2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Verimli Ders Çalışma Teknikleri ve Sınavlara Hazırlanma
MAKALE #11021 © Yazan Psk.Deniz CEBEKAN | Yayın Mayıs 2013 | 7,068 Okuyucu
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VE SINAVLARA HAZIRLANMA

Algılama, anlama ve kavrama öğrenmenin temel adımlarıdır. Bütün ile parçaların arasındaki ilişkilerin kavranmasıyla ilişkiler örüntüsü oluşur. Buradan anlaşılacağı gibi öğrenme, sadece bilgi edinme değildir. Öğrenmenin gerçekleşmesi demek, bilgilerin bir alandan diğeri alana geçiş yapması, bağlantılar kurulması ve kullanılmasıyla mümkündür.

Öğrenen kişiyle ilgili kaynaklar, öğrenilecek bilginin türü, öğrenmenin yapıldığı ortam ve öğrenme yöntemleri kalıcı öğrenmede en önemli faktörlerdir. Dikkat, dinleme, uygun not almanın yanı sıra programlama ve verimli çalışma ve tekrarlar öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar.

Düzenli bir çalışma alışkanlığı ancak günü planlayarak kazanılabilir. Hergün notları gözden geçirmek, her ders / konu için belli bir vakit ayırmakta yarar vardır. Çalışmanın bir saatten uzun süreceği durumlarda mutlaka 5 – 10 dakikalık molalar verilmelidir.
Etkin çalışma yoğunlaşılarak sağlanır ve bu da zihinsel olarak ısınma çalışması yapmayı gerektirir. Bu sebeple, öncelikle çalışılmakta olunan konunun amacı ve önemi düşünülmelidir.Üzerinde çalıştığınız konunun ne olduğunu bildiğinizden emin olun ve konuyla ilgili verilmiş temel yönergeleri gözden geçirin. Amaç ve içerik hakkında net bilgileriniz olursa önemli noktaların farkına varabilirsiniz.
Sistematik çalışma alışkanlığı geliştirmek için;

Göz Gezdirin : Önce özet ve tanıtıcı nitelikli yazıları okuyun.Daha sonra konu başlıkları ve koyu yazılanları gözden geçirin. Bu şekilde genel içerik ve sıra hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz.
Sorular sorun : Çalışmaya başlamadan önce konu hakkında ne bildiğinizi kendinize sorun. Eski bilgilerinizi hatırlayın. Böylece yeni öğreneceklerinizle bağlantılar kurabilirsiniz, bu hem öğrenmenizi kolaylaştırır hem yeni bilgileri daha çabuk kavramanızı sağlar.
Sorular hazırlayın: Konuya çalışırken başlıkları, önemli bulduğunuz noktaları sorular haline getirin ve bu soruları yazın.
Konunun temeline odaklanın: Konunun temelindeki anafikir ve onunla diğer bağlantılı noktaları ortaya çıkarın. Bağlantıların farkında olmanız size karşılaştırma yapma imkanı sağlar. ‘ilk olarak’ , ‘ikinci olarak’, ‘özetle’, ‘örneğin’, ‘son olarak’ diye başlayan cümlelerin içeriğine ve örneklere özellikle dikkat etmek konunun gittiği yönü daha rahat tespit etmenizi sağlar.
Altçizgi kulanın: Bu yöntem, genelde uygulananın aksine, başlangıçta ya da çalışırken değil, konuya çalışmanın sonlarında uygulanmalıdır. Önce konu hakkında bilginiz olmalıdır. Daha sonra tüm paragraf ya da tüm açıklamanın değil; konunun ana temasının ve anahtar kelimelerin altını çizin.
Soruları cevaplandırın: Önceden hazırlamış olduğunuz soruları ve varsa konu sonunda bilgi kaynağındaki soruları kendinize sorun ve cevaplandırın. Daha sonra bilgi kaynağınızla kendi cevaplarınızı karşılaştırın. Bu şekilde konu zihninize daha kolay yerleşecektir.
Tekrar edin: Belli aralıklarla konuyu önce zihninizden geçirin. Daha sonra çalışmalarınızda aldığınız notlarınıza göz atın ve karşılaştırma yapın. Nerelerde hata yaptığınıza, neleri atladığınıza, nelerin doğru olduğuna dikkat edin. Bu şekilde tekrar yapmak, konuyu kendi kelimeleriniz ve kendi zihin akışınız içinde değerlendirmenizi sağlar.

SINAVLARA HAZIRLANIRKEN...
Etkin dinleme, not tutma, rutin çalışmalar ve tekrarlar öğrenmenin gerçekleşmesi ve kalıcı olmasını sağlasalar da sınavlar da konuyu tam kavrama düzeyini ölçmeye yöneliktir. Bu sebeple, sınava moral, fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmak gerekmektedir.

