2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akciğer Kanserinde Radyofrekans Ablasyon (İğne ile Yakma) Nedir?
MAKALE #11041 © Yazan Prof.Dr.Mehmet İNAL | Yayın Haziran 2013 | 5,270 Okuyucu
AKCİĞER KANSERİNDE RADYOFREKANS ABLASYON

Radyofrekans Ablasyon (RFA) nedir?

Görüntüleme eşliğinde radyo dalgaları tarafından oluşturulan ısı ile kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Radyofrekans bir tip elektrik enerjisidir. Ablasyon’un anlamı ise “tamamen harap etme” dir. Elektrik enerjisi ile tümör ısıtılarak kanser hücreleri öldürülmektedir. Cerrahi yapılamayan veya hastanın açık ameliyatı istemediği küçük boyuttaki erken evre “küçük hücreli-dışı akciğer kanserleri”nde uygulanmaktadır. Ayrıca havayolunu tıkayan ve nefes darlığına yol açan “ileri evre akciğer kanseri”nde de uygulanmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerine (ilaç ve ışın tedavileri) ek olarak da yapılabilmektedir. İhtiyaç oldukça birkaç kez olarak da uygulama yapılabilmektedir.

Radyofrekans Ablasyon (RFA) nasıl uygulanır?

Damar yoluyla uyku verici ve ağrı kesici ilaçlar verilip hasta uyutularak (ancak narkoz verilmeden) işlem yapılmaktadır. Bilgisayarlı Tomografi cihazında görüntüler alınıp göğüs bölgesinde ciltten (perkütan) akciğerdeki tümör içine özel bir prob (bir tür iğne) ile girilir. İşlemin Bilgisayarlı Tomografi kılavuzluğunda yapılmasının nedeni iğnenin ucunun doğru yerde olduğundan emin olmak içindir. Daha sonra bu iğnenin ucu jeneratöre bağlanarak kontrollü olarak radofrekans enerjisi ile ısı oluşturulur. Yaklaşık 15-30 dk süreyle yakma işlemi devam eder. Oluşan ısı ile tümör dokusu (kanser hücreleri) harap edilir.

Radyofrekans Ablasyonun (RFA) yan etkileri nelerdir?

İşlemden 1 saat kadar sonra uyandığınızda tedavi edilen alanda hafif bir rahatsızlık ve ağrı duyabilirsiniz. Birkaç gün ağrı kesici ilaç kullanmanız gerekebilir. Birkaç gün boyunca hafif ateş ve yorgunluk hissi (grip benzeri durum) olabilmektedir. Bu süre boyunca çalışmayıp istirahat etmeniz gerekmektedir.

Akciğere yapılan biyopsilerde olduğu gibi, RF sonrasında da en sık olarak görülen komplikasyon (istenmeyen durum) akciğerinizin bir kısmının sönüp göğüs boşluğunda hava birikmesidir (pnömotoraks). Bu durum çoğunlukla tedavi gerektirmez ancak bazı hastalara göğüs tüpü takılması gerekebilmektedir.
RF sonrası kanama nadirdir ve olursa da kendini sınırlayıcıdır. Ek bir tedavi gerektirmez.
RF sonrası akciğer ile onu çevreleyen zarı arasında sıvı birikimi oluşabilir. Bu durumda bir iğne ile girilip sıvı boşaltılır.

Radyofrekans Ablasyonun (RFA) Açık Cerrahiye Üstünlükleri nelerdir?

Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında “en az zarar verici” yöntemdir.
Akciğerinizin bir parçası çıkartılmadığı için daha kolay tolere edilir.
İyileşme süresi cerrahiye göre oldukça kısadır.
Verilecekse hemen işlemin ardından (kemoterapi) ilaç tedavisi başlanabilir.
Tümör tekrarlarsa tekrar uygulanma şansı vardır.
Sıklıkla hastanın hastaneye yatması gerekmez.
Cildinizde bir bıçak yarası olmayacaktır.

Radyofrekans Ablasyonu (RFA) kim yapar?

İşlemi “Girişimsel Radyoloji Uzmanı” Bilgisayarlı Tomografi kılavuzluğunda görüntüleme eşliğinde yapar. İşlemin güvenli ve etkili olabilmesi için yakılması planlanan tümöre “doğru yoldan” ve “doğru şekilde” iğnenin yerleştirilmesi en önemli konudur. Bu konuda yeterli deneyimi olan (daha önce akciğer biyopsileri konusunda deneyim kazanmış) bir girişimsel radyolog seçilmelidir.

Radyofrekans Ablasyon başka hangi kanserlerin tedavisinde kullanılmaktadır?

RF Ablasyon akciğer kanserleri dışında karaciğer, böbrek ve kemik kanserlerinde de kullanılmaktadır. Ancak gerek akciğer gerekse de diğer organ kanserlerinde bu tedaviye uygun olup olmadığınız Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından saptanır. Her organdaki her tümör bu tedavi planına dahil edilmez. Buna karar vermeden çönce bazı testler yapılıp filmler çekilir. Bu bilgiler ışığında tedavinin ne olabileceği ve diğer tedavi seçeneklerinizi Girişimsel Radyoloji Uzmanınız size bildirecektir.

Radyofrekans Ablasyon dışında başka iğne ile girilip tümör yok etme yöntemleri var mıdır?

Evet. RF ablasyon tek yöntem değildir. Mikrodalga Ablasyon (Microwave Ablation) da yine akciğer kanserini ciltten bir iğne ile yok etme yöntemi olup akciğerde ve bazı diğer organ kanserlerinde uygulanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akciğer Kanserinde Radyofrekans Ablasyon (İğne ile Yakma) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet İNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet İNAL Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet İNAL
Adana
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın Yazıları
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Tiroid İğne Biyopsisi Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Serviks (Rahim Ağzı ) Kanserinde Tedavi Doç.Op.Dr.Polat DURSUN
► İğne Biyopsisi Prof.Dr.Mehmet İNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Akciğer Kanserinde Radyofrekans Ablasyon (İğne ile Yakma) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurga İğne Biyopsisi Haziran 2013
► İğne Biyopsisi Mayıs 2013
◊ Yaptığım Girişimler Mayıs 2013
◊ Girişimsel Radyoloji Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:45
Top