2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnfertilite (Kısırlık)
MAKALE #1103 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Mayıs 2008 | 7,602 Okuyucu
İnfertilite-Kısırlık

İnfertilite: Tetikleri tamamlanmış veya yapılmamış,tedavi edilebilir olgular için infertilite terimi kullanılır. Çiftlerin evliliklerinden itibaren arzularına rağmen gebelik olmuyor ise primer infertilite, bir kere çocuk sahibi olduktan sonra çocukları olmuyorsa sekonder infertilite söz konusudur.İnfertilite bir hastalık değil pek çok nedeni olan bir bulgudur.


Doğurganlık çağında,çiftlerin arzularına rağmen 10-12 ay içinde çocuk sahibi olmamaları durumunda infertilite söz konusudur. İnfertilite nedenlerinin %60’i kadına,%10’u erkeğe aittir.Fakat olguların yaklaşık
%40’ında eşlerin ikisindede sorumluluk vardır.Kadındaki infertilite nedenleri yüksek görülsede hamile kalma ve doğuma kadar hamileliğin soumluluğu kadına ait olduğundan kadına ait nedenler daha çok gibi görünmektedir.

%10-15 oranında ise heriki çiftede sorun bulunmamaktadır.(açıklanamayan infertilite)

Erkek faktörü: Vakaların büyük çoğunluğu Ürolog hekimine danışmayı gerektirir.
- Varikosel
- Sperm sayısında yetersizlik veya kalitesinde bozukluk,hareketlilik’te
problem olabilir.
-Sperm kanallarında tıkanıklık
-Hormonal nedenler
-Cinsel fonksiyon bozklukları
-Testis hastalıkları
-Enfeksiyon
-Radyasyon kimyasal faktörler
-İmmunolojik sebepler
-Genetik hastalıklar
-bilinmeyen nedenler

Kadın faktörü: Kadına ait nedenler hormonal ve anatomik diye ikiye ayırabiliriz.
Hormonal nedenler:sebep ne olursa olsun sonuçta yumurtlama bozukluğu
Oluşturur(Tiroid hast.,Beyin ile ilgili hastalıklar Yumurtalıklarla ilgili hastalıklar
Anatomik nedenler:Rahimle ilgili Rahim ağzı ile ilgili Tüplerle ilgili) . Kadında ayrıca yaş faktörünün önemi büyüktür. Özellikle 30 yaşından sonra geçen heryıl yumurtlama fonksiyonlarında azalma olur.

İnfertilite tedavisinde belklide en karmaşık durum sebebi açıklanamayan infertilitedir çünkü sebebi belli olan vakalarda nedene yönelik tedavi planı hazırlanıp daha kısa sürede sonuç elde edilebilir.

Çocuk isteği ile başvuran çiftlerde,detaylı muayene ve tetkik değerlendirilmesi yaptıktan sonra tedavi planı hazırlanır.Tedavi planı hazırlanırken çiftler iki ayrı grupta değerlendirilir.


Birinci grup muayenehane şartlarında yumurtlama düzenleyici tedavisi verilen veya aşılama yöntemi uygulanan çiftlerdir.


Yumurtlama tedavisi:Adet'inin 3. günü ilaç tedavisine başlanır.Adet'inin 10.gününden itibaren gün aşırı ultrasonla yumurta gelişimi takip edilir. Yumurtlama tesbit edildikten sonra çiftlere ilişki önerilir.


Aşılama yönteminde ise yumurtlama tesbit edilince,erkeğin spermleri labratuar şartlarında tüp içine hazırlanıp vajinal yoldan kadının rahimine enjekte edilir.

Yumurtlama tedavisi 3 ila 6 ay,aşılama ise ay aşırı uygulanarak toplam 3 ila 6 kez denenir. Bir yılın sonunda sonuç elde edilmezse çiftler tüp bebek merkezine yönlendirilir. Bahsettiğimiz tedavilerde iki konuya dikkat edilmeli.Birincisi bayan'ın yaşı,ikincisi korunmadan geçen evlilik süreleri.Bu iki durum göz öünüde bulundurularak yumurtlama ve aşılama seans sayıları planlanır.


İkinci grup ise doğrudan Tüp bebek merkezlerine başvurması gereken çiftlerdir.

Erkek'te sperm sayısı,canlılık,hareketlilik,şekil anomalileri yüzdesi diğer tedavi yöntemleri ile hamilelik oluşturamayacak düzeyde olması,kadında heriki tüpün tıkalı olması durumlarında çiftler doğrudan Tüp bebek merkezine yönlendirilir. İnfertilite tedavisi emek ve sabır isteyen uzun bir süreçtir.Bu süreçte hekim hasta işbirliği ve uyumu büyük önem taşır.Ayrıca bayanlardaki stres faktörü tedaviyi olumsuz etkileyip başarıya ulaşmaya zorlaştırmaktadır.Tedaviye başlamadan önce çiftler bu konularda bilgilendirilmeli,özellikle bayanlar stresten uzak durmaya çalışmalılar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnfertilite (Kısırlık)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► İnfertilite(Kısırlık) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► İnfertilite(Kısırlık) Doç.Dr.Esra Ayşin TONGUÇ
► İnfertilite-Kısırlık Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnfertilite (Kısırlık)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Aile Planlaması Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top