2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir
MAKALE #11006 © Yazan Vet.Hek.Bora BİLGİN | Yayın Mayıs 2013 | 96,258 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Besleme hataları, hayvan sahipleri tarafından sıkça yapılmakta ve kedi-köpeklerin hastalanmasına neden olmaktadır. Beslenme hatalarını minimuma indirmek ve hayvanlarımızı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için içinde vücudun ihtiyacı olan vitamin-mineralleri doğru oranlarda içeren kuru mamalar tercih edilmelidir ve en önemlisi yakınlarınızdan duyduklarınıza göre değil, veteriner hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda besleme yapılmalıdır.

Kedinizin-köpeğinizin vücudunun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri uygun oranlarda gerekli miktarda olacak şekilde evde hazırlayıp verirseniz, emin olun kuru mamadan çok daha pahalıya gelecektir. Ayrıca içeriği her ne kadar tam donanımlıda olsa vereceğiniz yemek dişlerin çürümesini, tüy ve derinin kötü kokmasını, dışkının kalitesiz, cıvık ve pis kokulu olmasını engellemeyecektir. Kuru mama ile beslenen hayvanlarda ağız kokusu minimum seviyededir. Tüyler parlak, sadece mevsiminde çok az miktarda dökülme görülür. Vücutları atletiktir, obezite yoktur.

Doğru beslemenin yanı sıra, kendi yediğiniz kuruyemiş vb. yiyecekleri “dayanamıyorum, çok acıklı bakıyor” diyerek köpeğinize verdiğiniz takdirde, birinci besleme hatasını yapmış bulunuyorsunuz. “Bir parça verdim, çok değil” diyebilirsiniz. Ancak bahsedilen zarar verilen parçanın bünyede oluşturduğu zarar değil, köpeğinizin yerde gördüğü her gıda maddesini mideye indirme alışkanlığı kazanması ile birlikte hiçbir zaman rahatsız edilmeden yemek yiyemeyecek olmanızdır. Sizin dayanamayıp ona yedirdiğiniz yiyecekler sonrasında obezite, şımarıklık ve evin efendisi olma durumları oluşacaktır.

Yapılan Besleme Hataları

Kemik: Köpeklerde çok fazla miktarda kemik tüketilmesi hareket zorluğuna, ağır obstipasyonlara (tıkanıklık) neden olur. Özellikle TAVUK KEMİĞİ sindirim sisteminde tıkanma ve yırtılmalara sebep olabilir. Bu tıkanıklık ve yırtılmalar köpeğinizin sürekli kusmasına, enfeksiyonlara açık hale gelmesine, şiddetli kanamalara ve hızlı bir şekilde ölümüne sebep olabilir.

Çikolata, Kahve, Çay ve Kafeinli Maddeler: Bu gıdalar kalp-damar ve sinir sistemini etkileyen kafein, theobromine ve theophylline içermektedir. Bu maddeler merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artışa neden olup, felçler ve ölümle sonuçlanan vakalara neden olabilmektedir.. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için annelerini emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir.Bu sonuçlara maruz kalmamak için lütfen ödül olarak köpeğinize çikolata değil onun için üretilmiş ödül tabletlerini veya bisküvileri - krakerleri veriniz.

Yanlış Kuru Mama: Yetişkin bir köpeğe, kedi maması veya yavru köpek maması verildiğinde, ihtiyacından fazla yağ ve protein alacağından, alması gereken bazı aminoasitleri de alması engellenmiş olur. Bu da bir çok sistemik bozukluklara neden olabilir. Yüksek kolesterol tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeğinizde de kalp damar sisteminde tıkanıklık yaratabilir, ayrıca yüksek tansiyon, böbreklerde ve gözlerde hasarlar da gelişebilir. Karaciğer yağlanabilir ve daha bir çok organda istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Aynı şekilde kedilere de köpek maması verilmemelidir.

Bebek Maması: Köpekler için toksik olan soğan tozu içerebilirler. Bu da köpeklerde kansızlığa neden olabilir.

Sürekli Et Ürünleri: “All-meat-Sendromu” oluşur. Fazla miktarda et ürünleriyle beslenme sonucunda, Kalsiyum ve Iyot yetersizliğine bağlı olarak “hyperparatiroidismus” şekillenip, deri yapısında bozukluk (kepeklenme), ishal, kötü kokulu dışkı, iskelet bozukluğu problemleri ortaya çıkar. Bu durumu önlemek için, sebze ve meyve ağırlıklı rasyonlar ve ilave mineral katkısı yapılır.