Zihinsel olarak hazırlanma: Notlarınızı her hafta düzenli olarak gözden geçirin ve sınavdan bir hafta önce bunu yoğun olarak yapın. Bir liste hazırlayarak tanımlara, teorilere, formüllere vb. çalışın.Sınavda sorulacağını tahmin ettiğiniz soruları kendinize sorun ve cevaplandırın. Cevaplarınızı dikkatle kontrol edin. Sınavın çoktan seçmeli- test mi yoksa klasik sınav mı olacağı hakkında önceden bilgi edinin. Klasik sınavlar kavramlararası ilşkiler, uygulamalar, işlemler üzerinde durur. Çoktan seçmeli sınavlar sonuç odaklıdır ve detaylar üzerinde daha çok durulan sınavlardır.
Moral ve fiziksel olarak hazırlanma: Mükemmel kağıt ve sonuç üzerine odaklanmayın. Varolan ve yapabildiğiniz kadarıyla bilginizi en iyi şekilde kullanmak ve aktarmak esas amacınız olsun. Kendinizden beklentilerinizde makul olun. Mümkün olduğunca günlük alışkanlıklarınıza uygun davranın, değişiklikler ve aksamalar sizi sinirli yapar ve hafıza üzerinde olumsuz etkileri vardır. Uykunuzu alın, kahvaltınızı yapın, gerekli kalem,silgi vb. ihtiyaçlarınızı hazırlayın, unutmayın ve geç kalmayın. Eksik malzeme ve geç kalmak hem heyecanlanmanıza neden olur hem de motivasyonuzu ve dikkatinizi düşürür.
Çoktan Seçmeli Sınavlar: Ders kitabı ve ders notlarınızı düzenli olarak kontrol edin..Sınav konularını başlıklar altında ve anlayabileceğiniz maddeler haline getirin. Akonular ve maddeler arasındaki kurduğunuz ilişkileri detaylı gösterecek şekilde düzenleyin.

Sınavda yönergeleri dikkatle takip edin: İkisinden biri, veya, bir veya daha fazla gibi kelimelerle başlayan ifadelere, değildir, vardır, olmamıştır gibi kelimelerle biten ifadelere dikkat edin.
Puanlamayı öğrenin: Bazı soruların puanı, hesaplamadaki ağırlığı daha fazla olabilir ya da bazı soruları cevaplamak özellikle gerekli olabilir. Yanlış verilen cevapların doğru cevapları götürdüğü sınav sisteminde seçiminizi dikkatli yapın, doğruya en yakın bulduğunuz cevabı işaretleyin.Seçeneklerin hiçbirinden emin olamıyorsanız işaretlemeyin.
Sınav zamanını iyi kullanın: Sınav sorularına ve bu soruların çözümünün ne kadar süreceğine dair kafanızda hesap yapın. Verilen sürenin yarısına kadar kaç soru yapabileceğinize karar verin. Sınavın başında çok zor sorularla vakit harcamayın, kolay bulduğunuz sorularla sınavın ilk yarısına ait hedefinize ulaşmaya çalışın.Bu hem sürenizi verimli kullanmanızı sağlayacak, hem de sizi biraz emniyete alacaktır. Cevaplarınızı değiştireceğiz zaman dikkatli olun. İlk verilen cevaplar genellikle doğrudur.
Klasik Sınavlar: Klasik sınavlarda soruyu dikkatle okumak ve sizden ne istendiğini belirlemek çok önemlidir. ‘’Karşılaştırın, yorumlayın, örneklerle açıklayın’’ gibi ifadelere ve bunların farkına dikkat edin. Cevabı yazmaya başlamadan önce birkaç dakika düşünün, yazacaklarınızı aklınızdan taslak haline getirin. Bunu yaparken neleri açacağınızı, neleri vurgulayacağınızı, en önemli bulduklarınızı belirleyin.Bilgileriniz fazla şişirmeden, süslemeden yazın. Yazdıklarınızı örneklerle desteklemek iyi bir yöntemdir. İmla kurallarına dikkat edin, bir virgülün anlamı değiştirebileceğini unutmayın ve yazınızın okunaklı olmasına özen gösterin. Daha sonra eklemeler yapmanız ihtimalini gözönüne alarak, paragraflar ve sorular arasında boşluk bırakın.
Diğer Öneriler : Çalışmaya başlamadan önce gerekli kitap, kalem, not kağıdı gibi ihtiyaçlarınızı düzenleyin, bunlar için çalışmanızı bölmeyin.Çalışmak için kendinize iyi aydınlatılmış, gürültüden uzak ve rahatsız edilmeyeceğiniz özel bir mekan bulmaya çalışın. Eğer evde çalışamıyorsanız kütüphane vb. yerlerde kendinize sessiz bir köşe seçin ve düzenli olarak oraya gidin. Her seferinde aynı özellikteki mekanda çalışmak hatırlamayı kolaylaştırır.
Tüm bunların yanında uyumak ve eğlenmek için de kendinize zaman ayırmayı unutmayın.
Kolaylıklar ve başarılar dilerim...
Psk. Deniz Cebekan Çelik

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Verimli Ders Çalışma Teknikleri ve Sınavlara Hazırlanma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Deniz CEBEKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Deniz CEBEKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz CEBEKAN'ın Yazıları
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Verimli Ders Çalışma Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Verimli Ders Çalışma Teknikleri ve Sınavlara Hazırlanma' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Süperkadın Sendromu Kasım 2013
◊ Sofra Savaşları Temmuz 2013
◊ Peri Masalı Aşk Romanı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:14
Top