riskler var mı?
Suda doğuma özel faydalar var mı?


Bu soruların yanıtını bulabilmek için bu yazıyı hazırladık. Doğumun seyri, avantajları, muhtemel riskler ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi vermesi amaçlanmıştır. Yazının içeriği tıbbi bilgilendirme şeklindedir.

Eskiden olduğu gibi gebelik ve doğum ‘‘Allah verdi ve kontrol etme gücü bizde değil’’ olarak algılanmasından ziyade hayatın her aşamasında olduğu gibi olayın kaynağına ve olanın doğallığına iniliyor. Gebelik ve doğum etki edilebilir bir süreç olarak görülüp kadının kendisi tarafından en güçlü ve kolay şekilde yönlendirilebilir ve hayattaki en önemli süreçlerden biridir.

Eğer anne adayı önceden hazırlanabilirse çocuğunun doğumu çok güzel ve bilinçli olarak yaşanan bir an olabilir. Bu hizmetleri sunmak ve çeşitlilik konusunda kendini aşma ve kendi kararlarını verebilme fırsatı tanımak önemlidir.

Fizyolojik yani çok doğal olarak görünen eylem hastanelerde tıbbi olarak ve doktorlar tarafından kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır. Görüş maximum teknik yardımcı araçlarla kadına ve bebeğe maximum güveni sağlamak. Bununla beraber kadın doğrudan hasta rolüne sokulup, doğumun, gerçekleşmesi gereken aşamalarını yerine getirmesi beklentisi ile kişinin kendi hassasiyetleri ve beklentileri göz ardı edilir.

Bu süreçler artık geride kaldı ya da geride kalmış olmalı. Hedef kadının kendi arzuları ve vereceği kararlarla, rahat ve korkusuz bir atmosferde ağrılı bir eylem olarak kabul gören ‘‘doğum’’ korkusunu almaktır.

Bu amaçla değişik doğum imkânları şekillenmiştir ki geniş bir yelpazede kendisi için alternatifler içinde en rahat olan şekliyle bebeğini dünyaya getirebilsin. Bunlar:

Doğumun dik bir şekilde doğum taburesinde yapılması
Doğum halatı veya doğum basamakları yardımı ile ayakta nefes egzersizleri ile gerçekleştirme imkânı. Ayakta ve taburedeki doğumlar da yine bunların yardımı ile gerçekleşebilir.
Dört ayak pozisyonu denilen şekliyle eller ve dizler üzerindeyken doğum gerçekleşebilir.
Son olarak da her doğumhanede mevcut olan ve acil bir durum karşısında mutlaka hazırda tutulan ve doğumu devralacak ekibin hazır olduğu bir ortam mutlaka olmalıdır.
Suda doğum bu çerçevede çiftler için alternatif bir yol olarak sunulmaktadır.

Neden Suda Doğum?

İyi hissetme etkisi:

Su dişi bir elementtir. Yumuşaktır ve vücudunuzun ağırlığını taşır. Herkes sıcak ve uzun süren bir banyonun gevşetici etkisini ve verdiği rahatlığı bilir. Bu etki doğum hazırlığında da aynıdır ve gevşek ve yumuşak bir doğumu sağlar. Suyun ısısı tüm hatıraları uyarır ve doğum tecrübesinin ne kadar hassas, güzel ve biricik olduğunu yaşar.

Doğum havuzu normal küvetlerden 2 kat daha derin ve geniş bir alana sahiptir ve gebeler havuza girdiğinde ilk olarak kendilerini ne kadar serbest ve hafif hissettiklerine şaşırırlar. Sırf bu yüzden doğum havuzu karada doğumu düşünenlerde bile tercih edilebilir.

Ağrı giderici etki:

Suda doğumla ilgili bütün bilimsel çalışmalar aynı sonuca varır; kadın için en büyük avantajı ağrı giderici etkisidir. Suda kasılmalar daha hızlı ve güçlü gelseler de anne adaylarının buna tahammülleri artar. Suda gebeler hemen hemen her zaman gevşerler ve bu da ağrının hafif algılanmasını sağlar. Korku, gerilme ve ağrı döngüsü kırılır, ağrı tahammül edilebilir olur ve rahim ağzı daha kolay açılır.

Suyun kaldırma gücü sebebi ile kasılma sırasında ve aralarında en az ağrı hissedilir pozisyonu almak çok daha kolay gerçekleşir. Bebeğin ağırlığı da 10 da 9 azalır, bu yüzden doğum kanalını terk ederken aşağıya doğru bası daha az olur. Bunun yanında sıcak su yüksek Endorfin salınımına neden olur ki bu vücudun kendi ağrı kesicisidir ve ağrıya toleransı arttırır. Böylece suyun içinde daha az ağrı hissedilir ve geriye dönük olarak doğum macerası daha az sancılı olarak hatırlanır.

Sonuç: Suda doğumda ağrı kesiciye ihtiyaç azalır, çoğunlukla da hiç ihtiyaç hissedilmez.

Belirgin derecede daha az yırtık ve kesi ihtiyacı:

Dokular suyun içinde özellikle yumuşar ve elastikiyet kazanır ve bu da doğumda pelvik dokuyu korur. Daha önce sezaryen olmuş gebeler de su ile müthiş bir destek görürler. Nedbe dokusu yumuşar ve kayganlaşır. Suyun işleyişi ile doğal bir konuma döner. Suyun içinde hafiflemiş bebek ağırlığı ve cildin suya bağlı esneme gücü, doğum yırtığı veya kesi ihtiyacını azaltır.