Hayvansal Yağ Parçaları: Sofrda artan yemek parçalarının (çöplerin) köpeklerin tabağına konması çok yaygın bir davranıştır. Genellikle köpek sahiplerine “ne ile besliyorsunuz” diye sorduğumda, “biz ne yersek o da aynısından yiyor, kuru mamayı yemiyor” cevabıyla karşılaşıyorum. Yine genellikle de onun payına kırıntı denilen köpeğin can düşmanı tavuk kemiği (“kırıntıya bayılıyor” cümlesi de köpek sahipleri tarafından sıkça kullanılan bir sözcüktür), artıklar, tavuğun derisi, kuzunun sakatatları ve özellikle de yiyemediğimiz yağlı parçaları düşer.

Süt ve Süt Ürünleri: Yavru kedi ve köpekler 1,5-2 aylık olana kadar süt içmelidir. Annesinden süt içme olanağı olmayan yavrular için “kedi ve köpek anne sütü” içeren süt tozları verilmelidir ya da inek sütünü %60 süt %40 su olacak şekilde sulandırıp içirilmelidir. Daha sonraki dönemlerde gerekli vitamin ve mineralleri maması ile alacağından süt içmesine gerek yoktur. Yetişkin kedi-köpekler (insanlar da dahil) süt içtikleri takdirde sindirim sisteminde gaz oluşumu ve ishal meydana gelir. Bu durum halk arasında pek önemsenmese de, barsak florasının olumsuz etkilenmiş olması, daha büyük problemlerin oluşmasının önünü açabilmektedir.

Karaciğer: Fazla miktarda karaciğer yenmesi durumunda kas ve iskelet sisteminin zayıflaması ve A vitamini zehirlenmesi oluşabilmektedir.

Çiğ Yumurta: Çiğ yumurtada bulunan “avidyne” enzimi köpeklerin “biotin”den yararlanmasını engellediğinden tüy ve deri problemlerine yol açar.

Çiğ Balık: Vücudun “thiamine”den yararlanmasını engellediğinden epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarına sebep olabilmektedir.

Şekerli Gıdalar: Obezite, diş problemlerinin yanı sıra oluşabilecek diyabet sonucu birçok organ hasarı ve körlüğe neden olur.

Salam, Sucuk, Sosis: Baharat açısından zengin olan yiyecekler mide ve barsak florasını etkilediğinden kusma ve ishale neden olabilmektedir.

Üzüm, Kuru Üzüm: İçerdiği toksinin böbreklere zarar vermesi sonucu üriner sistem problemlerine yol açabilmektedir.

Oxalik Asit: Böbrek taşı gibi oluşumların meydana gelmesine sebep olur. Yoğun olarak oxalik asit içeren gıdalar:

- Sebzeler: Patates, pancar, kereviz, havuç, brokoli, yeşil biber, semizotu, turp, şalgam, bamya, karahindiba, pırasa, kabak, ıspanak, patlıcan, su teresi
- Meyveler: Kivi, incir, erik, mandalina, ahududu, limon kabuğu, yaban mersini
- Yemişler: Fıstık, badem, susam, haşhaş tohumları, ayçiçeği tohumları, kaju
- Baklagiller: Nohut, siyah kuru fasulye, lima fasulyesi, yulaf ezmesi, karabuğday, brüksel lahanası
Yemek Artıklarının Konması Gereken Yer Çöp Tenekesidir

Köpekler etçil canlılar olarak bilinirler ve bu yüzden her türlü et ve benzeri ürünü yiyebilecekleri düşünülür. Bu durumun olumsuz etkileri hemen oluşabileceği gibi, size fark ettirmeden yavaş yavaş ta oluşabilmektedir. Aniden kusmaya başlaması, sebepsiz yere oluşan ishal ve dışkıdaki kan parçaları, derisi üzerindeki egzemalar, tüylerin kırılıp, matlaşıp, dökülmesi, dişlerin çürümesi, ağız kokusu daha da önemlisi ömrünün yarı yarıya azalması (karaciğer, pankreas, barsak gibi organların hasar görmesi) yanlış besleme sonucu oluşan durumlardır. Ama yine de hayvan sahipleri bu durumun yanlış besleme ile arasındaki ilişkiye inanmak istemezler. Sevdiği şeyleri verdiğiniz için onu mutlu ettiğinizi düşünebilirsiniz, kediniz-köpeğiniz için önemli olan karnının doymasıdır ve mutlu olması için sadece sizin sevginize ihtiyaç duyarlar.

Bora BİLGİN
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Bora BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Bora BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bora BİLGİN Fotoğraf
Vet.Hek.Bora BİLGİN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Bora BİLGİN'in Makaleleri
► Köpeklerde Beslenme Vet.Hek.Volkan UYGUN
► Köpek Beslenmesi : Köpeklerde Beslenme ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Sadık Dostumuz Köpekler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Köpekler ve Çiğneme Problemleri Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yavru Köpek Bakımı Eylül 2014
► Köpeklerin Tarihçesi Kasım 2013
► Kedi - Köpek Kılı Ağustos 2013
► Hayvanlarda Davranış Bozuklukları ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:51
Top