2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Light Ürünler Ne Kadar Sağlıklı?
MAKALE #10991 © Yazan Dyt.Büşra TOTAN | Yayın Mayıs 2013 | 4,029 Okuyucu
Son yıllarda gıda endüstrisindeki gelişmeler ile birlikte light ürünler pazarına her gün yeni bir ürün ekleniyor. Özellikle yaza daha fit girmek isteyen, kilo vermenin yollarını arayan metropol insanının; nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda kafası karışık! Bir gün light ürünlerin zararları anlatırken, diğer gün; diyet ürün yemelisiniz diye öneriler sunuluyor. Peki nedir diyet gıda? Obezitenin artması, buna bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarının yaygınlaşması sonucu; 3-5 kilo fazlası olan kişiler bile zayıflamak istediklerinden ilk olarak; yediklerini gözde n geçirip, hangi ürün light ise onu seçiyorlar ve böylece bir diyet serüveni başlıyor. Peki gerçekten bu ürünlerin kalorisi çok mu düşük? Ne kadar sağlıklı? Bu ürünlerde kaloriyi düşüren etmenler neler? Kimler gerçekten light ürünler tüketmeli? Bu sorulara cevap almadan; siz diyet serüveninize light ürünler ile başlamayın. Öncelikle bir ürünün nasıl light hale geldiğini saptamak gerekir.

Nedir light ürün?


Türk Gıda Kodeksine göre, enerji yada kalorisi; yani yağ, karbonhidrat ve şeker oranları % 25 azaltılan ürünler light sınıfına girmektedir. Diyet ürünlerde; yağ ve karbonhidrat oranları azaltılırken, su, protein ya da posa içeriği artırılır. Bu sayede ürünün; kalorisi, doymuş yağ oranı, karbonhidrat içeriği referans ürüne göre azalmış olur. Ancak bu kalorisinin çok düşük olduğu ve sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmez. Yaklaşık 4 adet diyet bisküvi 1 ince dilim ekmek kalorisine eş değerdir.

Düşük Kalorili Besin: Besinin gram başına kalori miktarı 0.4 kalori ve altında olduğunu belirtir.

Kalorisi Azaltılmış: Referans ürüne göre kalorisi üçte bir miktarıyla azaltılmış olduğunu belirtir.
Şekersiz: İçeriğinde sofra şekeri içermez, ancak tatlandırıcı kullanılır, diğer besin grupları referans ürünlerle eşdeğerdir.
Tuz oranları azaltılmış ürünler: Sodyumsuz ( porsiyon başına 5 mg ve altı sodyum içeriği), Sodyumu Azaltılmış (porsiyon başına 35 mg ve altı sodyum içeriği) , Düşük Sodyumlu ( porsiyon başına 140 mg ve altı sodyum içeriği)
Ekstra Yağsız: %5 ve daha altı yağ içeriği olduğunu belirtir.
Yağsız veya Düşük Yağ Oranı: toplam içerdiği yağ oranı %25 ve daha düşük olduğunu belirtir.
Kolesterolü Azaltılmış Ürünler: Kolesterolsüz ( her porsiyonda 2 mg veya daha altı kolesterol içeriği), Düşük Kolesterollü ( her porsiyonda 20 mg ve daha altı kolesterol içeriği), Kolesterolü Azaltılmış (her porsiyonda %75 ve daha altı kolesterol içeriği)
Diabetik Ürünler: Şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi kalori içermeyen tatlandırıcılar veya dekstroz, maltoz, mısır şurubu, furuktoz gibi kalori içeren tatlandırıcılar kullanılan besinler.

Light ürünler sağlıklı mı?


Diyetisyenlerin sıklıkla kullandığı ve beslenme de temeli oluşturan bir söz vardır. 'Toksik olan dozdur'
Hiç bir besin çok fazla tüketilmediği sürece, sağlıklı bir diyette belirli miktarlarda kullanıldığında zararlı değildir.

Light ürünler de; günlük kalori alımını sınırlandırmak isteyenler ve hazır gıdalar ile beslenenler için zararsız bir alternatiftir. Ve ihtiyaç ölçüsünde tüketildiğinde zararlı değildir. En önemli nokta ise; etiket okuma konusunda bilinçlenmek. Tükettiğiniz light ürünlerin hem enerji tablosunu, hem de içindekiler bölümünü okuyarak sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz.

Light ürünleri kimler için alternatif bir besin olarak tüketilebilir?

√ Kilo vermek isteyenler, günlük diyetinde 30 gramdan fazla yağ alanlar ( 1 yemek kaşığı yağ = 8 gram)
√ Günde en az 1 öğün dışardan yemek yiyenler
√ Son 3 kiloyu vermek isteyenler
√ Serum kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan, hazır ürün tercih etmek zorunda olan kişiler.

Light ürünler zayıflama diyetlerinde nasıl kullanılmalı?

Light ürünler; yağ oranları düşük, posa içerikleri de yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde kişinin günlük alması gereken kaloriyi sınırlandırmada avantaj sağlayan lezzetli, kolay taşınabilir bir yiyecek alternatifidir. Özellikle; ara öğünlerde tercih edilebilir.
Hem lezzetli hem de doyurucu olacağından; saat 5 ara öğününde; 4-5 diyet bisküvi ve ayran ya da light çikolata ile light süt ve yoğurt sağlıklı bir öğün olacaktır.

Light ürünleri kimler tüketmeli?

√ Kilo vermek isteyenler, günlük diyetinde 30 gramdan fazla yağ alanlar ( 1 yemek kaşığı yağ = 8 gram)
√ Günde en az 1 öğün dışardan yemek yiyenler
√ Son 3 kiloyu vermek isteyenler
√ Serum kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan, hazır ürün tercih etmek zorunda olan kişiler.

Light ürünleri kimler tüketmemeli?

√ İçerdiği tatlandırıcı türüne bağlı olarak hamileler
√Büyüme çağındaki çocuklar
√ Diyabetik bireyler her light ürünü tüketmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Light Ürünler Ne Kadar Sağlıklı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra TOTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra TOTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra TOTAN'ın Makaleleri
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Lightlar Ne Kadar Light Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Light Ürünler Ne Kadar Sağlıklı?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top