2007'den Bugüne 92,872 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğu ve Beslenme Önerileri
MAKALE #10912 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Mayıs 2013 | 3,854 Okuyucu
Bahar yorgunluğu baharın gelişiyle vücudun mevsimin değişmiş olmasına verdiği fiziksel ve psikolojik tepkilerdir. Dengeli beslenememe, özellikle B ve C vitaminlerinin ve minerallerin alınamaması, yetersiz tiroit bezi salgısı, enfeksiyon hastalıkları, sigara, çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi gibi durumlar bahar yorgunluğu belirtilerini daha belirgin duruma getirmektedir. Bu mevsimsel ve geçici depresyon durumu fark edilip gerekli önlemler alınmazsa, ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu mevsimsel depresyon sonucu bitkinlik halsizlik ve çöküntü hissi oluşabilmektedir. Ekonomik kriz, hava kirliliği ve yoğun çalışma temposu gibi çevresel stres nedeniyle etkilenen vücudumuzun bahar aylarının gelmesiyle durumu daha da ağırlaşır. Genel bir bitkinlik ve isteksizlik, güçsüzlük ve yeterli enerjiye sahip olamama ve uykusuzluk kişinin yaşadığı diğer problemlerdir.

Hava durumunun aniden değişmesi ve ısının artmasına bağlı olarak vücudun adapte olabilmesi için adrenalin ve kortizol hormonları salınımı artmaktadır. Bahar ayının ve bol ve yoğun günes ile gelen rahatlama duygusuna, bu hormonlardan kaynaklanan stres ve gerginlik duygusu da eklenince insanda mevcut olan birçok hastalık da olumsuz yönde etkileniyor.
Kış boyunca vücuttaki miktarı hep yüksek kalan uyku düzenleyici ve iyi bir antioksidan olan melatonin hormonunun vücudumuz üzerindeki hareket kısıtlayıcı hakimiyeti, bahara adapte olmaya çalışan vücudumuzu yine olumsuz yönde etkiliyor.

Her zaman havada oluşan ve mevsimsel degisiklikler organizmayı olumsuz bir şekilde etkiler. Baharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve havada artan negatif yüklü iyonlar ve bu yükün taşınması esnasında oluşacak aksaklıklar mevsim degisikligi dönemlerinde sıkça karsımıza çıkarak bitkinlik belirtilerine ve hatta psikolojik problemlere yol açabilir. Büyük sehirlerde daha fazla olan elektrik yüküne kirlenmiş hava, çevresel ve sanayi atıkları ve trafik yoğunlugu eklenince vücuttaki bahar yorgunlugu belirtileri daha da kendini belli etmektedir.

Beslenme Önerileri
• Erkekler için günde 9 porsiyon, bayanlar için 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketilmeli.
• Haftada en az 2 kez balık tüketerek omega-3 alımınızı arttırın
• Özellikle kahvaltınızda ve diğer öğünlerinizde posalı ve lifli yiyeceklere önem verin
• Kayısı, erik,incir gibi kurutulmuş meyveler sindirim sisteminizi çalıştırdığından sizi rahatlatır ve toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar.
• C vitamini almayı unutmayın, C vitamini hem hareket kabiliyetinizi arttırır hem de bağ dokunuzu kuvvetlendirerek sağlıklı bir cilt görünümü sağlar.
• Özellikle üç beyaz dediğimiz un, şekere ve işlenmiş pirinç ten uzak durun. Bunları tükettiğiniz durumlarda ani şeker düşmeleri yaşayacağınızdan kendinizi daha da yorgun hissedeceksiniz.
• Diyet demirinizi artırmak için balık, tavuk ve sık olmamak şartıyla kırmızı et tüketiminizi arttırın. Özellikle badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketin ve ıspanak, maydonoz ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri tüketirken C vitamini alın, demir düzeyiniz artar kendinizi daha sağlıklı ve coşkulu hissedersiniz.
• Kızartarak ya da kavurarak pişirme yerine daha çok az su ile haşlama , fırın, ızgara ve buğulama yöntemlerini pişirme yöntemi olarak kullanın.
• Günde en az 2 kez 25 er dakika gün ışığına çıkın, balık, yumurta ve mantardan D vitamini almayı unutmayın. Yetersiz D vitamini seviyesi de kaslarınızda yorgunluk ve kramplar oluşturur
• B grubu vitaminlerinden zengin tam buğday ve çavdar gibi işlenmemiş tahıllardan yapılmış ekmekleri, makarnaları ve pilavları tüketmeye özen gösterin.
• En az 2 litre kadar sıvı tüketin. İçtiğiniz çay yada kahve aynı zamanda idrar söktürücü olduğundan vücudun sıvı dengesini bozarlar bu nedenle günde en fazla 1 fincan kadar kahve tüketebilirsiniz.
• Papatya ve ıhlamur çayları bahar yorgunluğunun sindirim sistemi ve halsizlik belirtilerini ortadan kaldırır. Çay gibi demleyerek içebilirsiniz.
• Sindirim kolaylaştırıcı olarak yemeklerden yarım saat sonra orta tempoda yürüyüşler yapmaya özen gösterin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Yorgunluğu ve Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Bahar Yorgunluğu Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğu ve Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:30
Top