2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Arpacık
MAKALE #11019 © Yazan Op.Dr.Serkan DAĞDELEN | Yayın Mayıs 2013 | 137,905 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Arpacık

Arpacık pek çok insanın hayatı boyunca karşılaştığı küçük kozmetik bir sorun olarak bilinmektedir ancak dikkat edilmediği takdirde pek çok kalıcı şişliğe neden olabilirken, bazen kırma kusurlarına, gözlük ihtiyacına, alerji ya da yetersiz kirpik hijyenine de işaret edebilir.

Kapakta şişlik, ağrı ve kızarıklıkla seyreder Çoğu vakalarda arpacık bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Arpacığa stafilokoksal bakteriler neden olur.Bu bakteriler burunda bulunur ve kolayca göze bulaşabilir. Burnunuzu sildikten sonra yıkamadan elinizi gözünüze değdirirseniz, arpacığa davetiye çıkarmış olursunuz.

Arpacık, göz veya görüş için tehlike arz etmez. Ağrı ve acı duyulsa da genellikle en fazla 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Çocuklarda daha yaygın olan bu enfeksiyon her yaş grubundan kişilerde görülebilir.

Makyajın iyi temizlenmemesi, stres veya fiziksel yatkınlık da arpacığın sebepleri arasındadır.

Arpacığın kolayca geçmesi için makyaj yapmaktan kaçınmalı ve gözünüzü steril tutmaya özen göstermelisiniz. Eğer dışarıda değil de göz kapağının iç kısmında çıkmış ise kist oluşumuna neden olabileceğinden bir doktora başvurmak gerekir.

Arpacık, kirpik dibindeki yağ bezlerinin tıkanması ve iltihaplanması ile oluşur; makyaj artıkları, uykusuzluk, kirli ellerin sürekli göze götürülmesi gibi nedenlerle olur.

Halk arasında arpacık olarak bilinen rahatsızlık göz kapaklarının akut bir enfeksiyonudur. Kapakta kızarıklık, şişlik, ağrı, çapaklanma, görmede bulanıklık gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmezse daha da ilerleyerek göz çevresine yayılabilir, kulak önü lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir, hatta bazen çok daha geniş bir alana da yayılabilir. Tedavi edilmediği ya da geç kalındığında kapakta şişlik kalıcı olabilir ve bu durum ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle erken tedavi daha çabuk, daha kolay, sorunsuz, izsiz bir sonuç almamızı sağlar.

Öncelikle tıkalı olan bu bezlerin ucunun açılması için sıcak pansuman ve antibiyotikli göz damlası veya pomadı ile tedavi edilmelidir. 1 aydan fazla devam eden kistleşmiş arpacık; biz buna "şalazyon" diyoruz; artık kendi boşalamayacağı için lokal anestezi ile küçük bir kesi yapılarak boşaltılır, kistin içi temizlenir.

Küçük boyutta ise ve ucu varsa boşalıp geçebilir, ama büyük boyuttakiler tedavisiz geçmez ve kiste daha çabuk dönüşürler.

Ev çareleri: Kaynamış gözün dayanacağı kadar ılımış sıcak su ile 5-10 dakikalık pansuman en iyi başlangıç tedavisidir. Azalmazsa göz doktoruna görünmekte fayda vardır, uygun antibiyotik tedaviye eklenmelidir.

Sürekli tekrarlıyorsa dikkat edin

Kırma kusurları yani gözlük ihtiyacı olabilir, alerji ve yetersiz kirpik hijyeni de sık arpacık çıkmasının nedenleridir.

Göz temizliğinize özen gösterin

Kirpik hijyenine dikkat edilmeli; yapılan göz makyajı iyi temizlenmeli, temiz olmayan ellerle sürekli gözler ovuşturulmamalıdır.

Kirli ortamlarda çalışanlar ve sürekli göz makyajı yapanlar akşamları düzenli kirpik temizliği ve sıcak pansuman uygulayabilirler; piyasada kirpik temizliği için solüsyonlar,kirpik şampuanları mevcuttur, ya da en basitinden göz yakmayan bebek şampuanları aynı işlevi görecektir.

Şalazyon haline geldiğinde artık yapılacak tek şey cerrahi olarak boşaltılmasıdır operasyon genel anestezi altında bebek ve çocuk hastalarda ise sedasyon anestezisi ile yapılabilr . operasyon genellikle kısasürelidir . tercihan girişim yapılacak bölge kapak arkasındaki konj yoluyla olmasına rağmen bazen ciltten yapmak gerekebilir cilt tarafıı kullanıldığında yapılcak işleme sütürasyon ilace olur tercihan eriyebilen sütür kullanılabi,lirarka girişimde dikiş uygulanmaz kapak çevrilir özel klamp yardımıyla şalazyonolan bölge hapsedilir ve kapak kenarına vertikal kesi ile özel küretler yardımıyla temizlenir göz 1 gün kapalı kalır özel damlalar kullanılır. Tedavi edilmezse daha da ilerleyerek göz çevresine yayılabilir, kulak önü lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir, hatta bazen çok daha geniş bir alana da yayılabilir. Tedavi edilmediği ya da geç kalındığında kapakta şişlik kalıcı olabilir ve bu durum ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle erken tedavi daha çabuk, daha kolay, sorunsuz, izsiz bir sonuç almamızı sağlar.

