2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Son Zamanlarda Çok Tartışılan Bir Rahatsızlık: Tükenmişlik Sendromu
MAKALE #11024 © Yazan Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU | Yayın Mayıs 2013 | 4,449 Okuyucu
Son zamanlarda Meryem Uzerli ile gündeme gelen bir konu, Tükenmişlik sendromu. Rekabetçi günümüz toplumunda iş saatlerinin çok fazla, iş tatmininin düşük olması, kişilerin iş tanımlarının net olmaması, bir kişinin birden çok kişinin işini yapması ve benzeri bir çok olumsuz durumla karşılaşmaktayız. Asıl ismi "Burn-out" olan Tükenmişlik Sendromu işte bu noktada kişide motivasyon kaybı, işe ilgisizlik,yorgunluk ile kendisini gösteren bir sendromdur. Bu durum kişinin pek çok başka alanda da sorun yaşamasına sebep olur.Teşhis ve tedavisi için mutlaka bir uzman desteği alınması gerekir.Şimdi isterseniz bu konuyla ilgili sık sorulan sorulara bir göz atalım.

Tükenmişlik sendromunun belirtileri nelerdir?

Tükenmişlik sendromu, kişinin iş hayatında aşırı yorgun ve isteksiz hissetmesi, işe devam motivasyonunun olmaması ve çoğu zamanda yaptığı işi yapmayı sürdürememesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Çoğunlukla bu kişilerde çaresizlik ve hayal kırıklığı duyguları yaşanır, olağan durumlara dahi tahammül düzeyi düzer, kişi agresif tavırlar sergilemeye başlayabilir. Bu durum sadece kişinin kendisini değil dolaylı yollardan aile ve sosyal ilişkilerini de etkileyebilir. Tükenmişlik sendromu iş kaybı ve aile içi sorunlara sebebiyet verebilirken, psikosomatik yakınmalar ve depresif belirtiler de bu süreçte kendisini gösterebilir.

Tükenmişlik sendromu kimlerde daha sık görülür, sebepleri nelerdir?

Tükenmişlik sendromunun kimlerde daha sık görüldüğüne dair pek çok araştırma yapılmıştır. Bu sendrom belirgin bir meslek grubuna ait değildir. İnsanlar çok iç içe olan, özellikle hizmet sektöründe çalışan, yoğun temposu ve uzun çalışma saatleri olan, mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip ve beklentileri gerçeğin üzerinde olan,aşırı efor gerektiren işlerde çalışan, iş tatmini düşük olan, hayır diyemeyen, her şeye ve her yere yetişmeye çalışan kişilerde daha sık görülür. Yapılan araştırmalar tükenmişlik sendromunun mükemmeliyetçi, yaptığı her şeyi çok mükemmel şekilde yapmaya çalışan ve beklentileri yüksek olan kişilik yapılarında daha sık görülmekte olduğuna işaret etmiştir. Buna ek olarak, tükenmişlik sendromu iş hayatına başlarken çalışma hevesi yüksek olanlar arasında da sık rastlanan bir durumdur. Tükenmişlik hissine, kişinin ilk işe başladığı dönemde çok fazla motivasyon ve enerji harcamasının sebep olduğu düşünülmektedir. Ancak, bu sendrom sadece kişisel özellikler değil, iş yükü, sosyal destek, iş tatmini ve bir çok farklı etkenden oluşan bir yapı olarak düşünülmelidir.

Tükenmişlik Sendromundan nasıl korunulur?

Mükemmeliyetçi düşünce yapısını esnetmek, beklentileri çok yüksek tutmamak, iş saatlerinin daha makul sınırlara çekilmesi ve özel ve sosyal hayata daha fazla zaman ayırmak kişinin tükenmişlik hissinin azalmasına yardımcı olabilir.

"Tükenmişlik Sendromu" bende var mı?

*Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız,
*İşiniz ile ilgili sürekli negatif duygular içindeyseniz,
*İşinizi yapmayı sürdüremeyecek durumda hissediyorsanız,
*İşinize karşı duyarsızlaştıysanız,
*Dikkat ve motivasyon kaybınız varsa,
*Uyku ve iştah probleminiz mevcutsa,
*Tahammülsüz, mutsuz ve kızgın hissediyorsanız,
*Sürekli herşeyi bırakıp gitmek gibi bir düşünceniz var ise,
*Sosyal hayatınıza ayırdığınız vakit çok kısa iken, iş hayatınıza ayırdığınız vakit çok uzun ise,

Bir uzmana danışmanızı öneririm.

Tükenmişlik Sendromu nasıl tedavi edilir?

Tükenmişlik sendromu ortaya çıktıktan sonra kişinin duruma sebebiyet veren ortam uzaklaşması ve bir süre dinlenmesi gereklidir. Bu süreç esnasında kişinin psikolojik destek alması önemlidir hatta gerekli görülürse ilaç tedavisi de terapi süreciyle eş zamanlı olarak düşünülebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Psk. Funda Kıvrıkoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Son Zamanlarda Çok Tartışılan Bir Rahatsızlık: Tükenmişlik Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda KIVRIKOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Funda KIVRIKOĞLU'nun Makaleleri
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ayda DALİ
► Tükenmişlik Sendromu Psk.M.Enes İMERT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Ümit KARABULUT
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Semra EVRİM
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Damla KANKAYA
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Namık ACAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Çağlar KARAMAN
► Tükenmişlik Sendromu Psk.Yücel SÖZER
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Son Zamanlarda Çok Tartışılan Bir Rahatsızlık: Tükenmişlik Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoloğa Gitmek.... Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:28
Top