2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Büyüyünce Ne Olmak İstersin? Her İnsanda Bir Cevher Vardır.
MAKALE #10940 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet KÖR | Yayın Mayıs 2013 | 5,712 Okuyucu
Okul öncesi ve okul çağı çocuklarına bu soruyu kaç kez sorduğumu hatırlamıyorum.Bu soruya karşılık aldığım tüm cevaplar beni gelişim kuramları, gelişimin ilkeleri arasında gezinti yapmaya sevk ediyor.


Gardner zekayı, yaşadığı topluma değerli kültürel ürünler katma gücü olarak tanımlamaktadır. Zekanın tek bir boyutta olmadığını, aksine her bireyin farklı derecelerde, çeşitli zekalara sahip olduğunu öne sürer. Bütün çocuklar bu zekâ türlerine çeşitli düzeylerde sahip olarak doğarlar, bu zekâ türlerinden bazılarına daha çok eğilimleri olabilir.”


Garder’ınç oklu zeka kuramı benim her çocukta bir cevher olduğu inancımı pekiştiriyor.
Evet cevher;krom,bakır,demir,gümüş,kömür,altın,elmas,pırlanta….
Kömür enerji verir,bakır onu iletir.Pırlanta, elmas değer taşır.
Sıcak ilgi eşliğinde kısa tanışmalardan sonra sorulan ‘’büyüyünce ne olmak istersin?’’ sorusu her yaştan çocuk için farklı ufukların perdesini aralayan bir yaşantı sunuyor. Ufkunu gösterecek puslu camın silinmesi ile önünde görebileceği manzaralar beliriyor. Gördüklerinden çoğu zaman emin olamasa da ileride(gelecekte)kendini bir şeylerin beklediğini fark ediyor.



2-3yaşlarında’’ büyüyünce ne olmak istersin? ’sorusuna verilen ‘’abi ,anne ,abla,baba’’ gibi cevaplar gelişim ve olgunlaşmaya bağlı olarak değişikliğe uğrayacaktır.
Ben öğretmen olmak istiyorum. Öğretmenimi çok seviyorum. Onun yaptığı gibi okuma yazma öğreteceğim. Hayatta lazım olacak bilgileri çocuklara vereceğim. Konuşmayı,problem çözmeyi, fedakarlığı…
’’Evet ben Tekin Abi gibi ekspertiz olacağım.Sigorta eksperliği tam bana göre.Tekin Abi güzel giyiniyor,bir çok insanla tanışıp konuşuyor. İyi para kazanıyor.’’
Kendilerine saygı duyulan, olduğu gibi kabul edilen, kullanabileceği fırsatlar sunulan,olumsuz eleştirilere maruz kalmamış, olumlu yönleri gözden hiç kaçırılmayan,demokratik anlayışı benimsemiş aile ortamında yetişen çocuklara konu başlığındaki soruyu yönelttiğimde aldığım cevaplar daha da farklı oluyor. ’Ben kadın doğum uzmanı olacağım’’ neden sorusunu eklediğimde ‘’çocukları çok seviyorum, onlarla vakit geçirmek çok zevkli’’ diye cevap alıyorum.
‘’Ben polis olmak istiyorum’’.
‘’Ne yapacaksın polis olunca?’’
‘’Hırsızları yakalayıp,onları hapse atacağım.’’
Aslında neden polis olmak istediğine dair sıraladığı bunlarla sınırlı değil bence.Kendisini korumasız,yetersiz hissetmesi,kendine güven duygusunun az olması,çevresinden hak ettiği ölçüde değer görmemesi,yaşamda sağlam bir zemine sahip olmamasının ifadesi şeklinde de düşünülebilir.
Maslow’un ihtiyaçlar piramidindeki sıralamayı tam bu esnada düşünmeden edemiyorum.yeme,içme uyku, barınma ve daha sonra kendini güvende hissetme,değerli görme,bir yere ait olma …..
Evet bir çocuğun ihtiyaçlarının karşılanma düzeyi geleceğe bakışını etkileyebilir.
Çocukların gelecek algısını, tüm gelişim alanlarındaki birikimleri şekillendirmektedir.
Çocuk her konuda olduğu gibi gelecekle ilgili bakışında da Ericsson’un Temel Güvene Karşı Güvensizlik evresinde belirttiği ‘’ben bana verilenim’ ’düşüncesi ile hareket etmektedir. Öğretmenlerin ve özellikle ebeveynlerin çocukla ilgili beklentilerini şekillendirirken bireysel farklılıkları dikkate almaları gerekmektedir. Kömürü enerji üretmek için,bakırı da üretilen enerjiyi iletmekte kullanabildiğimiz ölçüde çocuklarımızı geleceğe yönlendirmekte uygun yaklaşımı sergilemiş olacağız.
Son olarak yaşanmış bir örnek: Ders başarısı istenen düzeyde değildi. Ailesinin iyiniyetli sorgulama ve yardım gayretleri onu çok bunaltmıştı. Kırk gün sonra ailesi ve öğretmenleri gibi kendisi de deli olduğuna inanamaya başlamıştı .Kendini yetersizlik duygularına esir etmişti. Ama bir çıkış bulmalıydı. Kendini değerli kılacak ve iyi hissettirecek bir çıkış. Aslında o kadar da kötü olmadığını düşünüyordu. Bu dönemde kendini anlatma ve yaşadıklarını ifade etme çabası içinde boş kağıtlara döküyordu içini. Bir şeyler karalamaya başladı. İçinde bulunduğu bu fırtınalı dönemde sığınacağı tek liman görsel sanatlar dersi idi. Yaptığı çalışmalarla ilgili öğretmeninden aldığı ilk ve önemli geri dönütler onun hayatına yeni bir ivme kazandıracaktı. O aradığını aradığı da onu bulmuştu. Her şey bambaşkaydı artık. Yeterlilik ve başarının sadece okul derslerinden aldığı notlara endeksli olmadığının ispatıydı bu. Nihayet ulusal düzeyde resim yarışmasında(3-7 Nisan 2010 5.Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu Konferansı, Alihan BOZ)aldığı ikincilik , iki bin TL para ödülü ve hediye edilen dizüstü bilgisayar …Öğretmenin feraseti ve öğrencisine gösterdiği ilgi 7. sınıfta akademik başarısızlıktan dolayı tükenmişlik yaşayan bu öğrencideki cevheri ortaya çıkarmıştı.
Aslında ben de isterim
Emeklemeden koşmayı
Küçük bir oyun içinde
Önemli kişi olmayı
Bu şarkı sözleri anlatmak istediklerimin özetidir.
Çocuklarınızın tüm ihtiyaçlarını karşılamanız dileğiyle…

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► İnsanda Cinsel Tepkiler Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► İnsanda Öfke Duygusunun İşleyişi Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Büyüyünce Ne Olmak İstersin? Her İnsanda Bir Cevher Vardır.' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:20
Top