2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hasta Dostu Ameliyatlar (Minimal İnvaziv Cerrahi Teknikler) (Laparoskopi, Histeroskopi)
MAKALE #10982 © Yazan Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU | Yayın Mayıs 2013 | 4,237 Okuyucu
HASTA DOSTU AMELİYATLAR
(MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ TEKNİKLER) (LAPAROSKOPİ, HİSTEROSKOPİ)

Son yıllarda birçok tıbbi alanda kullanılan endoskopik yöntemlerde amaç özel kameralarla girilerek büyük kesiler açılmadan operasyonları gerçekleştirmektir. İlk yıllarda oldukça pahallı olan ve uzun operasyon saatleri gerektiren bu teknikler artık kullanılan aletlerin giderek yaygınlaşması ile ucuzlamış, hekimlerin deneyim kazanması ile ameliyat süreleri de kısalmıştır. Halk arasında ' kansız ameliyat ' olarak da bilinen endoskopik yöntemlerden jinekoloji alanında histeroskopi ( rahim içine kamera ile girilmesi) ve laparoskopi ( karın içi organların kamera ile izlenmesi) ile yapılan operasyonlar giderek daha fazla sayıda uygulanan operasyonlar olmuştur. Yara yerlerinin küçük olması, hastanede kalış süresinin azlması, kan kaybı ve ameliyat sonrası ağrının az olması diğer avantajlarıdır.

Histeroskopi:

Rahim ağzı ve rahim içini döşeyen dokunun endoskop yardımı ile incelenmesi Histereskopi olarak adlandırılmaktadır. Bu amaçla kullanılan alet birkaç milimetre çapında bir tüp, buna bağlı ışık kaynağı ve kameradan oluşmaktadır. Rahim ağzından ilerleyerek rahimin içine kadar yerleştirilen bu tüp yardımıyla görüntü kamera vasıtasıyla monitöre aktarılmaktadır. Bu görüntü, işlem esnasında hasta tarafından da izlenebilmektedir. Bu tüpün içinden geçebilecek şekilde tasarlanmış milimetrik cerrahi aletlerle basit cerrahi işlemleri yapmak mümkün olabilmektedir.
Rahim içi dokusunu (endometrium) incelemeye yarayan bu endoskopik yöntemle uterusun içini ilgilendiren anormallikler tespit edilebildiği gibi rahim içi dokusundan parça almak veya küçük patolojilerin ( küçük polip, myom vs.) tedavisini yapmak mümkündür.
Histeroskopi ile genel olarak rahim içinde myom, tümör, yapışıklık, enfeksiyon ve doğuştan anormallikler gibi patolojilerin teşhisi ve gereğinde tedavisi yapılabilmektedir. Histereskopi kısırlık, tekrarlayan düşük veya ağrı, kanama gibi durumların araştırılmasında başvurulan önemli tekniklerden birisidir.
Tekrarlayan başarısız tüpbebek denemeleri sonrasında rahim içinde gebeliğe engel bir patoloji olmadığının gösterilmesi ofis histeroskopinin kullanım alanlarından birisidir. Bazı Avrupa ülkelerinde bu işlem tüpbebek uygulamalarına başlamadan önce yapılması zorunlu tetkikler arasındadır.
Daha ince kanüller ile ve muayenehane koşullarında yapılanlara '' Ofis Histeroskop'' denmektedir.

Histeroskopi nasıl yapılır?


İşlem, bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından ofis histeroskopi şeklinde yapılacaksa: herhangi bir anesteziye gerek duyulmaksızın adet kanaması dışında bir zamanda, tercihen kanamanın hemen bitimini takip eden günlerde yapılmaktadır. Steril koşullarda histeroskop rahim ağzından geçerek rahim içine kadar ilerletilmektedir. Bu esnada tüpün ucundan serum verilerek rahim içi doldurulmakta ve bu sayede rahim içi tamamen görünür hale getirilmektedir. İşlemin tamamı ortalama 15 dakika sürmektedir. İşlem öncesinde aç olmaya gerek olmadığı gibi hemen işlem sonrasında normal yaşantıya dönmek mümkün olmaktadır.

İşlem esnasında rahim kanalından rahime girerken hafif bir ağrı hissedilmekte, bunun dışında genel olarak işlem ağrısız seyretmektedir. Bu hafif ağrı kadınlar tarafından adet ağrısına benzetilmektedir.

Histeroskopinin riskleri nelerdir?

Operatif histeroskopide kullanılan mediumlara bağlı olarak birtakım komplikasyonlar olabilmektedir. Bunlarda en ciddi sonuçları olan hiponatremidir.

Ofis Histeroskopi de:İşlemin rahim duvarını irrite etmesine bağlı olarak hafif lekelenme tarzı kanamalar görülebilmektedir. Bunun dışında infeksiyon gibi daha ciddi problemlerin ortaya çıkması çok seyrektir.

Hatanelerde uygulanan Histeroskopi işlemi genellikle genel anestezi altında uygulanır. Ofis histeroskopiden farklı olarak Uterus rüptürü gibi bir takım komplikasyonlar olabilir.

Laparoskopi:

Karın içinin bir endoskop ile gözlenmesi işlemidir. Laparoskopi önceleri sadece tanısal bir araç iken bugün neredeyse jinekolojik operasyonların tamamı laparoskopi ile yapılabilir hale gelmiştir.

Kimler uygun?

Genel durumu ameliyata elverişli olan herkeste laparoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı posizyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmeyebilir. Çok aşırı şişmanlık veya geçirilmiş batın ameliyatları (özellikle mükerrer ise) varlığında laparoskopi yapılması teknik güçlük arz edebilir.
Over kistleri, dış gebelik, myom ve rahim alınma ameliyatları giderek daha fazla bir şekilde laparoskopi ile yapılan ameliyatlardır.

Laparoskopinin Avantajları nelerdir ?


Laparoskopi ile günümüzde artık açık ameliyatların çoğu yapılabilmektedir. Laparoskopinin avantajları;
1) çoğu zaman ayaktan yapılabilmesi;
2) cilt üzerindeki kesilerin çok daha küçük olması (0.5-1 cm);
3) ameliyat sonrası daha az ağrı hissedilmesi;
4) işe geri dönmenin daha hızlı olmasıdır.
İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hasta Dostu Ameliyatlar (Minimal İnvaziv Cerrahi Teknikler) (Laparoskopi, Histeroskopi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar TOKATLIOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU'nun Makaleleri
► Estetik Ameliyatlar Nerede Yapılmalı? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hasta Dostu Ameliyatlar (Minimal İnvaziv Cerrahi Teknikler) (Laparoskopi, Histeroskopi)' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaz Aylarında Gebelik Haziran 2013
► Babanın Bebeğe Etkisi Nisan 2013
► Vaginismus ve Tedavisi Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top