Daha az kan kaybı:

Büyük çaplı bir araştırmada 3.617 suda doğum ve 5.901 karada doğum karşılaştırılmış ve suda doğumda ortalama olarak %35 daha az kan kaybı olduğu görülmüştür.

Fizyolojik etki:

Sıcak suyun gevşetici kaldırma gücü etkisi sebebi ile daha az stres hormonları salgılanır. Kalp atım hızını azaltır ve kan basıncını düşürür. Solunum düzenli ve yavaştır, vücut daha az oksijene ihtiyaç duyar. Rahim sıcak tutulur ve kramp ve yorgunluktan korunur. Doğum kanalı kasları gevşer. Böylece anne adayının gücü tükenmez ve bu güç doğumun 2.aşamasında, gerektiğinde kullanılır.

Kısa süren doğum eylemi:

Sıcak su kasılmaları uyarır. Bu sebeple anne adayları doğumun gerçekten başlayıp başlamadığını ayıramadığında, bir banyo testi önerilir. Suyun etkisi ile kasılmalar kuvvetleniyorsa doğum çok uzak değildir.
Suyun kasılmayı arttırıcı etkisi doğum süresini ölçülebilir bir şekilde azaltır. Bir araştırma suda doğumun en az 1 saat daha kısa sürdüğü yönündedir. Yine 1.600 suda doğum vakası üzerindeki çalışma 88 dakikalık bir fark görmüş, hem de açılma evresi olan 1.evrede.

Daha fazla hareket özgürlüğü:

Suyun kaldırma gücü etkisi ile de anne adaylarının havuz içinde daha rahat hareket edebildiklerinden bahsedilmişti. Bu sebeple de kasılmalar arası dinlenme daha kolay gerçekleşir ve yorgunluk azalır. Aynı zamanda kaldırma gücü etkisi ile kalkmak veya oturmak çok daha kolay ve rahattır.

Annenin hareket özgürlüğü bebeğe de hareket özgürlüğü tanır. Doğuma hazırlık kurslarında ailelere hangi hareketlerle bebeğe kendi katılımı ile doğum yolunda ilerlemesine izin verileceği öğretilir. Bu şekilde örneğin iri bebeklerin işbirliği ve dönüşleri ile doğum eylemini ve annenin kasılmalarını daha hafifletmesi sağlanabilir.

Bunun için bebek ayakları ile rahim duvarından iterek annenin ıkınmasına ihtiyaç bırakmaz. Kadın ne kadar az ıkınmaya ihtiyaç duyarsa o kadar az ağrı duyacak ve o kadar az yaralanma olacaktır. Suyun buna ilave etkisi olur çünkü ıkınma hissini azaltır.

Annenin gevşemesi bebek için de daha az stres demektir:

Bebek tarafından bakınca da suda doğum idealdir. Tüm doğum eylemi bebek için de daha az zorlayıcıdır çünkü annenin gevşekliği bebeğe daha az stres olarak yansıyıp rahatsız edici etki ve müdahaleler olup bebeğin doğum kanalına inişinde engelle karşılaşmamış olacaktır. Kendi doğum suyundan havuz suyuna geçişi yeryüzüne gelişinde işini oldukça kolaylaştıracaktır.

Suyun yerçekimi etkisi olmayacağı için bebeğini yardım olmadan kendi de alabilecektir. Suyun içinde düşemeyeceği için, su içinde yüzecek ve anneye doğru dönecektir. Bebek kalçalarına kadar doğduğu andan itibaren anne ile ilk göz temasını kurulabilmektedir. Bu su bebekleri anneleri için en güzel andır.

Bu müthiş bağlayıcı göz teması tecrübesi bir doğum reflexinin gerçekleşmesidir. Bebek anne karnındaki sudan adapte olduğu refleksler geliştirmiştir ve suda doğumda bu düzgün bir şekilde hayata geçer. Bunun için hislerine ihtiyacı var ki bunlar denge hissi, oryantasyon ve dokunma hissidir. Doğum kanalını terk eden bir bebeğe anne temas ettiğinde yüzünü ona döner ve göz teması kurar.

Pozitif bir deneyim:

Kendi başına verilmiş bir suda doğum kararı yine tek başına yaşayacağı güçlü bir deneyimdir.

Karada ve suda doğumun farkını tanımış olan kadınlar, havuzdaki doğum sürecini çoğunlukla çok daha keyifli ve korunaklı ve daha az zorlayıcı bulmuşlardır. Tartışmasız birçok kadın suda doğumu daha özgür bulmuşlardır.

Birlikte yaşamak:

Suda doğum, doğumu çok daha özel bir şekilde paylaşma imkânı sunar. Doğum havuzu izin verdiği sürece partner de havuza girip doğum deneyimine katılabilir. Her kadın bunu tercih etmese de yanında her an ihtiyaç halinde birinin olduğunu bilmesi büyük avantajdır.

Ayrıntılı bilgi için sudadogum.org adresini ziyaret ediniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Suda Doğum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur ŞENDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR'in Makaleleri
► Sezeryan ile Doğum Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Sezeryan ile Doğum Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Doğum ve Evreleri Dr.Nezih BERKSOY
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Suda Doğum' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kürtaj Mayıs 2013
► Kızlık Zarı ve Dikimi Mayıs 2013
► Genital Estetik Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:45
Top