2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İğne Biyopsisi
MAKALE #10960 © Yazan Prof.Dr.Mehmet İNAL | Yayın Mayıs 2013 | 4,130 Okuyucu
Görüntüleme Eşliğinde İğne Biyopsisi

Vücudumuzdaki anormal bir durumun, bir şişlik veya kitlenin nedenini saptayıp teşhis koyulması için Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından yapılan bir tıbbi test’dir. Bu işlemde Girişimsel Radyolog’unuz 1 milimetreden daha ince kalınlıkta (0,7 mm) bir iğne ile bilgisayarlı tomografi veya ultrason eşliğinde anormal alana girer. Buradan şırınga ile örnek alarak mikroskop altında incelenmesi için Patoloji Uzmanına gönderir. Mikroskopik inceleme sonucunda anormalliğin ne olduğu (kanser, iyi huylu tumor, iltihap vs) ortaya koyulmaya çalışılır. Ancak bu tanıdan sonra hastalığınızın doğru tedavisi yapılabilir.

Görüntüleme eşliğinde iğne biyopsisi vücudumuzda "ciltten giriş yolu" güvenli ve mümkün olan tüm durumlarda yapılabilmektedir. Ancak hedefin boyutu, iç yapısı, damarlanma özellikleri ve erişilebilirlik gibi bazı teknik değerlendirmelerin biyopsi öncesinde Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin, "akciğerde leke" saptanan hastanın bilgisayarlı göğüs tomografisinin biyopsiyi yapacak olan Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından görülüp işlemin yapılıp yapılamayacağı yönünden değerlendirilmesi şarttır.

Her organ veya kitleye iğne biyopsisi yapmak uygun değildir. Uygunluk yönünden değerlendirmenin deneyimli bir Girişimsel Radyolog tarafından yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde hasta zaman kaybedip teşhisi gecikebilir.
İğne biyopsisleri genellikle iki çeşittir. İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB) en sık uygulanan biyopsi türüdür. Ancak bazı organ tümörlerinde Tru-cut Biyopsi (Kopartma Biyopsisi) denilen biyopsi yapılamsı gerekmektedir. Bu iki tür biyopsinin hasta yönünden riskleri de çok farklılıklar göstermektedir.

Biyopsi türü, kitlenin vücuttaki yeri, kitlenin yapısı ne olursa olsun her biyopside bazı riskler sözkonusudur. Bu riskler içinde kanama, istenmeyen organ zararlanmaları, enfeksiyon gibi genel riskler sözkonusudur. Bir de bunlara ek olarak hastanın girilecek organı, kitlenin yeri veya iç özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak çok daha farklı riskler de sözkonusu olabilmektedir.

Her hastada farklı olan bu riskler dışında, iğne biyopsisinden elde edilen materyalin mikroskopik incelemesi (eğer yeterli sayıda hücre veya yeterli kalite ve miktarda doku örneği yoksa) kesin bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda işlemin ikinci, hatta üçüncü kez bile yapılabileceğinin önceden bilinmesi gereklidir. İğne ile içine girilmiş olan kitleden şırınga ile çekilerek elde olunan parçanın mikroskopik incelemesinden sonuç alınamaması ve işlemin tekrarlanması yaklaşık 5 hastadan birinde karşımıza çıkabilmektedir.

En önemlisi ise işlemi yapacak olan doktorun deneyimi'dir. Aynı araç sürücülüğünde olduğu gibi 3-5 yıllık şöforle 20-30 yıllık şöforun deneyimi nasıl farklıysa bu işlemi az yapmış olan doktorla çok sayıda ve çeşitli biyopsi yapmış olan doktorun deneyimi bir olamaz. Risk her zaman var olmakla birlikte, deneyim arttıkça risk azalır. İğne biyopsisini yapacak olan doktorun deneyimi kadar, alınmış olan parçanın mikroskop altında değerlendirmesini yapacak olan Patoloji Uzmanının deneyimi de çok önemlidir. Aksi takdirde tüm risklere rağmen, içerisine çok zorlukla girilmiş bir tümörün biyopsi sonucundan verim alınamayabilir. Kısacası parçayı alan Girişimsel Radyoloğun deneyimi kadar bunu mikroskop altında değerlendirecek olan Patoloğun deneyimi de oldukça önemlidir. Bu iki ayaktan birisi aksarsa biyopsinizin sonuçsuz kalması neredeyse kaçınılmazdır.

Her hastanın işlemi kendi içinde farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle de gerek biyopsiden sonuç alınması gerekse de işlemin riskleri her hastada farklılıklar gösterir. Her hastanın durumu bu yönden bakıldığında özeldir.

Görüntüleme eşliğinde biyopsi yapılması planlanan hastaların işlemi yapacak olan Girişimsel Radyoloji Uzmanı'nın deneyimini sorgulamasını ve doktoruyla kendi durumunu detaylı olarak görüşmesini ve işlemin risklerini sorgulamasını öneririm.
Sağlıklı günler dileklerimle,

Prof. Dr. Mehmet İnal
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İğne Biyopsisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet İNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet İNAL Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet İNAL
Adana
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın Yazıları
► Omurga İğne Biyopsisi Prof.Dr.Mehmet İNAL
► Tiroid İğne Biyopsisi Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Guatr Biyopsisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tıroıd -Guatr Biyopsisi Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İğne Biyopsisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurga İğne Biyopsisi Haziran 2013
◊ Yaptığım Girişimler Mayıs 2013
◊ Girişimsel Radyoloji Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:45
Top