Öncelikle tıkalı olan bu bezlerin ucunun açılması için sıcak pansuman ve antibiyotikli göz damlası veya pomadı ile tedavi edilmelidir. 1 aydan fazla devam eden kistleşmiş arpacık; biz buna "şalazyon" diyoruz; artık kendi boşalamayacağı için lokal anestezi ile küçük bir kesi yapılarak boşaltılır, kistin içi temizlenir.

Toparlayacak olursak Halk arasında arpacık olarak tanımlanan tıp dilinde hordelium veya şalazyon olarak tanımladığımız hastalık göz kapağı kenarında veya altında oluşan lokalize inflamatuar (iltihabi) bir durumdur.Arpacık,göz kapağı kenarında sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu kapak kenarındaki meibomian bezlerinde tıkanma sonucu iltihap gelişmesiyle oluşur.Arpacık, kapak kenarında veya içinde şişlik, ağrı hissi, kırmızı ağrılı mercimek tanesine benzer kitle hissiyle ortaya çıkar. Bazen beraberinde kapak kenarlarında sarımtrak kepeklenme veya çapaklanma eşlik edebilir.Genelde sık blefarit (gözkapağında oluşan iltihabi hastalık) geçiren bireylerde daha sık görülür.Kendi floramızdaki enfeksiyon ajanları ile meydana geldiği için uzerine ikincil bir enfeksiyon ajanı eklenmediyse genelde bulaşıcı değildir. Lokal bir enfeksiyondur. Fakat ortak havlu veya kozmetik madde kullanımı hiçbir durumda önerilmez. Tedavide genelde ilk yaklaşım ilaç tedavisi ve ılık kompres uygulamasıdır. İlaç tedavisi tekli veya çoklu olabilir. Tedaviye yanıt alınamaz veya hastalık kronikleşirse cerrahi tedavi gerekebilir. Bazı vakalarda lezyon içine enjeksiyon uygulanabilir. Tedavi edilmediğinde yerleşim yerine gore kozmetik veya görsel bozukluklara sebep olabilir. Ya da çevresindeki dokulara baskı yapabilir.

Kepek ve pullanma bu koşullarda ortaya çıkar ve arpacık bunların etkisiyle oluşur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.

Gözkapağının içinde ise, "meibom bezleri" denen bir dizi bez daha vardır. Bunlarda yağ bezleridir, ancak kirpiklerle bağlantılı değillerdir, gözkapağının arka yüzüne açılırlar. Burada oluşan bir tıkanıklık ve enfeksiyon da "iç" arpacığa neden olur.

Arpacık daha çok, derileri kuru ve egzamaya eğilimlilerde görülür. Kepek ve pullanma bu koşullarda ortaya çıkar ve arpacık bunların etkisiyle oluşur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.

Arpacık ortaya çıkmadan birkaç gün önce gözde kaşınma ve batma hissi başlar. Arpacık bir iki günde ortaya çıkar. Küçük, ağrılı bir nokta biçiminde başlar; sonra şişerek belirgin kırmızı bir püstül (içi irin dolu kabarcık) halini alır. Dış arpacık kolayca tanınır. Ama iç arpacığın görülmesi için gözkapağını dışa doğru çevirmek gerekir. Şişen meibom bezi gözkapağını gerdiğinden iç arpacık, dış arpacıktan daha ağrılıdır.

Arpacıkla birlikte gözkapağındaki ağrı ve batma hissi artar. Işık ağrıyı artırır(fotofobi) ve göz sürekli sulanır. Fotofobi, göz sulanması ve sürekli burnunu çekme, çocukta, kızamık gibi daha ciddi bir hastalığı akla getirebilir.

Yeterince erken anlaşılırsa, antibiyotikli merhem ya da damlalar arpacık oluşumunu önleyebilir. Ancak, çoğunlukla tanıdan önce püstül(ağızlaşma) oluşur ve antibiyotikler etkisiz kalır. Tek tedavi, oluşan iltihabın boşalmasını sağlamaktır. Sıcak kompres, kan akımını artırıp gözkapağını yumuşatarak ağrıyı azaltır ve enfeksiyonun iyileşmesini kolaylaştırır. Basit bir sıcak kompres,tahta bir kaşığın çevresine pamuklu bir kumaş ya da pamuk sarıp sıcak suyun altına tutularak yapılabilir. Su dayanılabilir sıcaklıkta olmalı ve kaşık her seferinde kapalı göz üstünde en az 10 dakika tutulmalıdır. Dış arpacığın yerleştiği kıl kökü kolayca fark edilir. Kirpik bir cımbızla alınırsa, arpacık kendiliğinden boşalır, ağrı ve şişlik azalır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Arpacık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     39 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan DAĞDELEN Fotoğraf
Op.Dr.Serkan DAĞDELEN
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Arpacık' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Çocuk Göz Sağlığı Ağustos 2013
► Diabetik Retinopati Haziran 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top