2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğim Çok Ağlıyor, İnfantil Kolik mi?
MAKALE #10920 © Yazan Prof.Dr.Mehmet KANTAR | Yayın Mayıs 2013 | 5,250 Okuyucu

Bebekler acıkınca, altı kirlenince ve gazı olunca genellikle ağlarlar. Ancak bu ağlamalar uzun sürmez. Bebeğin istekleri yerine getirilince genelde biter.Bunun dışında, bir anda başlayan ve saatlerce süren bebek ağlamaları infantil kolik düşündürmelidir. Bu ağlama genelde akşam saatlerinde olur ve tekrarlayıcı özellik gösterir. Aşırı bebek ağlaması, aileyi günlerce uykusuz ve yorgun bırakır. Aslında kolikten en fazla etkilenen ailedir. Bebek-anne iletişimini bozar. Artan endişe ve kaygı düzeyi nedeniyle aileler tıbbi yardım almak için doktora veya hastanelere sıklıkla başvururlar. Nadiren bebek sarsılmış olarak da hekimin karşısına gelebilir.

İnfantil koliği olan bebekler 2 hafta ile 4 ay arasındaki bebeklerdir. Tanım olarak üç hafta süreyle haftada en az 3kez, 3 saatten fazla ağlayan bebeklerde infantil kolik düşünülmelidir. Tüm bebeklerin %5-30’unda görülür. Anne sütü alan bebeklerde olabildiği kadar, formül mama ile beslenen bebeklerde de gözlenebilir.

İnfantil koliğin nedeni bilinmemektedir. Gastrointestinal, psikososyal ve gelişimsel nedenlere bağlı oluşabileceği ileri sürülmüştür. Ağlama sırasında çocuğun yüzü kızarır,bacaklarını karnına çeker, ellerini sıkar. Ağlama sesi yüksek tonludur.

İnfantil kolik tanısı düşünülen bebeklerde aşırı gaz, idrar yolu iltihabı, kulak iltihabı,inek sütü proteini allerjisi, laktoz intoleransı , kabızlık, makatta çatlak, gastro özefagealreflü, santral sinir sistemi olayları gibi bebeği çok ağlatabilecek nedenler dışlanmış olmalıdır. Bunun için bebeğin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.

İnfantil koliğin bugün için bilinen etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Bir gaz ilacı olan simeticon damlanın yararı %10’dandaha fazla değildir. Kalın barsaklar içindeki iyi huylu bakteri florasını düzelten Lactobacillus reuteri gibi probiyotiklerden daha fazla yarar sağlanabileceği gösterilmiştir. Bugün için en etkili sayılabilecek bir yöntem olmakla beraber, bazı bebeklerde yararı olmaz.

Genel önlem olarak infantil kolikli bebeğe sahip annenin sigara içiyorsa, buna son vermesi gerekir. Ciddi stres yarattığı için infantil kolikli bebeği olan annenin sakin olması ve başka bakıcılarla ara sıra annenin yer değiştirmesi uygun olacaktır.

Bebeğin emzirilmesi veya emzik verilmesi de bebeği sakinleştirebilir. Bebeğin ele alınarak sırtüstü yerine yüzüstü ya da yan tutulması, kulağına şişt şeklinde seslenilmesi, hafif hafif sallanması da yararlı olabilir. Kanguru bakımı da denilen ten temasınında bebeği sakinleştirebileceği ileri sürülmüştür.

Bu tablo, besin allerjisi ile de karışabileceği için anne sütü alan kolikli bebeklerde 2 hafta süreyle annenin süt, yumurta, fıstık, soya, balık ve buğday gibi besinleri 2 hafta süreyle kesmesi önerilir. Formül süt ile beslenen ve anne sütü almayan bebeklerde de hidrolize, az laktozlu mamalar yararlı olabilir. Bunlar piyasada bulunmaktadır.

En çok merak edilen konu da, bitkisel çayların (papatya, rezene, melisa, kimyon, meyan,mine, vb) işe yarayıp yaramadığıdır. Bir kısım bebek karışım çaylardan yarar görebilmektedir. Ancak dozları standart değildir ve uzun dönemde bu karışımların bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etkisi olabilir.

İleriki yaşamında migren gelişen çocukların bebeklik dönemlerinde daha fazla infantil kolik geçirdikleri gözlenmiştir. Bu da olayın nörolojik boyutu olabileceğini ortaya koymaktadır.

Nedeni her ne olursa olsun, infantil kolik bebeğe zarar vermez. Dört aydan sonra kendi kendine sonlanır. Bu dönemde ailenin sakin olması ve hekim tavsiyelerine uyması önerilir.

(Yazardan izinsiz alıntı yapılamaz).

Prof. Dr. Mehmet Kantar

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğim Çok Ağlıyor, İnfantil Kolik mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet KANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet KANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KANTAR Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet KANTAR
İzmir
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet KANTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeğim Çok Ağlıyor, İnfantil Kolik mi?' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Öksürük Aralık 2012
► Çocuklar ve Kansızlık Kasım 2012
► Bebekte Diş Çıkarma ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Çocuğum Neden Kusuyor? ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:43
Top